• Az elsőfilmes Nagy Dénes megkapta a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét
  • Kizlinger Lilla a legjobb mellékszereplőnek járó díjat kapta

Idén nem lesz versenyben magyar film az Oscarért. A Berlinalén viszont – a fesztivál történetében először két magyar alkotás is versenybe szállt. Ráadásul a Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak és Nagy Dénes Természetes fény című munkáit zsűriző grémium soraiban ott ült a Testről és lélekről című filmjével korábban győzedelmeskedő Enyedi Ildikó is.

Friss bejelentés alapján történelmi siker született, ugyanis mindkét produkciót díjazták. Az elsőfilmes Nagy Dénes megkapta a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjat, Kizlinger Lilla pedig a Rengeteg 2-ben nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét zsebelte be. A koronavírus miatt idén a filmek vörös szőnyeges premierjét és a személyes díjátadót júniusban tartják.

117129448berlinale20022020.jpg

Nagy Dénes: Természetes fény

A Závada Pál regényét adaptáló Természetes fény főhőse egy magyar földműves, aki a II. világháborúban apró csapatával kietlen orosz területeken harcol. Hirtelen nagy teher kerül a vállára: amikor parancsnokuk elesik, ő lesz a szakaszvezető. A film előzetesét – hatalmas megtiszteltetésként – a Variety is közzétette korábban.

mv5bnwu1zju3ntgtymrjns00mwfkltlhnmitnzizm2zhzdu4ztm2xkeyxkfqcgdeqxvymjuxmzi1nziv1.jpg

Fliegauf Bence: Rengeteg – Mindenhol látlak

Rengeteg a 2004-es Berlinale nagy felfedezettje volt. A Mindenhol látlak címre hallgató második rész hétköznapi életünk, párkapcsolataink útvesztőjébe kalauzol. A film különösen aktuális a karantén, be- és összezártság idején, amikor addig láthatatlan feszültségek kerülnek felszínre. Az anyja halála miatt apját hibáztató tinit alakító 20 éves Kizlinger Lillának ez az első filmje színésznőként.

kizlingerlilla.jpg