A holnapi nap folyamán debütál a PlayStation VR. Ennek apropóján, hogy könnyebb legyen a dolgotok, egy csokorba szedtünk róla mindent, amit vásárlás előtt tudni érdemes róla. Mennyibe kerül? Mi kell hozzá? Mi az optimális távolság? Itt minden kérdésre választ lelsz.

Mi az a PlayStation VR?

Tulajdonképpen a válasz a nevében is van: a Sony virtuális valóság készüléke, egy headset, amit a PS4-gyel együtt használhatsz, és a játékokat – természetesen csak azokat, amiket így készítettek el – egy virtuális térben játszhatod. Igazán nagy élmény, hiszen szó szerint a játékban találhatod magad. Ahogy mozgatod a fejed, úgy nézel körbe a virtuális világban, míg a kontrollerrel a karaktert irányíthatod. Fontos tudni, hogy ha PlayStation Move kontrollerrel rendelkezel, akkor azokban a játékokban, amik ezt támogatják, a karakter kezeit is szabadon irányíthatod.

playstation-vr-pc-guru-show.jpg

Mik a specifikációi?

  • Képmegjelenítés típusa: OLED
  • Panel mérete: 5.7 inch
  • Panel felbontása: 1920 x RGB x 1080 (960 x RGB x 1080 szemenként)
  • Képfrissítési gyakoriság: 120 Hz, 90 Hz
  • Látómező: megközelítőleg 100 fok
  • Szenzorok: giroszkóp, gyorsulásmérő
  • Csatlakozók: HDMI, USB

Mi lesz a dobozban?

A PlayStation VR headset, az összekötő doboz, a kábelek és egy fülhallgató.

Mi az az összekötő doboz?

Ennek a két HDMI kimenettel (egy a tévéhez, egy a PS4-hez) bíró fekete doboznak három feladata van. Az első és legfontosabb, hogy átalakítsa a VR-ra szánt képet a televízióra, ugyanis lesznek olyan játékok, amiket a headset viselője és a tévé előtt ülők egyszerre élvezhetnek. A második feladata a térbeli hangzás megalkotása, ami szintén attól is függ, hogy a headsetet és fülhallgatót viselő vagy a tévé előtt ülő hallja – nyilvánvalóan mindkét fél más-más hangzásvilágot követel. A harmadik funkciója a PS4-es csatlakozóhiányának orvoslása, ugyanis a konzolon csak egy HDMI kimenet van.

playstation-vr-alt-1.jpg

Működni fog a régi PS4-esemmel, vagy vehetek újat?

Természetesen! Bár sokszor felröppent a hír, hogy az eredeti PS4-sel nem fog működni a PS VR, csak a Slimmel és a Proval, ez nem igaz. A régi PS4-gyel is kompatibilis az eszköz.

Kell hozzá valami más eszköz?

Igen, mindenképpen szükséged van még egy PlayStation Camera készülékre – ez továbbítja a mozgásodat a konzolra, 18 000 forint körül mozog – és egy PS4 kontrollerre. Utóbbiból elég a konzolhoz alapból járó DUALSHOCK 4, de néhány játék a Move kontrollert is támogatni fogja. És természetesen kell egy PS4, egy PS4 Slim vagy egy PS4 Pro.

Miben másabb, mint a többi VR-készülék?

A PS VR csak a PS4-esekkel működik, kisebb a felbontása és a látómezeje, magasabb a képfrissítése, és jóval olcsóbb, mint az Oculust Rift vagy a HTC Vive. Mindez nem meglepő, a Sony-nak kifejezetten az volt a célja, hogy a játékosoknak szolgáltasson egy viszonylag megfizethető árral bíró VR-készüléket.

Sétálnom kell majd?

Nem, a HTC Vive-vel ellentétben, és az Oculust Rifthez hasonlóan a PlayStation VR nem igényel sétát, a játékokat ülve játszhatjuk.

Tehát akkor mekkora hely kell?

A kamerától minimum 60 centiméterre kell ülnünk, de a legoptimálisabb az, ha a kamera előtt van egy 1,9 méter széles és 3 méter hosszú szabad tér, mi pedig ebben foglalunk helyet.

ps-vr-playarea.jpg

Kell tartanom valamilyen mellékhatástól?

Szívesen írnám, hogy nem, de sajnos fenn áll a lehetősége. Tulajdonképpen a VR-technológia sikere nagyban függ attól, mennyire érzékenyek rá az emberek. Az eddigi tapasztalatok alapján nagyjából a kipróbálók 30%-a tengeribetegséghez hasonló tüneteket tapasztalt, azaz szédülés és hányinger fogta el őket a készülék használata közben. Ez a kinetózis, vagy utazási betegség – hajón kívül autóban, buszon, még repülőn is tapasztalható. Ennek oka leegyszerűsítve az, hogy az agyunk nehezen kezeli azt, hogy mozgást látunk, viszont valójában nem mozgunk. Érdemes tehát valamilyen módon kipróbálni egy PlayStation VR-t, mielőtt veszünk egyet.

Milyen játékok lesznek PS VR-ra?

Igen változatosak. Lesz túlélő horror (Resident Evil 7), űrszimulátor (EVE: Valkyre), FPS (Farpoint), autóversenyzős (Drive Club VR), kalandjáték (Batman: Arkham VR), egyszóval, mindenféle játék jön rá. Év végéig a tervek szerint 50 játék jelenik meg PS VR-ra, de a Sony szerint már 230 címen dolgoznak a különböző játékfejlesztők.

Mikor jelenik meg a PS VR?

Holnap, azaz október 13-án debütál, első körben ezekben az országokban: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szaud-Arábia és Új-Zéland.

Hazánkban kapható lesz?

Igen, hazánkban 2017. január 24-től lesz megvásárolható a PlayStation VR.

Mennyibe fog kerülni?

A PlayStation VR ára nagyjából 120 000 és 140 000 forint között mozog.

playstation-move-ps-vr.jpg