Kapcsolódó cikkek:

Az első világégés körülményei nagyban eltértek a modern hadviselés helyzeteitől. Bár sok a hasonlóság, a harcászati technológia korlátai nagyban befolyásolták az eltérő csatatereken zajló összecsapásokat. Ez mindenre hatással volt, a hosszútávú stratégia megtervezésétől kezdve a bevetésen harcoló katonák taktikai lehetőségein, ellátmányán és fegyverein át a közlekedésig bezárólag.

Természetesen az akkori kor technikai helyzete az eslő világháborún alapuló (de attól helyenként játékmechanikai és egyéb, kényesebb okok miatt elrugaszkodó) Battlefield 1-en is érezteti hatását, nem is kevés helyen. A játékban a feldogozott témából kifolyólag sok új, a széria korábbi epizódjaiban (meg úgy általában az FPS-zsánerben) sosem vagy csak igen ritkán látott közlekedési eszközöket is használhatunk.

A fejlesztők viszont nem elégedtek meg pusztán a játékokban ritkán alkalmazott, emiatt újdonságként ható szokatlan járművekből fakadó játékmechanikai felfrissüléssel. A megszokott játékmenet megfűszerezése érdekében járművekhez kapcsolódó karakterosztályokat is létrehoztak.

Egészen pontosan karakterünkkel közvetlenül éledhetünk (spawnolhatunk) egy általunk kívánt járműbe, és így az eredeti osztályunk a járgányukhoz igazadó sofőrre (pilóta, tankos, lovas) vált. Emiatt a járművezetés többé nem arról fog szólni, hogy a bázison feléledve egy verda megkaparításában reménykedünk, de valaki más, akinek kevésbé van rá szüksége, elorozza előlünk. Mostantól sofőrként maga a jármű a legfőbb fegyverünk.

Pilóta? Mióta?

A repülők vezetéséhez kötődő karakterosztály természetesen a pilóta. Szerencsére ennek az osztálynak is van néhány igazán érdekes fegyvere és eszköze.

A legalapvetőbb elsődleges fegyverzete a pisztoly kaliberű karabély (Pistol Carbine), ami egy öntöltő pisztoly, amely egy méretes toknak is használható tussal is rendelkezik. Ennek a fegyvernek a különböző változatait is feloldhatjuk a játék során. A lefűrészelt csövű sörétest (Sawed-off Shotgun) is csak a későbbiekben szerezhetjük meg, de megéri, mivel ez az osztály egyik legjobb fegyvere.

Ehhez az osztályhoz alapból nem tartozik oldalfegyver, de némi játékkal eltöltött idő után feloldhatunk egy P08 pisztolyt. Ez a fegyver rövid és közepes távolságon belül kellően hatékony. A pilóta ezeken kívül, egy kést és több kézigránátot is tart maganál.

Továbbá két fontos kütyü is van a tarsolyában: a jelzőpisztollyal (Flare Gun) fellőtt jelzőrakéta fénye megjelöli a közeli ellenfeleket a minitérképen, míg a másik eszközünk segítségével megjavíthatjuk a repülőnket, vagy egyéb járműveket, de akár az ellenség járműveit is szabotálhatjuk vele. Ennek használatával jóval gyorsabban javíthatjuk meg a járgányunkat, mint a gép belsejében elvégezhető önjavítással.

Tank Aranka ül a tankba

A tankvezető osztálynak is megvannak a maga előnyei. Az elsődleges fegyverünk ezúttal is többfajta kibővített pisztolyból választható ki, így a tankunkon kívül tevékenykedve bizony nincs okunk arra, hogy túlzottan biztonságban érezzük magunkat. A kissé hiányos fegyverzetünk helyett inkább a járművünkre érdemes hagyatkoznunk, ez természetesen a többi említett speciális karakterosztályra is igaz.

A fegyverzet többi tagja is megegyezik a pilóták felszerelésével, (megszerezhető P08 pisztoly és sörétes, valamint kés és gránát) és neki is birtokában van egy javításra alkalmas, a pilótáéval teljesen megegyező szerszám, ami ezúttal jóval könnyebben alkalmazható, mert egy tankot azért nem annyira nehéz javításhoz megfelelő pozícióba hozni, mint egy repülőgépet, amit előtte még le is kell tenni a földre, lehetőleg épségben.

A tankos felszerelésnek részét képezi még kettő darab anti-tank akna (Anti-Tank Mine) - melyet valószínűleg egy figyelmetlen Assault táskájából tulajdonított el -, aminek felhasználásával az általunk kevésbé szimpatikusnak tartott ellenséges tankokat likvidálhatjuk.

A lomha lovas

A lovasság sorait gyarapító játékosok is egyedi felszereléssel bírnak. Ha a négylábú társunk elvesztése miatt, lovatlan lovasként maradtunk harcmezőkön, egy elsődleges és egy másodlagos fegyver húzhat ki minket a pácból. Előbbi egy még éppen elviselhető sebességgel újratölthető, közepes távolságig hatékony, lovaglás közben is használható puska. Utóbbi pedig egy egyszerű pisztoly, amely jó szolgáltot tehet, ha az ellenség a közvetlen közelünkben tartózkodik.

A lovasnál van pár darab olyan anti-tank gránát (Anti-Tank Granade), mint ami az Assault osztálynál is megtalálható, de ezek valamivel gyengébbek azoknál. Nem túl hatékony a gyalogság ellen, de az ellenséges járművek vezetői nem fogják őket szeretni.

Továbbá egyéb hasznos holmik is találhatók nála, ilyen például a Medic osztálynál is fellehető kötszeres tasak (Bandage Pouches), amit a földön hagyhatunk a társainknak, vagy akár közvetlenül is használhatjuk rajtuk. A másik, azonos elven működő csomagunk, a lőszeres tasak (Ammo Pouch). Ezeket a tasakokat nem csak akkor érdemes használnunk, amikor lovunk hiányában, csak egy kis támogatást tudunk nyújtani a bajtársainknak, hanem akkor is, amikor lovaglunk. A katonatársakhoz ügetve elhelyezhetjük ezeket a földön, majd újra lóhátra pattanhatunk.

Összefoglalva tehát: az egyes, járművezetésre specializálódott osztályok viszonylag gyenge fegyverzettel rendelkeznek, de vannak igazán hasznos eszközeik is, ezek közül viszont a legfontosabb maga a jármű. Harcra fel, katonák! Hiszen a mai napon kezdetét veszi a csataterek elárasztása.