December 20-án rajtolt el a Netflix Vaják sorozatának az első évada, mely bár a kritikusokat elég alaposan megosztotta (a mi véleményünk itt olvasható róla), a legtöbb rajongónak a tetszését így is sikeresen elnyerte. A The Witcher 3 népszerűsége azóta például az egekben van, és a hírek szerint a Vaják regényeket is valósággal elkapkodták a könyvesboltok polcairól a lelkes olvasók.

Mindezek fényében abszolút jó hírnek mondható, hogy a Netflix már az első évad debütálása előtt berendelte a másodikat, így biztosak lehetünk benne, hogy ha nem is mostanában, de azért érkezik a folytatás. De vajon mit lehet erről a második évadról tudni? Miről fog szólni és mikor várható a debütálása? Ezekre az égető kérdésekre szedtük össze a válaszokat jelen cikkünkben.

Figyelem! A cikk már csak témája miatt is erősen spoileres, így elolvasása előtt érdemes lehet végignézni a Vaják teljes első évadát, ha eddig még nem tettétek volna meg.

the-witcher-netflix-banner-header-02.jpg

Mi történt eddig?

A Vaják első évada lényegében Andrzej Sapkowski fantasy sorozatának első két kötetén, Az utolsó kívánságon és A végzet kardján alapul: azt első öt epizód az előbbi, míg az utolsó három rész az utóbbi kötet novelláiból merít. Bár fontos lehet kiemelni, hogy a készítők nem vették át egy az egyben a fenti két regény cselekményét, több novellát is kihagytak vagy megváltoztattak, a showrunner Lauren Hissrich elmondása szerint azért, hogy a három főszereplőre, Geraltra, Yenneferre és Cirire ugyanakkora hangsúlyt tudjanak helyezni.

Az első évad története ezért javarészt három különböző szálon és három különböző idősíkban mutatta be a főhősök hátterét és motivációit, valamint a cselekménynek otthont adó világot, azonban a nyolcadik epizódban ezek a szálak összeértek, miután Cintra eleste és a Sodden Hilli csata után Geralt és Ciri egymásra találtak, hogy innentől kezdve közösen folytathassák az útjukat. De vajon hogyan megy tovább innen a történet?

the-witcher-netflix-2nd-season-03.jpg 

A második évad története

A Vaják első évada leginkább az egyes karakterek felépítését és a háttérvilág bemutatását vállalta magára, a második évadban azonban már jóval monumentálisabb történetekre érdemes számítanunk. Ez a sorozat showrunnere, Lauren Hissrich, árulta el egy interjú során, melyben kifejtette, hogy a második szezon főleg az első által lerakott alapokra építkezik majd.

Az első szezonban bemutatott és felépített karakterek a második szezonban jóval többet találkoznak és beszélgetnek majd egymással, reagálva a másik jelenlétére, valamint a nilfgaardi invázió megállításával az Északi Királyságok belpolitikája, az államok egymással való bonyolult és szövevényes viszonya is előtérbe kerülhet egy kicsit jobban.

Konkrét történetről természetesen még nem esett szó, azonban ha a sorozat készítői továbbra is a könyvek dramaturgiáját követik, ahogy eddig, akkor a második évad jó eséllyel a Tündevér című kötet cselekményét dolgozza majd fel, bővebben bemutatva Ciri kiképzését, valamint kibontva a lány eddig csak nagyon felszínesen pedzegetett különleges mivoltát. Persze előfordulhat az is, hogy az első két kötet első évadból kihagyott novellái is visszaköszönnek majd valamilyen formában, azonban erre igen kicsi az esély, tekintve hogy az első évad pont úgy ért véget, ahogy a második könyv, A végzet kardja is.

the-witcher-netflix-2nd-season-02.jpg

A második évad szereplőgárdája

A Vaják második évadának szereplőgárdája valószínűleg nem fog nagy meglepetést okozni senkinek. Hissirch már megerősítette, hogy a három főszereplő, azaz Henry Cavill (Geralt), Anya Chalotra (Yennefer) és Freya Allan (Ciri) mind visszatér a második évadban is, azonban hogy mellettük milyen új arcokkal bővül majd a karakterek palettája, arról egyelőre nem lehet tudni semmit, legalábbis hivatalosan.

Azonban a harmadik könyvben és úgy általában a Vaják világában betöltött fontos szerepe miatt erősen sejthető, hogy a folytatásban már előkerül az eddig hiányzó Vesemir, ahogy Lambert, Eskel és Coёn felbukkanása sem lenne túl nagy meglepetés, hiszen ők mind ott voltak Kaer Morhenben Ciri kiképzése alatt. Hogy őket kik alakítanák (már ha egyáltalán benne lesznek a sorozatban), azt nem tudni, viszont Mark Hamill a Twitteren már korábban és most is jelezte, hogy őt érdekelné Vesemir szerepe, még ha a Vaják világáról nem is nagyon tud semmit, épp ezért lehet, végül őt köszönthetjük majd az öreg vaják szerepében.

Ami a producereket és a sorozat alkotóit illeti, itt nem lesznek komoly változások. Lauren Hissrich természetesen marad showrunner, mellette pedig visszatér producerként Tomasz Baginski, Jason F. Brown, Sean Daniel, Mike Ostrowski, Steve Gaub és Jarosław Sawko is.

the-witcher-netflix-2nd-season-05.jpg

Mikorra várható a második évad?

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, a Vaják második évadára sajnos még várnunk kell egy keveset. Noha a Netflix már berendelte a folytatást, a második évad elkészítésének a legfrissebb információk szerint 2020 első hónapjaiban vág majd neki a stáb Londonban, a debütálás pedig ennek megfelelően 2021-ben esedékes. Ennél konkrétabb dátumot sajnos jelenleg nem ismerünk, de azért a szívünk mélyén reméljük, hogy nem kell decemberig várnunk majd az újabb epizódokra.

the-witcher-netflix-2nd-season-01.jpg