Bár már igencsak benne járunk az októberben, az idő ezt nem igazán tükrözi, hisz odakint hétágra süt a nap, és ha hinni lehet az előrejelzéseknek (márpedig azok mikor vertek át bárkit is?), akkor a következő héten se esik húsz fok alá a hőmérséklet. Igazi túrázó időnk van hát, de azoknak sem kell félni, akik inkább otthon néznének valami elfoglaltság után: az elmúlt két hétben is rengeteg izgalmasabbnál izgalmasabb indie cím jelent meg, ezek közül válogattunk most is.

Yooka-Laylee and the Impossible Lair

  • Megjelenés: 2019. 10. 08.
  • Mire: PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch
  • Ár: 30 euró (9900 forint) Steamen
  • Steam adatlap

A Rare egykori fejlesztőiből összeálló Playtonic Games csapata egyszer már próbálkozott egy Yooka-Laylee játékkal, azonban a platformozást 3D-s alapokra helyező 2017-es alkotás a legjobb esetben is igencsak megosztóra sikeredett. A készítők most azonban visszatértek, hogy kiköszörüljék a csorbát, méghozzá nem is akárhogy: a Yooka-Laylee and the Impossible Lair egy tartalommal teletömött, rendkívül szórakoztató program lett, mely 30 euróért bőven megéri az árát.

A Yooka-Laylee and the Impossible Lair a régi, klasszikus 2D-s platformerekből merít leginkább, ezeknek az elemeit ülteti át a modern korba, a végeredmény pedig egy színes, kedves és végtelenül szórakoztató játék, mely hosszú órákra képes elvarázsolni az embert. Az egyes pályák kellően nehezek, de még nem frusztrálóan azok, ráadásul a szinteket összekötő világban is egymást érik a különböző logikai fejtörők, gyűjthető apróságok és más meglepetések.

A Yooka-Laylee and the Impossible Lair megjelenése kapcsán mi is készítettünk egy videót YouTube csatornánkra, mely alább tekinthető meg:

Indivisible

  • Megjelenés: 2019. 10. 08.
  • Mire: PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch
  • Ár: 40 euró (13 200 forint) Steamen
  • Steam adatlap

Vannak azok a játékok, melyek már első pillantásra is kitűnnek a tömegből, az Indivisible pedig pontosan ilyen: gyönyörű, kézzel rajzolt grafikájának hála könnyű felfigyelni rá, és szerencsére a játék minősége sem marad el a kinézetétől. A Lab Zero Games alkotásának főhőse Anja, egy fiatal, heves természetű lány, akinek az apját megölik, a faluját pedig felgyújtják egy hadúr parancsára. Ajna pedig természetesen bosszút esküszik, és szerencsére nem is kell egyedül boldogulnia: hosszú útja során elkíséri nem egy szövetségese, akiket rendhagyó, frissen felfedezett erejének hála a fejében „tárolhat”.

indivisible-02.jpg

Alapjait tekintve az Indivisible egyfajta átmenet a platformerek és az akció-szerepjátékok között. És bár a platformozás a legtöbb esetben kimerül a két fal közti ugrálásban, a játék harcrendszere bőven kárpótol minket ezért a hiányosságért: a JRPG-ket idéző, de valós időben játszódó összecsapások kellően egyszerűek, ugyanakkor mégis kellemesen mélynek mondhatók, ráadásul a több mint húsz szövetséges karakter között mindenki tud találni olyan arcot, aki megy a játékstílusához. Épp ezért az Indivisible egy kifejezetten üde színfoltja az októberi megjelenéseknek, mely jó választás lehet az akció-szerepjátékok kedvelőinek.

Disco Elysium

  • Megjelenés: 2019. 10. 15.
  • Mire: PC
  • Ár: 40 euró (13 200 forint) Steamen
  • Steam adatlap

A Disco Elysium egy végtelenül elvont és végtelenül művészi játék, méghozzá a szó legpozitívabb értelmében. A ZA/UM játékában egy detektívet alakíthatunk, azonban az, hogy mit hozunk ki hősünkből, egyedül rajtunk áll. Ha akarunk lehetünk igazi hősök, akik megoldanak minden rejtélyt és segítenek minden emberen, ha akarunk, lehetünk a szakma legalja, aki kenőpénzről kenőpénzre él, és a saját érdekein kívül semmi sem izgatja.

A Disco Elysium épp ezért a szó szoros értelmében nyílt világú játék, ahol csak rajtunk áll, mihez kezdünk magunkkal, ehhez pedig számtalan testreszabási lehetőség nyújt segítséget. 80 különböző ruha, 14 hasznos tárgy és 24 különféle képesség várja, hogy hasznát vegyük, és akkor még nem is beszéltünk a számtalan egyedi mellékszereplőről vagy a kifejezetten izgalmasra és érdekesre sikeredett párbeszéd rendszerről. Nincs más hátra, mint elmerülni a cselekménynek háttért adó Martinaise-ben, és kideríteni, mit rejteget ez a különös és misztikus város.

Chernobylite

  • Megjelenés: 2019. 10. 16. (korai hozzáférésben)
  • Mire: PC (PS4-re és Xbox One-ra később érkezik)
  • Ár: 24,99 euró (8300 forint) Steamen
  • Steam adatlap

A Chernobylite a lengyel The Farm 51 borús hangulatú túlélőjátéka, mely, ahogy azt a címe is mutatja, Csernobilben játszódik. A történet főhőse egy fizikus, az atomerőmű egykori alkalmazottja, aki eltűnt családtagjai után kutatva kénytelen visszatérni a Zónába, azonban hamar kénytelen rájönni, hogy a romos erőmű közelében nem csak a területet lezárva tartó katonák jelentenek számára veszélyt, hanem a természetfölötti is.

A Chernobylite lényegében egy sci-fi túlélőhorror, mely a nyílt világot vegyíti a nemlineáris történetmeséléssel és egy igen egyedi kraftrendszerrel. A Zóna mélyén járva minden csepp erőnkre és ravaszságunkra szükség lesz, hogy a misztikus és a nagyon is evilági veszélyeket egyaránt legyőzzük, ráadásul mindezt a Zóna hiteles digitális verziójában tehetjük meg, hiszen a készítők 3D szkenner segítségével térképezték fel az atomerőmű környékét.

Fontos viszont kiemelni, hogy a Chernobylite jelenleg korai hozzáférésben érhető el, azaz nem egy teljes játékot  kapunk a pénzünkért: a fejlesztők szerint 3 hatalmas, szabadon bejárható területre, 8 órányi történetre és 4, a sztorihoz köthető helyszínre érdemes számítanunk a jelenlegi verzió kapcsán.

The Beast Inside

  • Megjelenés: 2019. 10. 17.
  • Mire: PC
  • Ár: 20,99 euró (6900 forint) Steamen
  • Steam adatlap

A The Beast Inside egy kőkemény horrorjáték, mely a thrillerekre jellemző csavaros történetmesélést vegyíti a túlélőhorrorok vérfagyasztó játékmenetével. A történet szerint a CIA egy kódtörőjét alakítjuk, aki 1979-ben úgy dönt, szeretne vidékre költözni a nagyobb nyugalom érdekében. Azonban alig érkezünk meg békés, mindentől és mindenkitől távol eső erdei házunkba, mikor a padláson találunk egy naplót, és kinyitásával saját nyakunkba szabadítjuk a paranormális poklot.

A The Beast Inside érdekessége, hogy két főhőst is kapunk, akiket az időben nagyjából egy évszázad választ el egymástól, mégis ugyanazokra a kérdésekre próbálnak választ találni. Ahogy pedig próbáljuk kideríteni, mégis mi az a gonosz örökség, mely az időn átnyúlva összeköti a két főhős sorsát, úgy merülünk egyre mélyebbre és mélyebbre a sötétségben, ahonnan egyáltalán nem biztos, hogy valaha is visszatérhetünk a fénybe.