Volt egy kis szünetünk a Szukits kiadványai kapcsán, ami nagyjából a tavalyi, dolgos utolsó negyedévnek volt köszönhető, ezen idő alatt pedig szépen fel is gyűlt a kiadó kínálata, leginkább a Star Wars-sorozatok legutolsó darabjaival, de azért egy kevés videójátékos téma is akadt, amit gyorsan ki is halásztam a zavarosból. Zavaros, mert a Szukitsnál is van ám minden, szinte minden érdekelne, de arra sem időm, sem energiám, így jó alaposan meg kell válogatnom, miről írjak, mit mutassak be. És ha már egyszer Aphra kalandjait egyszer elkezdtem, akkor természetesen ő is ide tartozik.

Star Wars: Doktor Aphra – Rejtett ösvények

  • Író: Alyssa Wong
  • Rajzoló: Ray-Anthony Height és mások
  • Oldalszám: 120 oldal
  • Ár: 5026 Ft a kiadótól

Bár Aphra elmenekült Darth Vader elől, ráadásul újabb kutatásai során győzedelmeskedett akkor is, mikor Ronan Tagge-el akadt össze, egykori ellenfele családja nem arról híres, hogy bárkinek is bármit elfelejtene. Ettől függetlenül Aphrát mégis meglepetés éri, mikor Mázlisék leszállítják Domina úrnőnek, aki a szenvedéssel és kínnal teli végzet helyett egészen mást kínál a nőnek: egy új feladatot, amely egy ereklye felkutatását tűzi ki Dr. Aphra céljául. Aztán hősnőnkhöz csatlakozik Sana Starros is, akivel régebben már volt egy intimebb kapcsolata, Mázlishoz pedig Ariole Yu, miközben a Töretlen klán is pontosan arra hajt, amit Aphra keres, ezzel tovább bonyolítva a dolgokat. A párok szerelmi életébe szerencsére kisebb mértékben kapunk betekintést, inkább azon van a hangsúly, hogy a szerkezetet hősnőnk kézre kerítse, de persze ez sem olyan egyszerű, mint azt bármikor is képzelnénk.

Az van, hogy ez az Aphra-vonal egy olvasásra teljesen jó, de azon kívül semmi igazán maradandót nem hoz. A karaktert nem ismerjük vagy szeretjük meg tőle jobban, nem is lesz színesebb vagy érdekesebb, ráadásul ezt a folyamatos LMBTQ-szálas "ez ezzel volt együtt régen, az meg azzal" (kizárólag az adott nemen belüli kapcsolatokat megjelenítve) is kissé erőltetettnek érződik, mivel a történethez semmit nem adnak hozzá a karakterek közötti volt viszonyok. De maga a sztori is tucat kategória, amihez egy színes, de kicsit gyerekesebb stílus társul, avagy akit nem vonz kifejezetten a diverzitás, amit hajlandó a tényleges tartalom fölé emelni, illetve nem kimondottan Aphra a kedvenc karaktere, annak ez a kaland nem is képes olyan sokat nyújtani. Ami miatt viszont mégis érdekes lehet a kötet, az a Fejvadászok háborúja-vonal, amibe hamarosan becsatlakozunk mi is. Extraként van pár plusz borító, amit mindig szívesen látunk, és nagyjából ennyi. Ha oldalszámban ennyit nem is hoznak a következő kötetek, de sztori szempontjából mindenképpen érdekesebbek, pláne videójátékos szemmel.

The Witcher/Vaják: Egy csepp igazság és A feloldozás útja

  • Író: Jacek Rembiś és Bartosz Sztybor
  • Rajzoló: Jonas Scharf és Vanesa R. Del Rey
  • Oldalszám: 56 és 108 oldal
  • Ár: 3190 és 3992 Ft kötetenként a kiadótól

Az Egy csepp igazságban Ríviai Geralt a sötét erdőben bandukolva először halottakra, majd egy szellemszerű teremtményre bukkan, végül pedig Keszeg hátán egy elhagyatottnak tűnő birtokra lovagol be, ahol elég hamar kiderül, hogy azért van még élet a külsőre kihaltnak tűnő terepen. Fel is bukkan egy szörnyeteg, akiről lerí, hogy átok sújtja, ez pedig szépen lassan meséjéből is kiderül, bár az egyébként jámbor és készséges házigazda egy rövid időre még Geraltot is megtéveszti. Aztán csak rájön a turpisságra, ami el is hozza a drámai véget. Nem egy hosszú történet, de abszolút megvan benne a The Witcher-hangulat, ráadásul a rajzstílus is kimondottan erős. A beszélgetéseknél továbbra is hallom Doug Cockle hangját, ami azért nagyjából mutatja, mennyire illik a karakterhez a cselekmény. Ha nem is egy vaskos kötet, de a keményfedeles, a logónál lakkozott kiadványt így is simán ajánlom a rajongóknak, akik még egy kevés vázlatot és egy borítót is kapnak extrának.

Egy kicsit más a másik kötet (A feloldozás útja), amelynél maga a látvány is más irányt vesz, de a történet is sokkal elvontabb formában elevenedik meg. Geralt ebben egy boszorkányégetés szemtanúja, majd folyamatosan kísértik a látottak, miközben úgy tűnik, minden egy irányba tereli: egy helyi nemes lányának felkerítése a feladat, ami egyben összekapcsolódik az átélt eseményekkel. Hősünk egyre mélyebbre jut a nyúl üregében, mely szokás szerint sötét titkokat és rengeteg sérelmet rejt. A sztori jó, bár itt-ott nekem kicsit túlspilázott, avagy lehetett volna lényegretörőbb is. Éppen így néhol a rajzok is önkényesen művésziesek, nem mindig éreztem úgy, hogy ez így jött természetesen. Mindezzel együtt azonban ez is egy igényes kötet, kimondottan szép borítóval, ami kevéske extrájával (borítórajzok) szintén passzol a játék és a sötétebb képregények kedvelőinek gyűjteményébe. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Jön még hamarosan sok minden, de leginkább Star Wars, azon belül fejvadászokkal, a köztársaság fénykorával, nem mellesleg Thrawn admirális visszatérésével, ami már önmagában megér egy cikket. Főleg azoknak, akik anno tinédzserként a Valhalla Páholy kiadásán nevelkedtek. Téma tehát van, a Szukits tesz azért, hogy véletlenül se unatkozzunk, így mindenki készüljön fel a SW-dömpingre. Hamarosan folytatjuk!

További olvasnivaló: