Tóth Krisztián, avagy Krissz, vagy éppen krissz.hu egy zseniális C64-programozó, egyben az az ember aki a Checkpointban, Stöki podcastjében is rendszeresen szerepel. Például akkor is nála járt, amikor általánosságban kibeszélték a Commodore 64-et, mint platformot. Most azonban Krissz olyan bravúrral lepett meg mindenkit, amiért a retró-fanok nem lehetnek elég hálásak.

pcguru-c64-krissz-toth-krisztian-nosztalgia-retro-commodore-commando-impossible-mission-wizard-of-wor-giana-sisters-2.jpg

A Commodore 64 sokak legelső gépe volt, remek ellátottsággal (részben a szokásos magyar okoskodásnak és a kiskapuk keresésének köszönhetően, ami önmagában megérdemel egy visszaemlékezést), szuper játékokkal. A legtöbb fiatalnál a nyolcvanas évek végére ott figyelt egy gép valamilyen meghajtóval, kéz alatt terjedtek a kazetták és a floppyk, a monitorokat és a TV-ket pedig ellepték az utolsó nindzsák és a különböző játékok legkülönbféle hősei. Most, Krissznek és a https://c64.krissz.hu/ oldalnak köszönhetően ezt a korszakot idézhetjük fel pillanatok alatt, kizárólag a böngészőből, online, miközben a Krisztián által összerakott, JavaScript-alapú C64-emulátor egy online játékgyűjtemény szerepét betöltve áll mindenki rendelkezésére. Az új “Online játszható játékok” menüponton belül már most egy rakás klasszikust indíthatsz el, és ez a kínálat a későbbiekben remélhetőleg csak tovább bővül.