Kérjük jelentkezz be!

Mit várhatunk az E3 2016-tól: Sony

Az E3 2016 lassan de biztosan a nyakunkon van, úgyhogy összeszedtük, mi várható a Sony háza táján.

A japán cégóriás mára már gyakorlottan, szinte rutinból tudja le az év legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítását, persze egyáltalán nem negatív értelemben. Ennek ellenére, vagy épp ezért mindig nagy az érdeklődés és a zsongás a bemutatójuk előtt, ahol idén lélektani előnyből indul a Microsofttal szemben. A bilit legfeljebb a Nintendo boríthatná az NX-szelm amit jelenleg jótékony és sűrű homály fed, és a cég már egyszer cáfolta, hogy az E3 2016-on bemutatnák a jobb sorsra érdemes Wii U utódját. Vajon a nagyok tudnak valamit, amit mi nem, és a PlayStation 4 Neo és az Xbox „Scorpio” One a harmadik játékos még nem nyilvános lépésére adott korai válasz, vagy, ha úgy tetszik megelőző lépés is lehet? Bár mostani összefoglalónkban spekuláció is akad szép számmal, mégsem erről, hanem a Sony várható felhozataláról fog szólni. Vegyük is szépen sorba a dolgokat, mi mással is kezdhetnénk, mint a platform-exkluzívokkal.

sony-logo-banner.jpg

Játékos felhozatal

A Naughty Dog magasra tette a lécet az Uncharted 4: A Thief’s Enddel, és mivel még igencsak friss megjelenésről van szó, nem túl valószínű, hogy egy DLC-n kívül mást is kapunk majd a stúdióval összefüggésben, bár a remény hal meg utoljára. Reálisan nézve egy Crash Bandicoot reboot/remake-nek igen alacsony az esélye, hiába kapott egy jelenetet az Uncharted 4-en belül és lett játék a játékban. Legfeljebb egy bejelentést, ha kapunk arról, hogy dolgoznak valamin, és ha így van, még mindig jóval esélyesebb az előbbi címnél a The Last of Us folytatása.

Viszont egyre több a befutó hír, pletyka és szivárogtatás a The Last Guardianról, ami valószínűsítheti, hogy az E3 előtti hangulatfokozás a cél. Végre-valahára valami kézzelfoghatót, mondjuk egy épkézláb játékmenetet is mutathatnának az ICO és a Shadow of the Colossus szellemi örököséről, amit a hosszú időt felölelő fejlesztési ciklusa miatt már temettek.

Ehhez képest nincs sok hullám a Killzone 3 alkotói, a Guerilla Games körül, pedig már egy jó ideje készül a Horizon: Zero Dawn névre hallgató akció-szerepjátékuk. Az utóbbi időben csak a gyűjtői kiadásról hallhattunk, de ezt figyelembe véve esélyesnek találjuk, hogy játékok terén az idei év rejtett ütőkártyájának tartogatja a Sony, amit az E3 2016 alkalmával játszik ki.

Bár egyáltalán nem tisztázott, hogy készül-e vagy sem, exkluzív lesz-e vagy sem, és a Rockstar Games amúgy is nagyon elfoglalt a GTA 5 online módjának toldozgatásával, így inkább csak kívánságlistás lehet a Red Dead Redemption 2. Mindenesetre már csak egy teaser bedobásával fejre állíthatják a műsort, szóval ki tudja...

Az már kiderült, hogy az új God of War színteréül nem a görög mitológia fog szolgálni, ami nem meglepő, hiszen még hírmondó sem nagyon maradt a panteonból Kratos ámokfutását követően. Ésszerű lépés lenne tehát, hogy ha más vizekre evezne a széria, már csak az a kérdés, hogy a megszellőztetett skandináv mondavilágban már megszokott hősünk, vagy új szereplő kezd bosszúhadjáratba. Az expó elmúltával remélhetőleg valami közelebbit is fogunk tudni, de legalább egy teaser vagy esetleg egy jövő évi megjelenés jó lenne.

A Gran Turismo élt már szebb napokat is. A kiadott információk miatt általános szkepticizmus lengi körbe az új epizód megjelenését, sok változáson valószínűleg mégsem fog átesni, s szinte biztosra vehetjük jelenlétét a Sony műsorában.

Az eddig felsoroltak mellett a Shenmue 3 jelenlegi állásáról, akárcsak a Final Fantasy XV-ről több részlet bemutatását, illetve a legendás sorozat hetedik részének újrázásáról pár infómorzsa elejtését is várjuk. És bár nem exkluzív címek, a japánok műsorában szinte biztos helyet bérel magának még a No Man's Sky és a Destiny, további kereszt-platform és független fejlesztők munkáival együtt, amikre tippet nem mernénk tenni, de egy-két új IP bemutatása ezen a fronton is kötelezőnek tudható be.

Virtuális valóság

Végezetül VR dömping. Emlékeztetünk mindenkit, hogy tavaly ötven VR-címet emlegetett a PlayStation gyártója, a headsetjük rajtjával egyetemben. Nem ringatunk senkit tévhitben, ezek közül javarészt azért kereszt-platform és indie megoldások is lesznek, egy-két erős húzócímet viszont kötelező lesz felvonultatni, ha nem akarnak csalódást kelteni, de legalábbis rossz szájízt hagyó prezentációt adni.

playstation-vr-children.jpg

És ezzel rá is kanyarodtunk a hardverekre, és nem kell hozzá jóstehetség, hogy rájöjjünk: idén bizony a PlayStation VR lesz a mozgatórugója a show erre szánt részének (is). Az már tisztázott, hogy a felszerelés részét képezi egy plusz külső egység, ennek szerepéről és képességeiről, illetve magáról a headsetről egy tartalmas előadás garantált. Szintén tudni lehet már, hogy a komplett VR élményhez ötszáz dolcsit kell leszurkolni az arra vágyóknak (erre jön még idehaza a jó magyar ÁFA), és már egy ideje előrendelhető is az eszköz, de konkrét megjelenést még nem tudunk, az E3 2016 ragyogó alkalom lesz a beharangozásra.

A technikai részletek nyilvánosságra hozása sosem jellemezte a Sony-t, mellesleg az igazat megvallva nem is igazán áll az érdekében, éppen ezért egyelőre joggal hat a külső szemlélők számára zsákbamacskának az egész hercehurca. Ettől függetlenül a jelenlévők számíthatnak majd a standjuknál kipróbálható techdemókra, játékokra, hogy bemutassák, mit is tud az új eszköz.

Nem titok a PlayStation 4 Neo sem, de jó pár kérdés felmerült már ezzel kapcsolatban is. Reméljük, megtudjuk többek közt, hogy kell-e mellé a külső egység a VR élményhez, hogy a már megjelent játékok skálázhatóak lesznek, feljavítást kapnak, vagy generáción belül újra indul a remastered hullám; illetve a számítókapacitásbeli változásokról valami közelebbit, és sok-sok élőképes, játékmenet összehasonlítást is szeretnénk hallani és látni. Nem mellesleg a kütyü árszabását, hogy megjelenésével párhuzamosan esik-e a „sima” PS4 ára, és természetesen a polcokra kerülésének a tervezett időpontját szintén kíváncsian várjuk.

ps4k.jpg

A nyilvánvalóan a virtuális valóságra alapozó show mellett nem kizárt, hogy valami új külső perifériát is bemutatnak, vagy legalább előzetest adnak, ha másért nem, akkor azért, hogy legyen miért várni a jövő évi műsort. Végül és sajnos utolsó sorban, ahogy a Microsoftnak a Kinect, úgy a Sonynak a Vita lett a mostohagyereke, a szegényes kínálat és az új őrület ha nem is azonnal, de lassacskán teljesen a háttérbe szorítja, éppen ezért a legjobban az lepne meg minket, ha mégis előhozakodnának a kézi-konzollal.

A Sony sajtókonferenciája hazai idő szerint június 13-a hétfőn, 22:00-kor veszi kezdetét.

ÉS TE MIT VÁRSZ A SONY SAJTÓKONFERENCIÁJÁTÓL?

Támogass minket!