• A StreamElements és az Arsenal közzétette a 2019-es State of the Stream jelentést
  • A Twitch továbbra is piacvezető 73%-os részesedéssel, de jönnek fel a vetélytársak
  • A legnézettebb játék a League of Legends, a legnézettebb streamer pedig Tfue lett

Akit érdekel a streamingpiac alakulása, annak érdemes vetnie egy alapos pillantást a StreamElements és az Arsenal frissen közzétett State of the Stream jelentésére, amely minden kérdésre választ ad azt illetően, hogyan alakultak a trendek 2019-ben. Lássuk a legfontosabb részleteket!

Az bizonyára senkit sem lep meg, hogy a Twitch továbbra is piacvezető, méghozzá masszívan, az előnye azonban csökkenőben van a vetélytársakhoz képest - a tavalyi 75% után idén már "csak" 73%-ot ért el. A YouTube Gaming részesedése szintén csökkent, 21%-ra, a Facebook Gaming és a Mixer ellenben feljövőben vannak, a tavalyi 1-1% után idén már 3-3% volt a piacrészesedésük.

stream-2019-market-share.png

Ami a nézőórákat illeti: a riválisok javulása itt érzékelhető talán a legjobban. Amíg ugyanis a Twitch-et csupán 20%-kal nézték többet idén, mint 2018-ban, addig a Mixer 149%-os, a Facebook Gaming pedig 210%-os növekedést tud felmutatni, míg a YouTube Gaming esetében ez a szám 16%.

A játékok között tavaly hosszú idő után véget ért a League of Legends egyeduralma, a Fortnite elsősége azonban végül csak egy évig tartott, a LoL ugyanis most visszavette a vezetést - igaz, az egymilliárd összesített nézőórát nem tudta átlépni, ami tavaly az Epic játékának sikerült. A Top 10-ben egyébként a Fortnite mellett csak a két Blizzard-cím, az Overwatch és a Hearthstone produkált visszaesést, míg újoncként az Apex Legends tudott beférkőzni a legnézettebb kategóriák közé.

stream-2019-jatekok.png

A streamerek "versenyét" Tfue nyerte, aki meglehetősen nagy előnnyel végzett a második shroud előtt, őket summit 1g, Ninja és Asmongold követik. Erre a névsorra pillantva látszik csak igazán, miért nem veheti fél vállról a Twitch a konkurencia törekvéseit, hiszen pár hónapja már shroud és Ninja is a Mixeren streamelnek - nem véletlen, hogy a Twitch próbál minél több népszerű arcot magához láncolni.

stream-2019-streamerek.png