A Mafia 2 részére teljesen új grafikus motort készítettetek, melynek neve "Illusion". A kódot az alapoktól írtátok újra, vagy felhasználtatok valamennyit a LS3D motorjából, mely a Mafia alatt dolgozott? Mik az okai egy saját technológia fejlesztésének? Milyen előnyei vannak egy saját technológia használatának?

A kódot az alapoktól teljesen újraírtuk, de pár dolgot átvettünk a Mafia első részéből. Nem kell nagy dolgokra gondolni, pár autónak a kódját újrahasználtuk, de nem sokét. Megvan az előnye, hogy saját magunk részére fejlesztünk. Nincsenek fű alatti megoldások, így el tudtuk érni azt a játékkal, amit akartunk. Ráadásul olyan grafikai motor sem volt a piacon, amely azt a hihetetlen vizuális élményt tudná produkálni, amelyre az Illusion Engine már képes. Az átvezető mozik készítéséhez használt eszközt is mi magunk fejlesztettük, beleintegráltuk a technológiánkba, ez nagyon fontos, mert olyan érzelmi jeleneteket is meg tudtunk komponálni, amelyek a játékélmény sarokkövei lesznek.

Már korábban bejelentettétek, hogy a játékot PC-re, Xbox 360-ra és PS3-ra fejlesztitek. Ezt az jelenti, hogy tiszta keresztplatform játékot kapunk, vagy pedig a PC-re külön optimalizáljátok? Ha utóbbi áll fenn, melyek azok a technikai tulajdonságok, amelyeket a konzolverzióba nem lehet beletenni? Más szóval, a PC ideális platform a fejlesztésre?

A Mafia 2 tiszta keresztplatform játék lesz, így nem fogsz észrevenni különbséget, akár Xboxon, PS3-on vagy PC-n játszol. Ahogy már korábban bejelentettük, a program használni fogja a PhysX technológiát. Ezáltal PC-n a a meglévő hardverelemeknek köszönhetően a textúrákat magasabb felbontáson jeleníthetjük meg, és ez csak egy példa a PhysX gyakorlati előnyeiről.

Lesz-e bármilyen különbség a PC és a konzolváltozat között? Gondolok itt például technikai vagy vizuális aspektusokra.

Fején találtad a szöget. A legnagyobb különbség a grafikus mag (GPU) által engedélyezett fizikai effektekben fog megmutatkozni. GPU nélkül szerelt rendszereken (konzolok és ATI-kártyák) a játék nagyszerű PhysX szimulációt fog teljesíteni, de ha megvan ez az extra hardver, olyan szintre tudjuk emelni a vizuális élményt, amelyet előtte nyitott világú játékban sehol nem láthattatok. A szétrombolható környezetben több ezer részecske repülhet szét egy önálló robbanásban. Ez nagyon nagy szám, és a high-end PC-k tulajdonosai ezt várhatják.

Tudjuk, hogy az Nvidia PhysX API rendszerét és APEX modulokat is használtok. Miért döntöttetek úgy, hogy a PhysX támogatása mellett a Nvidia rendszerét használjátok? Használhattátok volna a Havokot vagy az ODE-t. Mi teszi a Nvidia SDK rendszerét olyan használhatóvá a Mafia 2 esetében? Ha GPU alapú fizikát használtok a Mafia 2 PC verziójában, milyen vizuális különbségekre lehet számítani, amelyeken a fizikát a CPU vagy a GPU számolja (PhysX-en, OpenCL-en, vagy éppen DX-en keresztül)? Lesz valami olyan tulajdonsága a játéknak, amit azok nem fognak elérni, akiknek nincs Nvidia kártyájuk? Milyen technikai lehetőségeket nem lehet elérni a CPU által számolt fizikával?

A PhysX egy rendkívüli módon skálázható rendszer, amelyre nekünk szükségünk is van. Létre kellett hoznunk egy rendszert, melyet a felhasználó a számítógépének hardveréhez igazíthat. Van egy minimális benchmark frame rate értékünk, amelyet látni szeretnénk, ezután pedig a PhysX automatikusan beállítja magát a felhasználó hardveréhez. A CPU és GPU harca egyszerűen azt jelenti, hogy utóbbival sokkal nagyobb teljesítményt lehet elérni anélkül, hogy aggódni kéne amiatt, hogy ez hogyan hat a teljesítményre vagy más területekre. Azok is megkapják ezeket az effekteket, akiknek nincs PhysX kártyájuk, csak alacsonyabb szinten. Nagyon ügyeltünk rá, hogy ez ne rontsa le a játékélményt. Úgy vélem, hogy a Mafia 2 minden rendszeren lenyűgözően fog kinézni.

Szokásos, hogy a CPU által számolt fizika csak a látványra hat, vagy pedig játékmenetbeli dolgokra is? Gondolok itt például arra, hogy az ellenségek megsérülnek a szétrobbanó falszilánkoktól.

Nem, mi nem teszünk ilyet. Nem teszünk különbséget a felhasználóink között a funkcionalitás alapján.

Egyre népszerűbbek a többmagos processzorok, és ezek használóinak a száma is meredeken növekszik. Beleépítettétek ezeknek a támogatását már a kezdetekben? Folyamatosan próbáljátok optimalizálni a technológiát a többmagos rendszerekre? Ha igen, hány magot támogat a játék és mi az elvárt teljesítmény 2, 4 vagy 8 magos rendszereken?

Lelkes hívei vagyunk a többmagos rendszereknek, és a motor maximálisan támogatja is. Minél több mag van, annál jobb játéknak.

Tavaly a GamesConon azt nyilatkoztad, hogy a Mafia 2 kizárólag DirectX 9-et fog támogatni. Mi az oka ennek? Vannak tervek egy folt kiadására, amely lehetővé teszi később a DirectX 10/11 támogatását?

Egyelőre nincsenek, de soha nem szabad azt mondani, hogy soha. Kétségtelen, hogy vannak olyan tulajdonságok, amelyeket ki lehetett volna használni DX 10-en vagy 11-en, de számunkra a játékélmény volt az elsődleges szempont, és nem az, hogy beépítsünk a programba minden újdonságot.

Konzolon játszani egyre népszerűbb. A fejlesztők egyre inkább a konzolokra fejlesztenek, mert van egy olyan vélemény, hogy PC-n játszani kevésbé érdekes. Ki fog halni a PC, mint játékplatform?

Nem, szerintem nem. A PC-s játék soha nem fog kihalni, amíg lesznek olyan olyan emberek, mint te, az olvasóid, és olyan fejlesztők, mint a cseh 2K. Ezekkel a konzolokkal a játék kikerül a hálószobából, be a nappaliba, hatalmas HD televíziókra és 5.1-es hangfalrendszerekre. Úgy gondolom, hogy ez az egyik legnagyobb változás, és a PC-nek ezt az akadályt kell legyőznie. Számunkra az egyetlen cél, hogy lenyűgöző játékélményt adjunk minden játékosnak, akár PC-n, akár konzolon játszik. Mi mindig itt leszünk, konzolon és PC-n is.

Köszönöm az interjút!

Én pedig köszönöm a lehetőséget.