Ennél rosszabb dolgunk ne legyen! Elvégre miközben Spawn és a Marvel hősei folyamatosan érkeznek, még az ókorba is betekintést nyerhetünk, igazi klasszikusokat kapunk, újra fut a Kockás és még megannyi remekmű, ráadásul a Szukits is ontja magából az ismert és közkedvelt franchise-ok különleges darabjait. És ezúttal tényleg igazi különlegességekről van szó, melyek főleg a horrorrajongóknak fognak földöntúli örömet okozni. 

Lovecraft antológia Első kötet

  • Író: H.P. Lovecraft
  • Rajzoló: változó
  • Oldalszám: 120
  • Ár: 5990 Ft/kötet (a kiadó oldaláról olcsóbban rendelhető)

Nos, azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy a Dan Lockwood szerkesztésében elkészült antológiát már nagyon vártam, szinte mindennél jobban, ami a Szukitsnál megjelent vagy várható a közeljövőben, elvégre Lovecraft munkásságát mindig is kiemelten szerettem és kezeltem. Nem hiába, hatásai a mai napig egyértelműek a weird irodalomra és minden művészeti ágra, ami emberhez, vagy éppen az ősi istenekhez köthető. Filmek, játékok, festmények, popkulturális utalások… a Mérhetetlen Vének mindenhová beették magukat, a Necronomiconnal együtt, de főleg a fejekbe és az egyre kevésbé ép elmékbe. És ugye mind jól tudjuk, hogy ami egyszer felemelkedett, újra elsüllyedhet, és ami elsüllyedt, újra felemelkedhet.

Pont ahogy az első sztoriban, a talán legismertebbnek mondható Cthulhu hívásában (amit a Lovecraft Historical Society egy remek filmben is feldolgozott, még 2005-ben), amihez a rajzokat a Batmanek és Judge Dredd kapcsán is ismert D’Israelinek köszönhetjük. A továbbiakban feltűnik még Shane Ivan Oakley, Culbard, Stafford, Gallagher, Hartman és Duke is, akik mind egy-egy közismert rémtörténetet elevenítenek fel, persze a saját stílusukban. Megtudjuk, milyen a sötétség lakója, hogy mi okozza a rémületet Dunwichben (egyik kedvenc sztorim), milyen végzetes következményei vannak egy gazdaságban, ha szín érkezik az űrből, de további remek és kellően hátborzongató történetek várják az olvasókat.

És bár valahol egy anomália, ellentmondás Lovecraftról beszélni, miközben a történetei formákat és színeket kapnak, de mégis működik az elmélet. Persze, a nagyszerű szerző munkássága olvasva az igazi, eredeti formájában, de egy rajongó imádni fogja az antológia első kötetét, amit a szerkesztő előszava indít, valamint lezárásként a történeteket átdolgozó alkotók és a rajzolók is kapnak egy-egy bemutatót. A megszokottnál nagyobb méretű, védőborítással is rendelkező album minden Lovecraft-rajongónak gondolkodás nélkül ajánlott, ahogy a különleges képregények kedvelőinek is. Különböző műfajok, eltérő, de egyformán látványos stílusok találkoznak a Mester szavaival, ami egy egyedi és utánozhatatlan egyveleget alkot. 

Alien szomszéd, avagy az űrben senki sem hallja a sikálásod

  • Írta és rajzolta: Joey Spiotto
  • Oldalszám: 80
  • Ár: 3990 Ft (a kiadó oldaláról olcsóbban rendelhető)

Lovecraft mellett egy másik igazán különleges személy is nagy kedvencem, az alieneket megalkotó svájci mester, Giger, aki Joey Spiotto képeskönyvében kerül megemlítésre, a szerző előszavában. Mert még Giger életében szóba került egy közös produkció, egy mesekönyv, amiből végül semmi nem lett, de megmutatta, hogy a női és férfi nemi szervekkel, okkult szimbólumokkal teli alkotásairól híres művészben több lakozott annál, amit láttunk. Kár, hogy ez a kooperáció végül nem valósult meg, ám Spiotto később lehetőséget kapott egy képeskönyvre, ami valahol ezt a koncepciót vitte tovább.

Itt ugyanis, egy kisebb méretű könyv 80 oldalán, egy-egy képben a xenomorf mindennapjaiba tehetünk betekintést, vicces és kedves formában, nagyon jó humorérzékkel. Megtudhatjuk, hogy kedvenc alienünk hogyan mosogat, hogyan díszíti fel a karácsonyfát, mit olvas, vagy éppen mit csinál, ha túl sok savat termel a szervezete. Mindez egyszerű, de nagyon mutatós, stílusos rajzokkal van prezentálva, és ahogy említettem, kimondottan szerethető módon, ami miatt nagyon is ajánlott ez a kis képeskönyv. Ha valakinek esetleg megvan már a Jonesy: Nine Lives on the Nostromo, amellé tökéletes ez is, és akár karácsonyi ajándéknak is maximálisan megfelelő.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Befutott még a négykötetes World of Warcraft, van némi Witcher is a megszokott Star Wars-ok mellé, ahogy az Alien 3 eredeti verziója is megérkezett, de ezek feldolgozásához még időre van szükségem, így már csak jövőre várhatók. Reméljük, a Szukits 2022-ben is hasonlóan színes felhozatallal jelentkezik, és a legizgalmasabb falatokat ezúttal nem az év végére hagyja.