Jobb, ha először egyből a főfogással kezdünk, hiszen a Vér és sötétség keménydobozos belsejében két HC könyv lapul, amik lényegében az egyedüliek, amiknél McFarlene ugymond kiengedte a kezei közül a gyeplőt. A francia alkotók (az illusztrációk Aleksi Briclot nevéhez fűződnek) két Spawn-sztorija, a Szimónia és A félelem angyalai, nem a megszokott alkotóktól, rajzolóktól és íróktól van, így nemcsak külsejükben, de tartalmuk terén is igazi kuriózumot képviselnek. Belsejükben? Bezony, a Vér és sötétség a megszokott Spawn-köteteknél nagyobb méretekkel rendelkezik, hiába vékonyabb mindegyiknél, ráadásul a keményfedeles kötetek külső borítást is kaptak, és így kerültek bele az egészet körbeölelő dobozba. Már csak emiatt is egyedi kiadvánnyal állunk szemben. De nézzük, mit találunk belül.

Ahogyan az sejthető, két különálló sztoriról van szó. A Szimónia Párizsban játszódik, az Armageddon előtt, miközben Cog éppen egy vallási tárgyat keres, ahogy mások is arra hajtanak, és talán az Ivadék döntheti el a csata kimeneteleét. A gyűjtemény másik kötete, az A félelem angyalai már Marc Simmonsszal indít, aki egy fura gyermekkel akad össze, majd természetesen megjelenik Spawn is, és kiderül, hogy mind a pokol kapujában állnak, miközben egy rendkívül erős lény fejti ki a környékre a hatásait. És persze ezúttal sem minden az, aminek látszik.  

Ami igazán különlegessé teszi ezeket a köteteket, az leginkább a festményes külső, ami főleg a második kötetre kap erőre, miközben ennek a története is sokkal érdekesebb, mint az ilyen téren haloványabban teljesítő elsőé. Persze a Szimónia is érdekes, főleg sajátos külseje miatt, de azt gondolom, hogy a gyűjteményes kiadást sokkal inkább a második kötet és sztori miatt érdemes megvenni, ami nemcsak izgalmasabb, kerekebb, de a látványvilága is kidolgozottabb, mintha az alkotók szimplán csak igényes festményeken tálalnák történetüket. Pluszban pedig vázlatokat, borítókat találhatunk még mindkét kötet végén, amivel sikerült az extrák kedvelőinek is örömet okozni. Igazi kuriózum ez a kiadvány, limitált gyűjtői mivolta miatt pedig ott a helye minden Spawn-rajongó polcán.

Eközben a keményfedeles, egyre vaskosabbá váló Kezdetek-sorozatról átnyergeltünk Az Ivadék-szériára, ami a 22.-23. kötettel már a füzetek igen jelentős részét lefedi (165-200) ezzel komolyan belevágva az Armageddon utáni történésekbe. Spawn ugye lényegében egy új világot teremtett, Isten, sátán, pokol, démonok és angyalok, egyben pedig jelentősebb bűn nélkül, ám az idilli állapot nem sokáig tartja magát. Először mintha egy lakóház vette volna át a pokol szerepét, a lakók sorra őrülnek meg és hajtanak végre szörnyű bűntényeket, majd egy eldugott kis gyülekezetnél két alak a bűnbánatot kihasználva teremt igazi szörnyeket a falak közé. Az egyre gyengébb Spawn persze próbál rendet tenni, miközben a vadnyugatra és a világháborúba is teszünk némi kitérőt a Simmons-család múltjának megismerése közben. Végül az erőviszonyok átalakulnak, Spawn egy meglepő tette után, így a második kötetben már ennek a következményeit ismerjük meg, néhány teljesen új szereplő, illetve egy-két régebbi ismerős segítségével. De az áldatlan állapotok között senki sem bohóckodni jött a Földre, és ez igen hamar kiderül.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A 22. kötetet nagyon élveztem, mind a rajzok, mind a sztorik jók voltak, sőt utóbbiak az Armageddon után is hoztak némi apokaliptikus hangulatot, a különböző korokba kitekintés, a Mandarin Spawn, a világháború vagy a vadnyugat megjelenése pedig plusz pont, főleg a rajzstílusnak hála. Egyedül a szöveg megjelenítése fura néha, itt-ott kicsit nehezebbé téve az olvasást, akár betűmérettel, akár a font vagy a háttér miatt, de lényegében csak ennyi bajom volt vele. A 23. kötetnél kialakuló sztori már picit másabb, és azzal egyelőre még barátkoznom kell, ahogy a rajzstílussal is, de az egységesebb sztori mindenképpen felkeltette az érdeklődésem, így kíváncsian várom a folytatást.

Az Infnity, avagy Laci tehát ismét kitett magáért, ragyogó kiadványokkal lepte meg a rajongókat a különleges Fúzió mellett, szóval örülhetünk, hogy ilyen lelkes rajongó áll a kiadó élén. Érdemes a korábbi kötetekre, így a teljes sorra lecsapni, de arra készüljön fel mindenki, hogy bőven van tartalom, bőven van mit olvasni, hiszen ezek az újabb kötetek például fejenként 500 oldalnyi Spawn-élvezetet és -élményt kínálnak. A végén persze vázlatokkal és borítókkal. Tessék olvasni, pótolni, támogatni, mert megérdemli, ilyen téren pedig inkább e-maiben keressétek a kiadót a webshop helyett!