Jó ideje már, hogy először felmerült: Assassin’s Creed-érkezik hazánkba, méghozzá a Szukits jóvoltából, de végül úgy tűnt, hogy minimum bizonytalan ideig jegelve van a projekt, hónapokkal később pedig sokan teljesen lemondtak a hazai változatról. Ám idén ősszel eljött a nagy pillanat, és októberben a szokásos Star Wars-adagunk mellett végre megkaphattuk az Originshez köthető Kezdeteket. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük, mi történik a csillagok között, illetve Doktor Aphra megszokottan sötét üzelmei mellett Han Solo ezúttal milyen balhéba keveredett. 

Star Wars: Doktor Aphra:
A lázadók páratlan szuperfegyvere
és Han Solo – A birodalmi kadét

  • Író: Simon Spurrier és mások
  • Rajzoló: Wilton Santos,  és mások
  • Oldalszám: 112 és 160
  • Ár: 5290 és 5590 Ft/kötet (a kiadó oldaláról olcsóbban rendelhető)

Párszor már kifejtettem, hogy nem szeretem a “van emberi oldala” jellegű mosdatást az úgymond negatív karaktereknél, ahogy számomra az sem egyértelmű, hogy az érzékenyítés erőltetésére mennyire van szükség a fizetett szolgáltatásoknál, így akár a szórakoztatóiparban, mindez pedig kicsit rányomja a bélyegét Aphra kalandjainak megítélésére is. A lázadók páratlan szuperfegyvere azonban egy picit más irányt vesz, egészen emberi oldalról mutatja be nemcsak a régész múltját, de azt is, miképpen küzd meg azzal a kihívással, hogy immáron nemcsak magáért, de egy kislányért is felel, miközben úgy érzi, hogy őt magát cserben hagyta a saját édesanyja (és édesapja). 

Éppen ezért érdekes sztorival állunk szemben, ami egy rendkívül halálos fegyverrel hozható kapcsolatba, amit több oldal is megszerezne, hogy más-más célpontot vagy éppen ugyanazt a célpontot, de más-más indíték miatt végezzenek ki. A kérdés már csak az, hogy Aphra enged-e a csábításnak, saját érzelmeinek, vagy éppen a felek befolyásolásának? Az öt füzetet tartalmazó kötet rajzai változók, de összességében megfelelnek a célnak, emellett a tartalmi mennyiségbe sem köthetünk bele. Aphra-rajongóknak ez is kötelező, de más is tehet vele egy próbát.

Han Solo kötete, avagy A birodalmi kadét pedig a fiatal pilóta életét mutatja be, mikor beállt a birodalmi seregbe, hogy személyes érdekektől vezérelve így jusson mielőbb egy pilótafülkébe. Öntörvényű, makacs, kihaénnem figura, pont ahogy ismerjük, ám rövidesen rá kell jönnie, hogy a birodalmi gépezet számára ő csak adat, egy szám, amit egyedül társai tehetnek élő emberré, ahhoz viszont neki is kicsit alkalmazkodnia kell a többiekhez, miközben odafigyel rájuk is.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A szintén ötrészes, önálló sorozat bemutatása mellett a kötet tartalmazza még a legendás űrbandita, Tobias Bekett történetét is, emiatt kicsit vaskosabb a megszokottnál. Illusztrációk terén nincs miért szégyenkeznie, hiszen a szépen kidolgozott külső extra adalékot nyújt az egyébként is szerethető sztori mellé, ami személy szerint a közkedvelt csempészt bemutató filmnél jobban felkeltette az érdeklődésem. Ez mindenképpen ajánlott képregény az univerzum és a sorozat kedvelőinek.  

Assassin’s Creed: Origins - Kezdetek

  • Író: Anthony Del Col
  • Rajzoló: PJ Kaiowa
  • Oldalszám: 112
  • Ár: 4990 Ft (a kiadó oldaláról olcsóbban rendelhető)

Az Assassin’s Creed történetét, avagy a templomosok és az árnyékban, csendben gyilkolók harcát jó eséllyel senkinek nem kell bemutatni, elvégre a videójátékos sorozat mára a legismertebb franchise-ok közé ette be magát, miközben a regények és filmek világába is ellátogatott. A Ubisoft szériája immáron magyarul, képregényes formában is bemutatkozott, méghozzá a 2017-es Origins című epizódhoz kapcsolódóan. A történet ugyanis, miután Bayek és Aya útja különvált, a nő történetére összpontosít, vagyis inkább két idővonalon és helyszínen mutatja be Róma és Egyiptom történetét, ezzel együtt Caesar bukását és Kleopátra harcát. 

Ráadásul bekavar a képbe Marcus Antonius, aki Caesar veszte után az elkövetők ellen hergeli a közvéleményt, ezzel menekülésre kényszerítve Brutust és pártfogoltját. Mindezt egyébként egy szépen rajzolt, az időben és térben ugráló sztori mutatja be, amit kifejezetten jó nézegetni, nekem különösen az egyiptomi részek tetszettek. Persze, ahogy ilyen esetekben megszokhattuk, a kötet nem tesz annyit a sorozathoz, hogy bármiféle problémát okozzon a hiánya, de mindenki, aki az Assassin’s Creed rajongója, jól jár vele, ahogy azok is, akik magát a kort és a témát szeretik.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Legközelebb a World of Warcraft világát bemutató könyvvel és a Thanosról szóló regénnyel térek vissza, mert természetesen nemcsak ennyi friss megjelenése volt mostanában a Szukitsnak, de elsőre a képregényeket vettem sorra. Addig is jó olvasgatást, merthogy új hazai kiadványokból mostanság nincs hiány, maximum a rendelkezésre álló időből. De ez legyen a legnagyobb gondunk.