Ahogyan az utolsó Dr. Aphra-kötet, avagy a Rejtett ösvények, úgy a legújabb Valance-képregény is egy olyan történetfolyamnak ágyaz meg a Star Wars-képregények új fősodrában. Ez igazából a Qi’ra-trilógia, ami egy többszörös crossover, ahol az ötödik és hatodik epizód (A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér) történései közé ékelődve számos hírhedt alak életútja találkozik össze, kezdve Jabbától Boba Fetten át egészen Darth Vaderig. Már az Aphra-sztorinál is érzékelhető volt, hogy valami készülődik, és egy “új” hatalom szól bele a játszmákba, azonban az újabb kötetek már egyértelművé teszik, hogy ki ez a szereplő és mit akar. Mindez pedig esetünkben a Valance-sztorival formálódik komolyabban.

Star Wars: Fejvadászok: A célpont: Valance

  • Író: Ethan Sacks
  • Rajzoló: Paolo Villanelli
  • Oldalszám: 132 oldal
  • Ár: 5026 Ft a kiadótól

Pedig minden olyan szépen indult… hiszen egy röpke pillanatra, a múltba betekintést nyerve láthatjuk, ahogy Beilert és Yura a Chorin bányabolygón szerelmet fogad egymásnak, noha a fiú a Birodalomnak akarja szentelni az életét, de közben megesküszik, hogy még visszatér a lányhoz. Aztán persze jólt tudjuk, mi történik, hiszen ismerjük Valance-t a kiborgot, aki később is mindig a múltjába és egy ékkőbe kapaszkodik – akkor is, mikor a Birodalom végül megrágja és kiköpi, eldobja magától, mint félig robot lény. De visszatérve a jelenbe, Valance és védence nyomába ered a fejvadász páros, Zuckuss és 4-LOM, akik alaposan alá is tesznek hősünk terveinek. Így Beilert végül ismét találkozik egykori szerelmével, segítséget kérve tőle, amiért cserébe viszont később egy teljes hajó legénységét kell megmentenie. És ahogyan a cselekmény végére érünk, lassan, de biztosan bontakozik ki az a szál, amely végül Boba Fetthez vezeti el a szereplőket, nem mellesleg egy áruló kapcsán már a Vörös hajnal is megmutatkozik.  

A Valance-kötet elég jó, a Zuckussékkal folytatott harc már-már szürreális, a kiborg múltjába való kisebb betekintések pedig abból a szempontból mindenképpen jót tesznek, hogy aki nincs annyira képben, az is még többet megtudhat Beilertről. Más kérdés, hogy a kötet vége felé nagyon össze sűrűsödnek a dolgok, aki pedig annyira nem ismeri a Star Wars-univerzumot (pl. csak a mozifilmeket látta), Bossk megjelenésénél elveszhet a rengeteg karakter között. Extrák nincsenek, viszont a 132 oldal így is eléggé intenzív, könnyen rá lehet harapni a csalira, ami aztán tovább vezeti az olvasókat a fő cselekményig, avagy a Qi’ra-trilógia első részéig, ami a várva várt Fejvadászok háborúja.

Star Wars: A fejvadászok háborúja és Alvilág

  • Író: Charles Soule és mások
  • Rajzoló: Steven McNiven, Luke Ross és mások
  • Oldalszám: 160 és 136 oldal
  • Ár: 5501 Ft kötetenként a kiadótól

Boba Fett úton van a karbonitba fagyasztott Han Solóval, hogy leszállítsa Jabbának, azonban nem várt akadállyal kell szembenéznie. Első körben maga a karbonitmátrix instabilitása okozza a problémát, aminek javításáért viszont a fejvadásznak be kell vonulnia a helyi arénába, hogy megmérettesse magát és pénzt szerezzen, méghozzá úgy, hogy senki ne ismerje fel. Amikor azonban végez a feladattal, rá kell jönnie, hogy ez a leszállítás, avagy a misszió teljesítése még nehezebb, mint gondolta volna: a test eltűnésekor nemcsak azt kell kiderítenie, ki vitte el Han Solót, de közben a saját testi épségére is ügyelnie kell, hiszen Jabba elunva a várakozást, vérdíjat tűzött ki a fejére. És akkor még ott van a felbukkanó Vörös hajnal is, melynek hívására olyan hírhedt alakok kelnek útra, mint Aphra, Valance, Darth Vader, vagy éppen Leia és Luke a többiekkel. 

Az Alvilág már egy egészen más tészta, hiszen ez a minisorozat négy teljes füzetét tartalmazza, méghozzá kiegészítésként a Fejvadászok háborúja-szálhoz, ezzel négy karakter személyesebb történetét megismerve. Így Jabba és Boba Fett, valamint Deva Lompop kapcsolatával is jobban tisztába kerülünk, de Zuckuss már-már emberi, személyes drámájára is fény derül, melyben a barátságát alapjaiban rengeti meg egy különleges ellenfél. A harmadik sztori a Boushh és Domina Tagge közötti konfrontációt helyezi előtérbe, végül pedig megismerjük a könyörtelen és vérszomjas bérgyilkos droidot, IG-88-at, akit Darth Vader egyszer már legyőzött, de most új esélyt kap arra, hogy éljen a “veleszületett” tehetséggel, avagy a gyilkolás nem is annyira kifinomult technikájával. 

Mindkét kötet elég tartalmas a komolyabbnak mondható hosszával (legalábbis a Star Wars-fősodor terén), és bár a rajzok terén jobbat is el tudok képzelni, rossznak a látványvilágot sem nevezném, miközben Boba Fett története például kifejezetten izgalmas, ahogy a Vörös hajnal megjelenése is. Mindkét esetben kapunk borítóvariánsokat, valamint egy-egy karakterleírást, aminek leginkább azok fognak örülni, akik éppen jobban belevetik magukat a Star Wars hatalmas világának kevésbé ismert szeleteibe. Emellett a Fejvadászok háborúja-vonal talán nekik is javasolt, mivel nemcsak új karaktereket és helyzeteket ismerhetnek meg a közismert filmek történetének kiegészítéseként, de a szereplők közötti kapcsolatokkal is jobban képbe kerülhetnek. Ezzel együtt is azonban mindez csak kiegészítés, egy olyan cselekményszál bemutatása, aminek ismerete nem szükséges, ha valaki nem óhajt olyan mélyen elmerülni az univerzumban, így pénztárca és ízlés dolga, hogy ki veti bele magát a Qi’ra-trilógia kezdetébe.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Legközelebb a köztársaság fénykorával folytatjuk kalandozásunkat a Star Wars világában, valamint Thrawn admirális keményfedeles visszatérésével, ami sokaknak örömmel teli esemény lehetett. Téma tehát van, a Szukits tesz azért, hogy véletlenül se unatkozzunk, így mindenki készüljön fel a SW-dömpingre. Hamarosan folytatjuk!