• Lehet, hogy mégsem kerül át streamingre a Dűne a premier napján
  • A Legendary Entertainment a költségvetés háromnegyedét biztosította

Az elmúlt hetekben a Warner biztosította a legfőbb beszédtémát a filmes világban, miután bejelentették, hogy a 2021-es kínálatukban szereplő filmeket egyszerre fogják bemutatni a mozikban és az HBO Max streaming platformon. A hír óriási port kavart, több neves rendező, köztük Christopher Nolan, illetve a Dűne kapcsán közvetlenül is érintett Denis Villeneuve is nyíltan kritizálta a stúdiót (egyrészt az egyeztetés hiánya, másrészt az iparági egyensúly felborítása miatt). Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem volt hiábavaló.

meghatral-a-warner-megis-mozi-exkluziv-maradhat-a-dune.jpg

A kialakult feszültségben nagy szerepet játszott az is, hogy két olyan film is akad a kínálatban, melynek költségvetését túlnyomó részben nem a Warner, hanem a gyártó Legendary Entertainment biztosította: a Godzilla vs. Kong, illetve a már említett Dűne. És bár előbbi kapcsán egyelőre nem várható változás (a kaiju-saga következő felvonása májusban érkezik), a Dűne kapcsán sikeres lehetett a nyomásgyakorlás – írja a Deadline.

Ennek hátterében nemcsak a rendező nyílt levele húzódhat meg (melyben többek között azt írta, hogy ezzel a lépéssel ellehetetlenítik a Dűne nagy franchise-zá válását), hanem az is, hogy a filmnek jelenleg októberre van kitűzve a premierje, amikorra jó eséllyel ismét nagy számban kinyithatnak az amerikai mozik – feltéve persze, hogy a védőoltás meghozza a várt hatást.