Elég jól élünk, ha a Lovecraft és Alien, illetve a World of Warcraft közé beékelődve a Star Wars és a The Witcher jelenti az “átlagosabb” képregényes megjelenéseket. Márpedig így van, hiszen a nagyobb kötetek és speciális kiadványok mellé állítva ezek már megszokott stílust és minőséget képviselnek. És természetesen ez messze nem jelenti azt, hogy rosszabb élményről volna szó, sőt a rajongók ismét kifejezetten örülhetnek.

Star Wars: Lando és Darth Vader: A Sith sötét szíve

  • Író: Charles Soule és Greg Pak
  • Rajzoló: Alex Maleev és Raffaele Ienco
  • Oldalszám: 112 és 136
  • Ár: 5290 Ft/kötet (a kiadó oldaláról olcsóbban rendelhető)

Amikor már azt hinnénk, hogy a Star Wars-képregények hazai kiadványaival nagyjából lefedtünk mindent, sok kellemes meglepetés már nem érhet minket, akkor azért újra és újra előkerül valami jópofa mellékág, ami a Csillagok háborúja univerzumának kedvelőit kicsit képes formában is elrepítheti a csillagok közé. És ezúttal ezt Lando Calrissian, valamint Darth Vader társaságában tehetjük, egy-egy kötet képében.

Lando a jól ismert filmek idejében már megfontolt vezetőként mutatkozott be, pedig korábban ő sem volt különb, mint Han Solo. Ezt bizonyítja a képregényes kötet is, melynek oldalain hősünk, egy balul sikerült üzletet követően, Lobot társaságában indul útnak, hogy csapatot szervezve elraboljon egy speciális hajót. Azt viszont, hogy mennyire és miért különleges a jármű, vagyis inkább annak rakománya, a jó öreg Lando még csak nem is sejti, mert ha nem így lenne, akkor bizony hanyatt-homlok menekülne.  

Darth Vader eközben Padmé Amidala halála és annak rejtélye kapcsán nyomoz, így előbb egykori szerelme (vagyis inkább Anakin szerelmének) nyomait kutatja, majd csatlakozik a lány korábbi hasonmásához és testőréhez. Ahogy a sötét nagyúr egyre mélyebbre jut a nyúl üregében, úgy bukkannak fel emlékei előző életéből és tragédiáiból, miközben egyre biztosabbá válik, ki és mi miatt merült el ennyire a régi idők történéseiben.

Bár a Darth Vader-kötet egy fokkal talán jobban tetszett, mint csempész társáé, igazából mindkettő nyugodtan ajánlható. Vader fel-feltörő emlékei és elég gyorsan zakatoló nosztalgiavonata sok rajongó kedvére tehet, ahogy rajzai is kellően igényesek, de biztos vagyok benne, hogy Lando is rendelkezik akkora rajongótáborral, amely a hazai készletre elegendőnek bizonyul. A 112 és 136 oldalas kötetek a megszokott Szukits-méretekkel és papírminőséggel rendelkeznek, extraként borítók ezúttal csak a Darth Vader-történet végére kerültek, avagy minimális a ráadás tartalom, de a történetek miatt megéri a beszerzés.

The Witcher: Sötét emlékek

  • Író: Bartosz Sztybor
  • Rajzoló: Amad Mir
  • Oldalszám: 104
  • Ár: 4990 Ft (a kiadó oldaláról olcsóbban rendelhető)

A közkedvelt Vaják, avagy Ríviai Geralt visszatért, bár ezúttal nem találja a helyét, ráadásul munka sem nagyon akad számára, ami miatt egy rövid időre még a halászatot is kipróbálja. Végül azonban egy város elöljárójától csak kap megbízást, a helyi fiúgyermekeket bántalmazó szörnyetegek miatt, ám a nyomozással nem, csak a piszkos munkával bízzák meg. Ez már elég fura a szörnyvadásznak, aki nem hagyja annyiban a dolgot, és minél többet derít ki, annál közelebb kerül egy szörnyű és megrázó titokhoz.

Bár az itthon az ötödik Vaják-képregényként számon tartott Sötét emlékek elég rövid, ráadásul ezúttal szörnyetegből is egy kicsit kevesebbet tartalmaz a megszokottnál, mind rajzstílusával, mind mélyebb és emberibb történetével közel kerülhet a rajongók szívéhez. Ezúttal hősünk fizimiskája majdnem olyan, mintha a videójátékból lépett volna ki, hangját (Doug Cockle) szinte halljuk is a párbeszédeknél, a helyzet drámaisága és komolysága pedig ad némi extra élményt az egyébként is kimondottan szerethető univerzum élvezetéhez. Ez még képregényben is jó, az új kötet mehet a polcra a többi közé, noha rövidsége kicsit szomorú, és ezen a pár darab extra borítóterv sem segít.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És akkor eljutottunk oda, hogy idén már nem, de jövőre mindenképpen érkezik a négy kötetnyi World of Warcraft bemutatója, sőt ha jól haladok, akkor nemsokra rá az eredeti Alien 3-ra is sor kerülhet. Addig is jó pihenést (ha pihentek), olvassatok minél több képregényt és regényt, mert ezekben az időkben különösen fontos, hogy az agyunk is némi extra táplálékhoz jusson.