Kapcsolódó cikkek:

A héten jelenik meg a várva-várt Battlefield 1. Hogy megkönnyítsük a játékban történő eligazodást, a szokásostól eltérően egy egész cikksorozatban szedjük ízekre a programot, hogy mindent eláruljunk róla, amit tudni érdemes a játék megkezdése előtt. Megismertetjük veletek a választható karakterosztályokat, az Elite-eket, a járműveket, a fegyvereket, egyszóval igyekszünk mindent összeszedni, amiről érdemes értekezni. Most a Medic osztály kerül terítékre.

battlefield-1-medic-class.jpg

Míg a Support osztály a csapat technikai oldalát – fegyvereit, járműveit – támogatja, addig a Medic a nevéből adódóan az embereket tartja karban a csatatéren. Ha az ellenség túl sok lyukat lőtt rád, csak kiálts a felcserélt, és ő jön, hogy összefoltozzon. Ám aki meg tud gyógyítani egy embert, az meg is tudja ölni, szóval senki se higgye, hogy egy Medic veszélytelen ellenfél.

Fegyverek és használatuk

A Medic bír az egyik leghalálosabb fegyvertípussal, a félautomata puskákkal, amik nem csak erősek, de meglehetősen pontosak akár nagy távolságra is. Persze fontos leszögezni, hogy azért nem mesterlövészpuskák – hiába vannak átfedések a felszerelhető elemekben –, még így sem ér fel a Scouttal távolsági harcban, úgyhogy ne álljunk ki egy az egy ellen egy mesterlövésszel szemben. Viszont érdemes az ő taktikájukat követni, vagyis magaslatról, nagyobb távolságról érdemes tűz alá venni az ellent. Ha pedig a frontvonalra kényszerülünk, akkor jó ötlet lehet egy Assault vagy Support társaságában harcolni, hogy legyen, aki kompenzálja a Medic közelharci és tűzgyorsaságbeli hiányosságait.

Az oldalfegyver ezúttal sem jelent túl nagy különbséget a többi osztályhoz képest, változatosak tűzerőben és lőtávban, de egyik sem az a kategória, ami miatt eldobnád elsődleges fegyveredet. A Medic esetében közelharcban érdemes előkapni.

Kütyük és hasznuk

A Medic osztály felszerelése főleg gyógyításra használható, bár egyik-másik az ellenségre nézve is veszélyes lehet.

Az orvosi láda (Medical Crate) tulajdonképpen a korábbi játékok Medkitjeinek az utódja, funkciója szinte teljesen megegyezik azzal: életet ad a csapattársaknak. Ugyanúgy kell használni, mint a Supportnak a lőszeres ládát, vagyis érdemes fedezék mögé, esetleg épületben kihelyezni, hogy a katonáknak ne kereszttűzben kelljen életért rohanni. Érdemes észben tartani, hogy az életet lassan, néhány másodperc alatt tölti vissza, vagyis addig a sérülteknek a közelében kell lennie.

A kötszeres tasakok (Bandage Pouches) tulajdonképpen a Suppot lőszer pakkjának a medikai megfelelője. Mindössze kettő lehet spawnonként a Medicnél, és csak egy-egy emberen használhatóak. Valamint elég aprók, szóval, ha kidobod, légy biztos abban, hogy a csapattársak észrevegyék a csata forgatagában, vagy még jobb, ha egyenesen hozzávágod a sérülthez. Taktikai tipp: ha két Medic összefog, és az egyik a ládát, a másik a tasakot használja, majd cserélnek, tovább életben tarthatják a csapattársaikat.

Az injekció (Medical Syringe) a defibrillator utódja, ezzel hozhatsz vissza éppen csak elesett katonákat az életbe. Ugyanakkor az ellenség levadászására is alkalmas, sőt, meglehetősen halálos. Ha sikerül az ellen mögé osonni és/vagy közelharcban bevetni, akkor komoly túladagolási gondokat okozhatsz, amibe a te ellened megdöglen.

A puskagránát (Rifle Grenade) nem olyasmi, amit a Medic tarsolyában keresnénk, pedig ott van. Felfogható kezdetleges gránátvetőként vagy mini-RPG-ként. A puska végéről lehet elindítani egy kártékony lövedéket, aminek három típusa van: repesz, füst és nagyot robbanó. A repesz az emberek napjába rondít bele, a füsttel fedezhetjük bajtársainkat, a robbanó fajta meg a járműveket robbanthatja le.