Megvan, hová kerültek a S.T.A.L.K.E.R.-jogok
S.T.A.L.K.E.R. 2 -- 2010-2012

A tavalyi év végének legmegrázóbb videojátékos híre a Stalker 2 fejlesztésének leállítása és a játékon dolgozó GSC GameWorld megszűnése volt. A rajongók az elmúlt egy év alatt epekedve várták, hogy végre bejelentsék, kinek a kezébe kerültek a franchise jogai, és bár a Bethesda neve többször felmerült, mindig cáfolták az üzletet. Nos, mint ma kiderült, nem véletlenül, hisz a Bethesdának eztán sem lesz semmi köze a Stalker-játékokhoz. A jogokat a bitComposer Entertainment kaparintotta meg, mindezen örömhírt pedig saját oldalukon jelentették be.

Örömhírt, mert bár fogalmunk sincs róla, mit hoz a jövő Stalker-szinten, legalább tudjuk, hogy a licenc él és virul, a cég közleménye szerint pedig nagyra tartják a Sztrugackij-fivérek regényén alapuló játékokat a vállalati vezetők. Fontos kiemelni továbbá, hogy a jogok csakis videojátékokra vonatkoznak, esetleges film- vagy könyvadaptációk nem tartoznak közéjük.

Az első, 2007-ben megjelent S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl című felvonás nagyon hosszú ideig készült, a THQ kis híján belerokkant a vaporware-ré avanzsálódott projekt finanszírozásába. A premierre végül teljesen átalakították az ambiciózus terveket, s bár a játék így is remek lett, a sorozat sosem érte el azt a magas szintet, amire hivatott. A Stalker 2 lett volna az első igazi esély a kiemelkedésre, a játék viszont már lehet, hogy sosem készül el. Hogy a bitComposer mit kezd a licenccel, kiderül -- mi mindenesetre bizakodóak vagyunk, még úgy is, hogy a kiadónak alig van értékelhető játék a tarsolyában.