Múlt hét pénteken debütált a Netflix Vaják sorozata, mely bár a kritikusokat megosztotta, a rajongókat egyértelműen megnyerte magának. A szériába szerintünk is érdemes belevágni mindenkinek, aki csak egy kicsit is érdeklődik a Witcher iránt, azt viszont mi se tagadjuk, hogy az egyes részek néhol kicsit szűkmarkúan bánnak az információval, épp ezért ha valakinek se a könyvekhez, se a játékokhoz nem volt szerencséje, az hamar elvesztheti a fonalat.

Ezen próbálunk segíteni jelen cikkünkkel, melyben röviden összefoglaljuk mindazt, amit a Vaják világáról tudni érdemes a sorozat megértéséhez. Figyelem, a szövegben minimális spoilerek előfordulhatnak, de ennyi sajnos elkerülhetetlen, hogy megfelelő kontextusba tudjuk helyezni a sorozatban látottakat.

netflix-the-witcher-magyarazo-01.jpg

A világ

A Vaják története egy névtelen bolygón játszódik, melyre általában csak Világként vagy Földként utalnak a regényekben és játékokban. A bolygó a mi Földünkhöz hasonlóan egy nappal (amire néha Feainnként is hivatkoznak) és egy név nélküli holddal rendelkezik, érdekessége azonban, hogy szárazföldjeinek 90%-a az északi féltekén található, míg a déli féltekét lényegében egy hatalmas óceán foglalja el.

Maga a sorozat (és minden könyv és játék) cselekménye az északi féltekén játszódik, egy egyszerűen csak Kontinensként emlegetett kontinens nyugati partján, ami két hatalmi pólusra bontható tovább. Északon található a kisebb, egymástól nagyjából független Északi Királyságok területe, míg délen az ismert világ legnagyobb és legerősebb államaként számon tartott, hódításai útján folyamatosan terjeszkedő Nilfgaard terpeszkedik.

thewitcherseriesmap.jpg

Az Északi Királyságok

Északi Királyságok néven a Kontinens északi részén elterülő, egymással nagyon laza szövetségben álló, emberlakta államokat jelölik a Vaják világában. Számtalan királyság, hercegség és fejedelemség alkotja ezt a régiót, azonban a legjelentősebbek közülük Redania, Aedirn, Kaedwen, Temeria és a Cintra. A sorozat szempontjából az utolsó két állam fontos csak, a cselekmény jó része ugyanis ezeken a területeken játszódik.

Cintra az Északi Királyságok egyik legdélebben fekvő tagja, mely a sorozatban is feltűnő Calanthe királyné uralkodása alatt élte fénykorát, azonban elhelyezkedése miatt hamar az előretörő nilfgaardi hódítók áldozatává vált az Első Nilfgaardi Háború során. A hódítók ráadásul a királyi családdal is végeztek, a vérengzést pedig egyedül Calanthe királyné unokája, Cirilla hercegnő avagy Ciri, élte túl, de természetesen neki is menekülnie kellett, nem maradhatott a megszállt királyságban.

A sorozatban kisebb szerepet kapó Temeria Cintra északi szomszédja, egyben az Északi Királyságok legerősebb tagja, ami a legjobban meg fogja sínyleni a nilgaardi háborúkat. Uralkodója Foltest király, fővárosa pedig az ősi Vizima városa, mely a játékokban és a könyvekben egyaránt fontos helyszín szerepét tölti be. A sorozat szempontjából viszont sokkal lényegesebb, hogy Temeriához tartozik Thanedd szigete is, ahol a Yennefert is kiképző Aretuza mágusakadémia található.

netflix-the-witcher-magyarazo-02.jpg

Nilfgaard

Az Északi Királyságoktól délre elterülő földeket egy az egyben Nilfgaard uralja. A birodalom az ismert világ legnagyobb és legerősebb állama, remekül kiképzett és felszerelt hadsereggel és virágzó gazdasággal, ez azonban nem volt mindig így. Nilfgaard lényegében egyetlen déli városállamból nőtte ki magát hosszú évek folyamatos hódításaival, a megszerzett földeket provinciaként olvasztva magába. A sorozatban ez a folyamat valamennyire meg is figyelhető, hiszen a különböző idősíkokban máshogy viszonyulnak Nilfgaardhoz a szereplők: kezdetben megvetéssel vegyes lenézéssel beszélnek róla, de ahogy haladunk előre az időben, úgy kezdenek egyre komolyabb fenyegetésként tekinteni az előretörő birodalomra.

A Vaják világában Nilfgaard többször is megpróbálja bevenni az Északi Királyságok területét, ez a csatározás pedig a sorozatban is visszaköszön az Első Nilfgaardi Háború képében. Külön érdekesség, hogy bár a birodalom egyértelműen negatív fényben van feltüntetve a könyvekben, a játékokban és a sorozatban egyaránt, azért vannak kifejezetten pozitív vonásai is. Az Északi Királyságokra jellemző rasszizmus itt például nem figyelhető meg, így az elfek és törpék is sokkal szabadabban élhetnek a birodalomban, mint északon.

netflix-the-witcher-magyarazo-03.jpg

Mágia, szörnyetegek és varázslények

A Vaják világában a mágia egyáltalán nem ritka jelenség, sőt, a mindennapi élet szerves része, így természetesen a sorozatban is komoly szerephez jut a mágia. Használják a varázslók, a papok és a druidák egyaránt, a különféle mágikus lényekről már nem is beszélve. Az egyszerűbb varázsjelekkel, mint amilyenek a vajákok fegyvertárának szerves részét képezik, az átlagemberek is boldogulnak, ahhoz azonban, hogy valakiből igazi mágus válhasson, veleszületett adottságra és hosszú évek kemény kiképzésére is szüksége van.

Ezt a kiképzést a legtöbb varázsló különféle iskolák és akadémiák segítségével kapja meg (a sorozatban Yennefer tanulmányait és mágussá válását követhetjük végig az Aretuza akadémián), a kiképzett mágusok javát pedig a Varázslók Testvérisége tömöríti magában. A vaják világában a mágusok általában hasznos, megbecsült tagjai a társadalomnak, akik királyok, nemesek tanácsadóiként vagy épp halálos katonaként is funkcionálhatnak, egymás közti játszmáikban pedig komplett birodalmak sorsáról is dönthetnek akár.

A mágiához hasonlóan a varázslények sem számítanak ritkaságnak a Vaják világában, az ő megítélésük azonban egyértelműen rosszabb, mint a mágusoké. Az elfeket, törpéket és koboldokat az Északi Királyságok legtöbb területén lenézik, megvetik és másodrendű állampolgárként kezelik (a könyvsorozat gyakran az ő példájukon keresztül foglalkozik olyan kérdésekkel, mint például a rasszizmus), a különböző szörnyetegeket pedig vagy a helyiek próbálják levadászni a rendelkezésükre álló eszközökkel, vagy összedobják a pénzt, hogy egy igazi profi végezhesse el a munkát.

netflix-the-witcher-magyarazo-05.jpg

A vajákok

Ezek a profik pedig nem mások, mint a vajákok, akik lényegében mutáns szörnyvadászok. A vajákok céhe különböző iskolákba tömörül, tagjaikat pedig már egész fiatal koruk óta brutális fizikai és szellemi felkészítésnek, valamint nem egy titkos rituálénak teszik ki, hogy képesek legyenek felvenni a harcot a legmegátalkodottabb rémekkel is.

A kíméletlen kiképzés és a számtalan mutáció eredményeképp a vajákok gyorsabbak, ügyesebbek, ellenállóbbak és erősebbek, mint az átlagemberek, cserébe viszont mindannyian sterilek és a szemük is egy macskáéhoz hasonlatos. Emberfeletti erejüknek és kemény kiképzésüknek hála a legtöbb szörnyeteget könnyedén le tudják vágni, de ha mégis megszorulnának a harcban, egyszerűbb varázsjeleket és mágikus bájitalokat is bevethetnek, hogy ezzel növeljék esélyeiket. Jellemzően két karddal harcolnak: egy acél pengével az egyszerű halandók és egy ezüsttel a mágikus bestiák ellen.

A vajákok megítélése az Északi Királyságok területén eléggé vegyes. Az őket övező rengeteg pletyka és féligazság, valamint emberfeletti erejük és macskáéra hasonlító szemük miatt a legtöbben félelemmel vegyes lenézéssel tekintenek rájuk, de akadnak olyan helyek, ahol kifejezetten gyűlölik vagy kedvelik őket, annak függvényében, hogy korábban milyen tapasztalataik voltak velük.

hcthewitcher.jpg