A Szukits friss megjelenéseiből régen volt már cikk, mert általában inkább videón mutattuk be az újdonságokat, hogy egyből láthassátok is azokat, azonban az élet úgy hozta, hogy ismét írott formában mutatkozik be a hazai kiadó felhozatala. Márpedig ez a kínálat ezúttal is elég színes, szó szerint és átvitt értelemben is, elvégre az aktuális sorban egyaránt ott a Stranger Things, a megunhatatlan Star Wars, valamint a regények, videójátékok és tévésorozat formájában már kellőképpen sikeres Vaják, avagy a The Witcher. Izgalmas a lista? Naná!

Stranger Things: Hat

  • Író: Jody Houser
  • Rajzoló: Edgar Salazar
  • Oldalszám: 96
  • Ár: 4490 Ft (a kiadó oldaláról olcsóbban rendelhető)

A Stranger Things jött, látott és győzött, Netflixen elképesztő sikereket ért el, azóta pedig ellátogatott már mind a videójátékok, mind pedig a képregények világába. A masszívan a nyolcvanas évek stílusát felélesztő, klasszikus sci-fikből és horrorokból táplálkozó széria a mai napig népszerű, így nem meglepő, ha a Dark Horse addig üti a vasat, amíg meleg, akár a sorozathoz csak kis mértékben kapcsolódó történetekkel, mint amilyen a hetvenes évekbe vezető Hat, ami a Hawkings laboratórium mélyére vezeti el olvasóit, ahol éppen gyerekekkel kísérleteznek.

Erre persze mindig van elég jó indok, így ezúttal is, mivel Dr. Brenner szerint verseny és harc folyik a különleges képességű gyerekek felhasználásában és kiképzésében, amit Francine, a főszereplő kislány a saját bőrén tapasztal meg. Ám nem ő az egyetlen, akinek furcsa ereje van, másokat is megfigyelnek és tanítanak az intézményben, amikor azonban egy próbálkozás balul sül el, hősnőnk pedig szörnyű látomásokkal találkozik, úgy dönt, hogy kimenekíti sorstársait az épületből. Ehhez persze a személyzetnek is van egy-két szava.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Maga a történet ugyan meglehetősen rövid, ráadásul igazából nem sokat ad hozzá a teljes képhez, de a végeredmény összkép szempontjából van annyira jó, hogy a rajongók a polcra helyezzék a keményfedeles kötetet. A részben lakkozott borító kimondottan igényes, nagyon mutatós, ahogy Edgar Salazar rajzai is nagyon szépek, jól hozzák a karakterek megjelenését és egyéniségét, így átjönnek a helyzetek is. Ez lényegében csak egy kis adalék a már ismert történethez, semmi több, ezért random képregény-vásárlóknak annyira nem is lehet ajánlani, mert mint írtam, inkább a rajongók extra információéhségét elégíti ki. Ilyen téren viszont kellemes olvasmány, viszont a franchise-tól úgy általában picit többet várnék.

Star Wars: Az Ellenállás kora: Hősök és Gonosztevők

  • Író: Tom Taylor és mások
  • Rajzoló: Ramon Rosanas és mások
  • Oldalszám: 136 és 120
  • Ár: 5290 Ft/kötet (a kiadó oldaláról olcsóbban rendelhető)

A Szukits Star Wars-szériája meglehetősen régen fut már, elég sok alsorozatot megért, ezúttal pedig A Köztársaság kora- és A Felkelés kora-kötetek után elérkeztünk Az Ellenállás korához, mely a Birodalom bukása utáni időket mutatja be, mikor annak romjain az Első Rend elkezdte megszerezni a hatalmat, újraépítve a félelemre épült szentélyt, mely elődje mintázatára készült el. Ebben a korszakban lépnek elő az új hősök és gonosztevők, a két kötet számos szerzője pedig őket mutatja be új, az utolsó Csillagok háborúja-filmtrilógiában nem látott rövid kalandokkal.

Így Finn például még az Első Rend szolgája, akit először egy halálosnak tűnő tisztogatásra vezényelnek, majd hálaként, amiért a szorult helyzetben megmenti felettesét, elküldik szemetet őrizni. Mert tudja már, hogy hol a helye! Poe Dameron persze már ekkor is a szabadságot képviseli, így megalkuvásra képtelen pilótaként úgy gondolja, nála jobb senki nem lehet… majd csalódottan tapasztalja meg, hogy ez nem így van. De előkerül még a Hősök oldalain Rose Tico, illetve Rey is, sőt egy rövid sztoriban Mazról és Holdóról is többet megtudhatunk. Velük ellentétben, bár a Gonosztevők listája is impozáns, kevesebb tiszteletet érdemelnek, elvégre Phasma százados egyből gyönyörűen bemutatkozik, Ahogy Hux tábornokot sem fogjuk követendő példaként felhozni, de nem kivétel a bugris bandában Snoke és Kylo Ren sem.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Maguk a sztorik aranyosak, jópofák, egy-egy esetben eposzi pillanatokkal, de legtöbbször csattanóval, ami azonban egy-két kivételtől eltekintve végig jellemző, az az a rajzoló személyének változása mellett a rajzok minősége. Phasma sztorija például szinte lejön a lapokról, a képek nagyon mutatósak, de van még több ilyen történet is. Ráadásul mindkét kötetben olvashatunk érdekességeket a karakterek kapcsán, az utolsó oldalakon pedig karakterrajzokat, filmes fotókat, vázlatokat is megtekinthetünk, amit személy szerint mindig örömmel fogadok. A sorozatba illő darabok, amikre a rajongóknak mindenképpen érdemes lecsapni.

The Witcher/Vaják: Történetek Ríviai Geraltról

  • Író: Paul Tobin
  • Rajzoló: Joe Querio
  • Oldalszám: 396
  • Ár: 11 990 Ft (a kiadó oldaláról olcsóbban rendelhető)

Ha az aktuális cikkben van olyan kiadvány, amiért kár, hogy nem videóban kerül bemutatásra, akkor az pont ez az omnibus, ami az eddig a Szukitsnál külön megjelent The Witcher-képregényeket (Az elátkozottak háza, Rókagyermek, Varjak átka) tartalmazza, plusz még egy újat is, ami a Szörnyvadászok. A legfontosabb pedig nem az, hogy egybegyűjtve kínálja az eddig külön-külön megvásárolható sztorikat az extra történettel, hanem a külső, ugyanis nevéhez hűen nemcsak vaskos kötetről van szó, de a megszokottnál minden téren nagyobb méreteivel igazán tekintélyt parancsoló gyűjteményről, amibe élvezet belelapozni, élvezet képeit nézegetni, történeteit olvasni.

Mivel a többi sztoriról már írtunk, a lényeg ezúttal a Szörnyvadászok, melyben Geralt és Vesemir útját nemcsak a tolvaj gyerekeket és a helyieket vegzáló Nilfgaardi katonák teszik veszélyesebbé, de a Pokolfajzat is, mely a területet tartja állandó rettegésben. Természetesen, ahogyan mindig, a Vaják vadászatba és nyomozásba kezd, hogy kiderítse, mi történt a szörnyű mészárlások során, miközben a fizetségen felül próbálja a veszélyes játékot űző kölyköket is megmenteni. Mindenkit azonban még Ríviai Geralt sem védhet meg, így a kérdés az, hogy ki húzza tovább, illetve hogy valóban a szörnyeteg jelenti-e a legnagyobb veszedelmet a helyiek számára.   

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ahogyan mindig, a The Witcher erotikát, misztikumot, némi horrort is tartalmaz a komolyabb fantasy stílus mellett, és történetei átlagosan nagyon élvezhetők, még képregényes formában is. A rajzok szépek, de a külső méltatása ezúttal mindenképpen a formátum miatt fontos, elvégre jó lenne minél több ilyen gyűjteménnyel találkozni. A kötet még borítóvédőt is kapott, kimondottan nehéz, viszont az meglepett, hogy a luxus kivitel ellenére a négy történeten felül semmiféle illusztráció nem került bele, ami azért simán beférhetett volna, ha már egyszer ilyen terjedelemről beszélünk. De ez legyen a legnagyobb bajom/bajunk, a Történetek Ríviai Geraltról ugyanis egy kimondottan igényes és mutatós kiadvány, ami nemcsak a The Witcher-rajongóknak, de úgy általában a képregények kedvelőinek is nagyon ajánlott darab.