Bár a PS Plus szolgáltatás nem új dolog, sokan a mai napig nem tudják, miről van szó, hogyan működik és legfőképp: mit kap érte az a gamer, aki előfizet rá. Így aztán gyorstalpaló kisokos-sorozatunkban a Steam, a Steam Trading Cards, az Origin, az Xbox One, a PS4 és a Wii U után újabb témát boncolgatunk: megnézzük, mit kell tudni a PS Plus szolgáltatásról, mely hivatalosan Magyarország-szerte elérhető!

Mi az a PS Plus?

A PS Plus egy előfizetéses online szolgáltatás PS3, PS4, PSP és PS Vita tulajdonosok részére, de természetesen a PS4 megjelenése után is velünk marad. PS Plus előfizetést a PlayStation Store nevű internetes rendszeren keresztül lehet vásárolni.

Mennyi a PS Plus ára pontosan?

Egy évre 15 ezer forintba kerül a PS Plus, míg 90 napra (azaz negyedévre) 4500 forintot kell kicsengetnünk. Havi előfizetésre egyelőre nincs lehetőség.

Kell bankkártya a PS Plus szolgáltatáshoz?

Nem, de ajánlott. A PlayStation Store PlayStation Plus menüjében bankkártyával is lehet fizetni, de aki nem rendelkezik ilyesmivel, esetleg nem bízik az online tranzakciókban, az a videojátékokkal foglalkozó szaküzletekben is vásárolhat PS Plus tagságra feljogosító kódot, ami szintén a PlayStation Store-ban lehet beváltani. S hogy miért ajánlott a bankkártya? Nos, mert megkönnyíti a vásárlásokat, mi több, regisztrált kártyaszámmal a PS Plus tagság automatikus megújul, így ha hosszútávra tervezel, jobban jársz.

Oké, van PS Plus előfizetésem. Mit kapok?

A PS Plus ára az Xbox Live Arany tagságával van egy kategóriában, ám az online játékhoz PS3-on és PS Vitán nem kell előfizetni. A PS Plus, nevéből adódóan, egy extra „plusz” kényelmi szolgáltatás, mely egy sor remek és különleges extrát kínál. Először is, ott az Instant Game Collection nevű ingyenes játékhalmaz: havonta öt (PS4-en csak egy) videojáték közül választhatsz, melyért nem kell fizetni, és e címek között sokszor hatalmas blockbusterek is megfordulnak (jó példa erre az Uncharted 3 vagy a Red Dead Redemption). Továbbá a Full Game Trial rendszernek hála 60 percig bizonyos teljes játékokat is kipróbálhatsz, azaz jobb betekintést nyersz a programokba, mintha csak egy megvágott demóba kóstolnál bele. A PlayStation Store-ban árusított digitális tartalmakat kedvezményes áron zsákolhatod be, ingyen tölthetsz le profilképeket és témákat, hamarabb próbálhatsz ki demókat és bétákat, illetve felhőben tárolhatod PS3-as mentett állásaidat és a profilodat.

PS Plus - Instant Game Collection

Álljunk csak meg! Instant Game Collection?

Bizony: az Instant Game Collection a PS Plus ütőkártyája. A játékok egészen addig elérhetők maradnak számodra, amíg PS Plus előfizető vagy -- akkor is, ha letöltötted, majd törölted őket a konzolról, hisz bármikor újra leszedheted őket. Ha megszakítod az előfizetésed, akkor többé nem érhetők el, viszont ha ismét megújítod, ott lesznek, ahol voltak. A játéklista havonta változik, erről pedig a PlayStation Store mindig értesíti a játékosokat, szóval tuti, hogy nem maradsz le semmiről.

Ez eddig mind szép és jó, de hol a csapda?

Sehol: a PS Plus az, aminek hirdeti magát, prémiumszolgáltatások sora, melyek azért vannak, hogy a PlayStation márka szerelmesei jól érezzék magukat. Természetesen a szolgáltatás árát megkérik, de ez minden kényelmi extrára nézve igaz.

PlayStation Vita

Milyen lesz a PS4-es PS Plus?

A PS4-es PS Plus havi 5 euróba kerül majd és magába foglalja majd a multiplayert is, pont, ahogy az Xbox Live esetében láttuk. Ez nyilván elkeserítő lehet egyes olvasóknak, de tekintve, hogy marad a fenti extrák halmaza, illetve kapunk egyéb, új szolgáltatásokat is, talán kibírható a dolog.