Megjelent a The Last of Us, itt a GTA 5, epekedve várjuk a Beyond: Two Soulst és a Metal Gear Solid 5-öt… impozáns felhozatal, nemde? Ez pedig csak pár kiragadott cím azon konzolos játékok közül, amik az utóbbi fél év folyamán jelentek meg. Bár tavaly azt hittük, hogy ilyenkor már mindenki a PS4 és az Xbox One után fog epekedni, nem ez történt. A konzolgyártók és a third party kiadók egyre klasszabb programokkal látják el az öregecske Xbox 360-at és a PS3-at, mintha nem is lenne a nyakunkon az új konzolgeneráció. Watch Dogs? Assassin’s Creed 4? Battlefield 4? Call of Duty: Ghosts? Bizony: mindegyik megjelenik a jelenlegi masinákra is, így kijelenthetjük, hogy sosem érte meg annyira konzolt vásárolni, mint most.

Árverseny

A konzolokkal kapcsolatos előítéletek egyike, hogy drágák, mert egyszerre kell kicsengetni értük egy csomó pénzt, a gépek pedig magukban még nem érnek semmit, hisz a maximális élvezethez kellően fejlett és nagy tévékészülékre is szükség van. Így van, előítélet, nem érv: 2005-ben, a mostani generáció hajnalán, amikor a tengerentúlon boltokba került az Xbox 360, tényleg komoly beruházásnak számított egy HDTV, most viszont 2013-at írunk, és a képcsöves készülékek gyakorlatilag megszűntek létezni. A legtöbb háztartás legalább 720p felbontású HD Ready tévével van felszerelve, ami bőven elég egy PS3 vagy Xbox 360 igényeinek kielégítésére. Sőt: a monitoroknál is kihalóban van a 4:3-as szabvány, egyre több az olcsó 16:9-es típus, HDMI-vel és jackkel, egy lépéssel közelebb hozva a személyi számítógépeket a televíziókhoz. Tehát míg nyolc évvel ezelőtt joggal háboroghattunk a konzolok HDTV-éhsége miatt, manapság az az általános, hogy a PC-s játékosok tudtukon kívül is birtokában vannak a szükséges perifériáknak.

A The Last of Us sokak szerint az egyik legjobb videojáték,
ami valaha megjelent -- nem alaptalanul!

Igen ám, jöhet a kontra, de a konzolok még mindig nem olcsók. Egy új Xbox 360 és PS3 ára, kiszereléstől függően, 50 és 100 ezer forint között alakul a különböző kereskedőknél, de persze időnként találni extrém olcsó, akciós példányokat is. 8 és 7 éves konzolokért ennyi pénzt kérni pofátlanság -- mondhatnánk, de azért érdemes utánagondolni, hogy mennyibe kerül, ha mondjuk Ultrán szeretnénk futtatni PC-nken a Battlefield 4-et. Vagy tudjátok, mit? Ne szaladnunk annyira előre! Legyen a cél a Battlefield 3! A DICE FPS-e lassan második születésnapját ünnepli, ami egy AAA-kategóriás blockbuster esetén aggastyánkornak felel meg. Ennek ellenére a maximális grafikai pompához nem árt a négymagos processzor-kétgigás VGA kombó, ami szintén felemészt ennyi pénzt. És akkor még nem vettük meg a játékot, ami, noha olcsóbb, mint konzolon, csak egy a sok nagy cím közül. Természetesen a PC-s változat mindig mindenből szebb és jobb, ezt nem vitatjuk. Ugyanakkor viszont érdemes végiggondolni, hogy ha egy alkatrészért hajlamosak vagyunk ilyen sok pénzt kiadni, akkor egy konzolért miért nem? Csupán előítéletből? Ejnye.

Játékok

Persze a konzolok semmit sem érnek, ha nincsenek rájuk jó játékok. Idén viszont a bevezetőben felsorolt, elképesztő címeken túl még érkeznek komoly játékok, amelyek kedvéért megérheti beszerezni egy játékgépet. Beszéljenek a számok! A PS3-exkluzív The Last of Us teszt végére Bate kolléga 98%-os értékelést biggyesztett, és nincs egyedül a véleményével. A kritikákat összesítő Metacriticen 95%-on áll a Naughty Dog alkotása, ami 97 pozitív és 1 vegyes véleményből jött össze.

A GTA 5 pedig, ami tegnap volt egy hete kapható, nemcsak a kasszáknál szerepelt durván, de a kritikusoknál is: a játék a Metacritic bajnoka lehet, az Xbox 360-as változat 98, a PS3-as 97 százalékon áll. Persze, ez még nem biztos, hogy jelent valamit, hisz mindenki ismeri a trágya és a legyek kapcsolatát, de azért a kötekedők ellenében is nyugodtan mondhatom, hogy a Rockstar megint nagyot alkotott. Ez egyébként teljesen érthető: a konzolok mára érték el a technikai kiforrottságot, a fejlesztők tudják, mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy a vásárlóknak leessen az álla (ezért is volt elképzelhetetlen egy GTA 5 mondjuk három éve). És hogy mi minden várható még? Castlevania, Watch Dogs, Batman, FIFA 14, Beyond… sorolhatnánk napestig, de szerintem átjött az üzenet: a mostani konzolok egy sor fantasztikus játékhoz biztosítanak hozzáférést, és akkor még szóba sem hoztuk az olyan legendás programok pótlásának lehetőségét, mint a Halók, a God of War saga, vagy a remek Forza-sorozat.

A GTA 5 lehet a Metacritic legjobban értékelt játéka.
Eddig a GTA 4 birtokolta a koronát.

2005 környékén a konzolos játékok szinte megfizethetetlennek tűntek, de mára azért sokat javult a helyzet. Olyan olcsón nem sok nagy programhoz juthatunk hozzá, mint PC-n, de azért akadnak kivételek, és egyre több kiadó rukkol elő valamilyen jóárasított felhozatallal. Ez persze nem igaz a legújabb programokra, de ha abból indulunk ki, hogy egyes PC-exkluzív játékok is iszonyatos áron kerülnek az üzletekbe, akkor már annyira nem is félelmetes egy 12-15 ezer forint körüli Xbox 360-as vagy PS3-as játék.

PS3, Xbox 360, Wii?

Jó kérdés persze, hogy mely konzolokba érdemes leginkább befektetni most, hogy mindegyik gyártó előrukkolt a maga nagyágyúival, és jövő ilyenkor már szinte biztos, hogy csak a nextgenek lesznek terítéken. Nos, a válasz most is elég relatív, de a 2012-es és 2013-as exkluzív felhozatalt tekintve talán a PS3 tűnik jobb befektetésnek. Főleg a PS Plus miatt, ami egy éves Xbox Live Gold előfizetés áráért egy sor ingyen játékot garantál, olyan címekkel megfejelve, mint a Far Cry 3. Az Xbox 360 ugyanakkor olcsóbban kapható még mindig, és a multiplatform konzolos játékok az esetek többségében jobban teljesítenek a Microsoft gépén (ennek elsősorban technikai okai vannak).

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Egy Zelda vagy egy Mario mind a mai napig fantasztikus
játékélményt biztosít az amúgy olcsó Wii-n

A Nintendo Wii különös helyzetben van, hisz utóda, a Wii U már tavaly megérkezett, és a 2012-es premier előtt egy évvel sem igazán jött ki rá új, jelentős játék. A nagy N exkluzívjai viszont máig zseniálisak, így aki szereti Mariót és a barátait, a Wii-vel is jó vásárt csinálhat (személyes véleményem továbbá, hogy a Wii Mini nem lesz valami elterjedt a jövőben, így ha valaki 20-30 év múlva szeretne keresni egy gamer ritkaságon, gyorsan csapjon le a piros apróságra). Egy a fontos: ne csak egy platform felé forduljon a tekintetetek, mert az ipar egyre szerteágazóbb, és a jövőt erősen meg fogják határozni a nextgen konzolok.

Ti mit gondoltok, igazunk van, vagy a PC a király és ostobaság konzolt venni? Osszátok meg véleményeteket, gondolataitokat a kommentek között!