Nemrég sikerült beszámolni a Gears of War- és a Starcraft-kötetekről, illetve arról, hogy mennyi finomság érkezik még a Szukitsnál, már amennyiben a képregényes vonalat vesszük alapul. Ennek a fellendülésnek és bővülésnek azonban logikus okai is vannak, elvégre több sorozat most ért véget, aminek köszönhetően lehet másfelé is próbálkozni, ezzel felmérve a hazai igényeket. És hogy mitől kell búcsúzni? Nos, több Star Wars-sor is a végére írt, így befejeztük Aphra kalandjait, de a fő, 75 füzetes Csillagok háborúja-széria is elérte a záró fejezetét, a kérdés így már csak az, hogy ez a búcsú méltó-e a közkedvelt franchise-hoz. 

Star Wars: Lázadók és zsiványok/A lázadók végzete

  • Író: Greg Pak
  • Rajzoló: Phil Noto
  • Oldalszám: 120 és 128
  • Ár: 5290 Ft/kötet (a kiadó oldaláról jóval olcsóbban rendelhető)

A jól ismert hősök a két, minden téren összefüggő kötet elején külön utakra kényszerülnek, hiszen egyre éleződik a lázadók és a Birodalom közötti helyzet, ahogy utóbbi kutaszdroidok ezreit engedi szét, egyetlen feladattal: előbbiek megkeresésével. Éppen ezért Luke megpróbálja elterelni a rossz helyen állomásozó birodalmiakat, míg C-3PO és Csubi a K43-as bolygón igyekszik csapdát állítani, Han és Leia pedig a Lanz Carpo-ra tart, hogy ott kavarjanak be a Birodalom erőinek. Ilyenformán tehát egy alapos, jól kitervelt, átfogó hadműveletről van szó, amit a legjobbakra bíztak, de ahogyan mindig, ezúttal sem minden megy a terv szerint.

Luke terve például nem jön össze, a droidok levadászása közben pedig összeakad valakivel, aki állítólag használja az Erőt és taníthatja; Leia összeakad egy volt szerelmével; C-3PO pedig kénytelen szembesülni vele, hogy a kihaltnak és élettelennek, ezáltal feláldozhatónak tűnő planétát bizony élet színesíti, méghozzá öntudatos sziklák képében. Így aztán mindenkinek adott a lecke és a feladat, hogy végül összefogva, erőiket összpontosítva szálljanak szembe Darth Vaderrel és csapatával, ami egy egészen elképesztő csatát eredményez.

Kicsit már talán sok is lenne a jóból, ha zavarna egy alapvetően felnőtt mesében a mese rész, de mivel nem zavar, azt mondom, hogy egészen gigászi és páratlan, amit a Greg Pak és Phil Noto páros kihozott a sztoriból, így lezárva egy hosszúra nyúlt fejezetet, méltó módon befejezve a sort. A látvány kellemes, időnként kifejezetten mutatós, a Lázadók és zsiványok (68-72.) után pedig A lázadók végzete nemcsak a maradék három füzetet (73-75.), de A Birodalom győzelemre tör című minisorozatot is tartalmazza, mely néhol egészen káprázatos látványt nyújt, miközben megismerhetjük Poe szüleit, kiruccanunk Darth Vaderrel, de még Solo és Valance párosával is összefuthatunk. Aki eddig kitartott, annak mindenképpen kötelező az utolsó két kötet (vagy a pótlás, ha csak pár könyv hiányzik), mert bár nem mindig volt a csúcson, a végére kifejezetten összeszedte magát a sorozat.  

Star Wars: Doktor Aphra – A renegát végzete

  • Író: Simon Spurrier
  • Rajzoló: Caspar Wijngaard
  • Oldalszám: 144
  • Ár:  5290 Ft (a kiadó oldaláról jóval olcsóbban rendelhető)

Végére ért a Doktor Aphra-sor is, melynek főszereplőjére mondtam már mindent, hiszen nem tartozik kedvenceim közé. Mert ahogy említettem már, nem szeretem a “rossz” vagy “fekete” karakterek szürkítését, hiszen mindenki maga dönti el, hogy hogyan él és teszi a dolgát. Ettől függetlenül azt el kell ismernem, hogy a kutató és felfedező bűnöző kalandjai egészen izgalmasak voltak, kellően emlékezetes karakterekkel, akik többnyire a fináléra is visszatértek, kezdve a gyilkos droidoktól Vaderen át egészen Magna Tolvanig, akivel a cselekmény során sikerült egy szeretlek-gyűlöllek kapcsolatig eljutni. 

A történet izgalmas a császári figyelmet megszerző, de sokak által lenézett/lebecsült Aphrával, aki végül, apjával is összetalálkozva, talán elnyeri méltó büntetését vagy jutalmát. Ennek kiderítését, illetve a 4 füzeten (37-40.) felül a harmadik éves különszám átlapozását már az olvasókra bízom, akik ezzel a Star Wars-univerzum egy különleges szegletét ismerhetik meg. Hogy nekem nem ez volt a kedvencem a teljes felhozatalból, az egyéni probléma, amúgy viszont a mellékszálakra kíváncsi rajongók egy tartalmas és változatos történetfolyamot ismerhettek meg.

Star Wars: Thrawn

  • Író: Jody Houser (Timothy Zahn regénye alapján)
  • Rajzoló: Luke Ross
  • Oldalszám: 152
  • Ár:  5290 Ft (a kiadó oldaláról jóval olcsóbban rendelhető)

A végére jutott egy mellékszál, ami azonban nem kevésbé jelentős, mint bármi a fősodorban. Elvégre abban a SW-rajongók általában egyetértenek, hogy Timothy Zahn az egyik legjobb dolog, ami a Csillagok háborúja-univerzummal történhetett, ehhez pedig közvetlenül kapcsolódik Thrawn, aki már a kilencvenes évek hazai könyvfelhozatalát is alaposan megédesítette és megfűszerezte. Ahogyan azóta is teszi, hiszen Zahn regényei töretlenül érkeznek, ez a képregényes kötet pedig egy az egyben dolgozza fel az azonos című, a Szukitsnál már korábban megjelent történetet.

Ennek megfelelően a kezdetben még vadnak tűnő Thrawn a birodalmi kötelékbe kerülve meglehetősen gyors karriert fut be, éles eszének és kiváló meglátásainak, stratégiai érzékének köszönhetően nemcsak ellenségeket, de barátokat és szövetségeseket is éppen úgy szerez a hatalmi harcban, ami néha egészen a végletekig képes elmenni. Éppen ezért a Thrawn egy, a megszokottnál sokkal inkább a politikai viszályokra és taktikázásra, intrikákra összpontosító cselekményt mutat fel, ami bemutatja a közismert alak felemelkedését. Ehhez Luke Ross rajzai is megfelelőek, avagy, aki még nem olvasta a regényt, esetleg kíváncsi, hogy milyen az illusztrációkkal díszített verzió, netán csak bővíteni ismereteit a Birodalomról, a Thrawn remek választás a fő sorozatok mellé.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezek tehát a nemrégiben megjelent, képregényes Star Wars-kötetek, innentől inkább érdekességek érkeznek, például Kylo Renről, a TIE-pilótákról, a Jedi: Fallen Order videójáték előzményeiről, miközben a Szukits most láthatóan a regényekre fókuszál, kezdve Aphrától egészen a Steve Perry-féle (Resident Evil, Alien) Halálcsillagig. Választék tehát van és lesz bőven, rajongónak lenni így továbbra is jó, illetve köszönjük, hogy a kiadó is ilyen nagy figyelmet fordít a franchise-ra.