Ha az őszi játékszezon egyszer beindul, akkor onnantól kezdve nincs megállás: az előző radar alatt cikkünkben is igen erős mezőny gyűlt össze indie és AA kategóriás címekből, és nincs ez másként most sem. Az elmúlt két hétben ismét nem egy roppant ígéretes játék jelent meg a radar alatt (ezek közül nem egyet YouTube csatornánkon is láthattatok már), lássuk is, mire érdemes kiemelt figyelmet fordítani ebben az enyhén szólva is zsúfolt időszakban. 

Blasphemous 

  • Megjelenés: 2019. 09. 10. 
  • Mire: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch 
  • Ár: 24,99 euró (8300 forint) Steamen 
  • Steam adatlap

Blasphemous a spanyol The Game Kitchen játéka, mely egy nagyon kellemes átmenet a souls-like és a platformer zsáner között. A gyönyörű pixel-art grafikával felvértezett játék háttértörténete szerint egy rettenetes átok sújtotta földön járunk, egy brutális mészárlás egyetlen túlélőjeként. Az örökös újjászületés agóniájában ragadva a mi feladatunk lesz megszabadítani a vidéket az átok hatása alól, még akkor is, ha az ügyért újra és újra a vérünket kell adnunk. 

Blasphemous legnagyobb erősségének talán az olajozott játékmenete és a kivételesen bizarr látványvilága mondható. A precíz, kiszámított támadásokkal operáló souls-like játékmenet remekül harmonizál a gyorsabb, reflexeinket próbára tevő platformer részekkel, mindehhez pedig hozzáadódik a kifordított keresztény szimbolika és a kifejezetten ötletesen és elborultan megalkotott ellenfél-felhozatal. A végeredmény pedig egy olyan mix, ami souls-like zsáner minden rajongójának a szívét könnyedén megdobogtathatja. 

GreedFall 

  • Megjelenés: 2019. 09. 10. 
  • Mire: PC, PS4, Xbox One 
  • Ár: 49,99 euró (16 700 forint) Steamen 
  • Steam adatlap

A francia Spiders legújabb projektje a flintlock fantasy mágiát a puskaporral vegyítő zsánerét emeli be a játékok világában. A GreedFall háttértörténete szerint egy újonnan felfedezett, mágiával átitatott sziget kolonizálását kell felügyelnünk, miközben a népünket sanyargató rejtélyes betegségre is keresünk valamilyen gyógymódot. A feladat azonban egyáltalán nem egyszerű, hiszen a területen jó pár frakció osztozkodik, akik mind a saját pecsenyéjüket sütögetik, és igencsak óvatosan kell bánnunk velük, ha nem akarunk senkit sem túlságosan magunkra haragítani. 

greedfall-indie-01.jpg

GreedFall játékmenete ennek megfelelően rengeteg beszélgetéssel operál. Diplomataként a mi feladatunk lesz a végsőkig lavírozni az egyes államok érdekei között, ami egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen a legtöbben egyszerűen utálják egymást, és ha épp hajlanának is a szövetségre, biztos, hogy lesz valami régi, eltemetett sérelmük, ami a legrosszabb pillanatban kerül majd felszínre. És bár a Spiders alkotása technikai oldalról nézve nem a legerősebb, mégis megvan a maga bája, amivel leköthet mindenkit, aki egy kicsit is fogékony a történetorientált, fantasy szerepjátékokra. 

Overland 

  • Megjelenés: 2019. 09. 19. 
  • Mire: PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch 
  • Ár: 20,99 euró (7000 forint) Steamen 
  • Steam adatlap 

A posztapokaliptikus játékok sosem mennek ki a divatból, legalábbis így gondolták ezt a Finji emberei, akiknek az Overland című, minimalisztikus grafikával operáló túlélőjátékot köszönhetjük. A történet szerint egy csapat turistát irányíthatunk, akik a világvége után próbálnak keresztülvágni Amerikán. Ez az út már napjainkban is igen szép vállalkozás lenne, a civilizáció összeomlása után azonban mondani sem kell, hogy még embert próbálóbb feladat az egész. 

Épp ezért nem árt, ha felkötjük a gatyánkat, ha élve akarunk kikeveredni a rázósabb szituációkból. A legfontosabb célunk, hogy mindig lötyögjön valamennyi benzin a tankban, hiszen ha kocsink nincs, akkor semmink sincs. Emellett pedig az sem árt, ha elég lőszert, élelmet és kötszert halmozunk fel az útra, hogy a megmentésre váró túlélőkről és állatokról már ne is beszéljünk. Gyorsnak és precíznek kell hát lennünk, ha túl akarjuk élni a nyugatnak vezető utat, valamint az sem árt, ha szemrebbenés nélkül tudjuk meghozni a legkeményebb döntéseket is. 

Untitled Goose Game 

  • Megjelenés: 2019. 09. 20. 
  • Mire: PC, Nintendo Switch 
  • Ár: 15,99 euró (5300 forint) Epic Store-ból 
  • Epic Store adatlap

Vannak azok a programok, melyeknek elég megnézni a címét, hogy az ember pontosan tudja, mire számíthat tőlük, az Untitled Goose Game pedig pont egy ilyen játék. A House House alkotásában a világ legszemetebb libáját alakíthatjuk, akinek egyetlen életcélja, hogy tönkretegye egy békés kisváros lakóinak mindennapjait, kerül amibe kerül. 

A legtöbb csínytevésünknél fontos szerepet játszik majd bizonyos kulcsfontosságú tárgyak (például kulcsok vagy épp szemüvegek) elemelése, így az Untitled Goose Game két fő mechanikája a lopakodás és a lopkodás. Ha pedig mindez nem lenne elég, a fejlesztők még egy beépített gágogás gombbal is kedveskedtek nekünk, ami aztán már tényleg abszolút kihagyhatatlan ajánlattá teszi a játékot. 

Eastward 

Az Eastward egy ’90-es évek animéi által ihletett, posztapokaliptikus kalandjáték, mely a nem is túl távoli jövőbe kalauzol el minket, ahol az emberiség nagy része már kihalt, és a maradéka is folyamatosan hanyatlik. Az egyik lassan pusztuló város lakója, egy John nevű bányász, azonban talál egy titokzatos kislányt, Samet, egy elhagyatott komplexum mélyén, a szokatlan páros pedig együtt indul útra, hogy megtudják, honnan származik Sam, és van-e valami köze az emberiség maradékát éjszaka fenyegető rémekhez. 

Az Eastward egy világ körüli utazásra invitálja a játékosait, mely során számtalan érdekes karaktert és helyszínt megismerhetünk, a kifejezetten izgalmasnak ígérkező, lassan haldokló háttérvilágról nem is beszélve. Azonban nem árt résen lennünk: a földeken számtalan veszély és logikai fejtörő vár ránk, így a továbbjutáshoz a lángszórónkat és az agyunkat egyaránt meg kell majd dolgoztatnunk, hacsak nem akarunk mi is csatlakozni azokhoz, akiket maga alá gyűrt az Eastward világában pusztító lassú elmúlás. 

Indivisible 

  • Megjelenés: 2019 
  • Mire: PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch 
  • Steam adatlap 

Az Indivisible a Skullgirls! alkotóinak legújabb játéka, mely egy platformer elemekkel teletüzdelt, kézzel rajzolt akció-szerepjáték. A történet főhőse Ajna, egy félelmet nem ismerő lány, akinek a szülőfaluját lerohanják a világ elpusztítására törő erők, ő azonban nemhogy túléli a rajtaütést, hanem felfedez magában egy egészen eddig szunnyadó misztikus erőt is, melynek segítségével akár az egész világot megmentheti. 

Az Indivisible a platformerek és akciójátékok gyors, pörgős játékmenetét vegyíti a szerepjátékok mély történetével és rengeteg kidolgozott karakterével. Ennek köszönhetően egy hatalmas világot járhatunk majd be, tele különböző népekkel és lényekkel, ráadásul ezek közül nem egy a mi pártunkra is állhat, hogy aztán segítsen a harcokban a későbbiek során. A kérdés már csak annyi, hogy ez vajon elég lesz a Gonosz megfékezésére, vagy hiába a frissen felfedezett erőnk, a világnak így is, úgy is vége?