Idén novemberben megjelenik a Microsoft és a Sony következő generációs konzolja: ez egy nagy pillanat a játékipar számára, hiszen végre-valahára magunk mögött hagyhatjuk a nagyon hosszúra nyúlt hetedik generációt, hogy az Xbox One és a PS4 megmutathassa, mit tud. Az új konzolokkal új sorozatok, érdekes ötletek és az eddigieknél szebb, részletesebb látványvilág tárul elénk, a kibővített szolgáltatásokról már nem is beszélve. Egyszóval egy nagyon időszerű frissítésen esik át hamarosan a szeretett hobbink, ám bármennyire is legyenek csábítóak az új gépek, nem szabad elfelejteni, hogy az életciklus elején bátornak kell lenni, ha a vásárlásra adja valaki a fejét. Elég csak az Xbox 360-ra vagy a PS3-ra gondolni: ezek bebizonyították, hogy nincs sok köszönet abban, ha a premierkor csatlakozik az ember, legyen szó a kínálatról, az árról vagy a megbízhatóságról -- hasonló történhet az újoncokkal is, éppen ezért nem tanácsos már most nextgen konzolt venni.  Meg is mondjuk, miért!

Mert nincs elegendő exkluzív

A nextgen konzolok startjával kapcsolatos probléma többrétű, az egyik része pedig az, hogy nincs még elég exkluzív, ami vásárlásra késztetne: az Xbox One és a PS4 is idén 2-3 olyan játékkal jelentkezik, ami csak arra a platformra lesznek kapható, míg minden más program multiplatform címként látja meg a napvilágot -- ennyi nem elég. Továbbá be kell látni azt is, hogy olyan nagy különbség még nincs a nextgen és a jelenlegi generációs játékok között: egy kicsit szebbek, egy kicsit részletesebbek az új gépeken, de ennyiért igazán nem éri meg már idén kicsengetni 400 vagy 500 eurót.

Ez a jelenség egyébként nem az Xbox One és a PS4 sajátossága, hiszen az Xbox 360 és a PS3 megjelenésekor sem dúskáltunk a húzócímekben. Perfect Dark Zero, Amped 3, Ridge Racer 6, Ridge Racer 7, Resistance: Fall of Man, MotorStorm -- egyik sem kifejezetten az a játék, ami miatt beindulhatna a fokozott nyáltermelés, részben azért is, mert a fejlesztők még csak ekkor ismerkedtek a platformmal, s egyes esetekben sietve kellett összeállítani a játékot a konzol premierjére. Meg is látszik ezeken, hogy a konzolciklus elején kerültek a boltokba, s noha jó eladásokat hoztak, könnyű belátni, hogy csak azért, mert más éppen nem volt -- érdemes várni az igazán jó címekre, s leárazások után pótolni a korai alkotásokat, ha nagyon hiányoznak. 

jatekok.jpg

Mert ki tudja, milyen lesz a rendszer

A gyártók a novemberi premierhez közeledve fokozott tempóban reklámozzák a portékájukat, hangsúlyozva, hogy ezek minden tekintetben jobbak lesznek, mint az elődök -- ám a vásárlónak javasolt a „hiszem, ha látom” megközelítést választania, hiszen nem tudni, milyen lesz a hardver. Egy 400 vagy 500 eurós konzol megvásárlása nem kicsi befektetés, a guta pedig megüti az embert, ha a vásárlás után kiderül, hogy a konzol gyermekbetegségektől hemzseg. Emlékezzünk csak az Xbox 360-ra: a megjelenés előtt senki sem gondolta volna, hogy minden hatodik konzolt vissza kell majd vinni a szervizbe, s azt sem tudhattuk, hogy a PS3 csak sokára válik egy igazán jó konzollá, mikor a fejlesztők végre kiismerik az egzotikus architektúrát.

Mindez idén is megtörténhet, hiszen ezer és egy gond lehet a Xbox One és a PS4 konzollal, amiről nem tudhatunk. Mi van, ha sorozathibás a grafikusmag? Mi van, ha rossz a hűtés? Mi van, ha a merevlemez rendetlenkedik minden második gépben? Vagy mi van, ha a szoftveres rendszer nem működik úgy, ahogy azt a cégek nyáron olyan büszkén mutogatták? Ha ezek egyike is bekövetkezik, a korai vásárlók csak szívhatják a fogukat és szaladgálhatnak a jótállással. Én azt mondom, csinálja végig ezt valaki más, az okos ember pedig inkább várjon egy kicsit, hogy kiderüljön, volt-e valami szarvashiba a tervezés során, aztán megvenni -- exkluzívok úgy sincsenek elsőre, s az ár is még elég borsos.

Még ne vegyél nextgen konzolt!

Mert árcsökkenés várható

A PS4 sikítva, de még éppen abban az árkategóriában jelenik meg, ami elfogadható az új gépekre éhező vásárlók számára, míg az Xbox One már jobban megterheli a pénztárcákat: átszámítva nagyjából 125, illetve 150 ezer forintról beszélünk, de ez nyilván csökkeni fog -- nem az első pár hónapban, de a következő év végére vagy kicsivel azután leárazásokra számíthatunk.

Az első esztendő vége nagyon fontos, hiszen ekkor kell meggyőzni a kivárókat arról, hogy ők is vegyék meg a gépet, s ennek legegyszerűbb módja az árleszállítás, az ajánlatot pedig a nyári játékostalálkozókon bemutatott, ezúttal már tényleg jó, említésre méltó exkluzívokkal tehetik még csábítóbbá, illetve ha volt a start idejében valamilyen hardveres vagy szoftveres probléma, azt hathatósan kijavítva.

Az Xbox 360 a megjelenése után egy évvel 50 dollárt dobott le, míg a Sony a PS3 60 GB-os modelljéből százat, haladva előre az időben pedig még komolyabb leárazásokban volt részünk, s ezekkel együtt a hibák szépen sorban eltűntek, a szolgáltatások bővültek, a kínálat pedig egyre csak jobb lett, mind az exkluzívok, mind pedig a multiplatform alkotások terén.

learazas.jpg

Türelem

Félreértés azért ne essék: megvan mindkét nextgen konzolban a potenciál arra, hogy kiváló szórakoztatással kápráztassanak el minket az elkövetkezendő években, de aki tud türelmes lenni, az inkább várjon még az Xbox One vagy a PS4 vásárlásával: jöjjenek több húzócímek, derüljön ki, hogyan teljesítenek a gépek élesben, a nappalikban, s egy árcsökkenés sem árthat.

Ha ezek mind adottak, s már tisztázódott valamelyest a kép a konzolpiac új játékosairól, akkor már komolyabban is el lehet gondolkodni azon, melyik gépet vegye az ember, hiszen nincs kiadva parancsba, hogy premierkor vásárolni kell, ha tetszik, ha nem. Érdemes lesz majd figyelni az eseményeket, azt, hogy a cégek hogyan birkóznak meg az új platform indításával.

Persze aki megszívleli ezeket az érveket, de még mindig csillapíthatatlan szomjat érez egy konzol iránt, az sincs opciók nélkül, hiszen éppen most éri meg egy előző generációs, kifutó modell megszerezése: ezek ára mostanra kifejezetten csábító lett, a nyolc évet felölelő játékkínálatot pedig egy szó sem érheti; áthidaló megoldásnak kiváló lehet egy Xbox 360 vagy PS3, amíg az utódok be nem érnek.