• A londoni és a torontói kritikusok díjazták Chloé Zhao A nomádok földje című filmjét
  • Frances McDormand lett az év női színésznője

Pár napja számoltunk be a filmvilág friss rendezősztárja, az Örökkévalók direktori pozícióját is elnyerő Chloé Zhao új tervéről, egy universalos vámpírwesternről. A fesztiválok azonban még előző alkotását, A nomádok földjét (Nomadland) éltetik. Miután megkapta a legtöbb Golden Globe jelölést, a Londoni Filmkritikusok Körének és a Torontói Filmkritikusok Szövetségének fődíját is elhozta a mű.

chloe-zhao.jpg

A főszereplő Frances McDormand lett az év színésznője mindkét fesztiválon, Londonban a legjobb forgatókönyv, Torontóban pedig a legjobb rendezés díját ítélték továbbá Zhaónak és filmjének. A nomádok földje egy magányos nőről szól, aki szakít megszokott kisvárosi életével, és furgonjával modern nomádként vándorol tovább.

nomadland-filmmm.jpg

A londoni kritikusok posztumusz díjjal jutalmazták a nemrég elhunyt Chadwick Bosemant a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért. Az év rendezője Steve McQueen lett a nálunk az HBO GO műsorán futó Kis fejsze című sorozatáért. A legjobb idegen nyelvű filmnek Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című munkáját választották.

Torontóban Riz Ahmed Sound of Metalban nyújtott alakítását találták 2020 legjobbjának, az animációs és idegen nyelvű filmek fődíját pedig Tomm Moore Wolfwalkers és a brazil Kleber Mendonca Filho Bacurau című rendezése kapta.

Forrás: MTI