Augusztus 8. és szeptember 4. között rendezték meg a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, méghozzá ismét Magyarországon – az 1996-os veszprémi verseny után most Szeged adott otthont a megmérettetésnek. Ezen 90 ország középiskolás versenyzői vettek részt, hogy emléket állítsanak Neumann Jánosnak, a modern számítástechnika egyik atyjának. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia célja, hogy felhívja a figyelmet a programozásra, ami egy jól jövedelmező karrierlehetőség lehet a fiatalok számára – ugyanakkor segít a nemzetközi kapcsolatok kialakításában is, ami szintén jól jöhet az iparágban.

ioi2023hungaryday5-55.JPG

A résztvevők nyolc napot tölthettek hazánkban, amiből mindössze kettő volt csupán a verseny, de a köztes időben megismerkedhettek a magyar kultúrával és még Ópusztaszerre és Makóra is ellátogathattak. Augusztus 30-án és szeptember 1-jén viszont már minden a versenyről szólt. Ekkor a résztvevők három algoritmikus problémával találták szemben magukat, aminek a megoldására összesen egy számítógépet kaptak, amin C++ nyelven kellett megoldaniuk az eléjük került feladatokat. Mindenki egy Acer Aspire 3 laptopot kapott, Ubuntu 22.04 LTS operáció rendszerrel. Itt már semmiféle külső segítséget nem lehetett igénybe venni – minden élesben ment. A legjobb eredményt Tingcsinag Hszü (Tingqiang Xu) érte el Kínából, a második a szintén kínai Szejüan Cseng (Siyuan Cheng) szerezte meg, a harmadik a lengyel Antoni Buraczewski lett. A kiemelten szereplő nemzetek az alábbiak lettek: Kína (4 aranyérem), Japán (4 aranyérem), Egyesült Államok (4 aranyérem), Izrael (3 arany) Koreai Köztársaság (2 arany, 2 ezüst).

64fb2ee48d06aioi2023hungaryday7zaro-2.jpg

Persze a magyar versenyzők is példásan szerepeltek a megmérettetésen. Tarján Bernát, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja érte el a legjobb eredményt, aki pontszámai alapján ezüstérmet szerzett. Németh Marcell, Németh Márton Tamás, Fülöp Máté, Máté Lőrinc és Molnár István Ádám bronzéremmel távozott. Rajtuk kívül Vámosi Bendegúz és Czanik Pál is jól szerepelt, teljesítményüket dicsérettel illette a zsűri. 2024-ben Egyiptom, 2025-ben pedig Bolívia ad majd otthont az eseménynek.

Figyelem! Szeptember 4-10. között a Don Pepe weboldalán a "pcguru20" kóddal 20% kedvezménnyel tudtok 26 cm-es pizzát rendelni, az "esport15" kóddal pedig 15% kedvezményt kaptok a 32 cm-es pizzákra.