Az E3-ig kevesebb mint két hét van hátra, s mivel a jövő héten minden bizonnyal egy tonnányi pletykát hallunk majd a közelgő show-ról, úgy gondoltuk, hogy még a kamuáradat előtt összeírjuk, mit is várunk a játékvilág legjelentősebb eseményétől. És most nem kizárólag éves szinten kell ezt érteni: egy teljesen új konzolgeneráció bemutatkozása várható idén ősszel, így nagyon sok múlik azon, hogy miként kezelik a gyártók az E3 nyújtotta lehetőségeket. A két bemutató közül egyértelműen a Microsoftté sikerült gyengébbre, ám elég egy ügyesen összehozott műsor, pár játék és klassz videó, s máris változhatnak az erőviszonyuk. Ugyan tegnap a PlayStation 4-et találtuk vonzóbbnak, pár napon belül még az is lehetséges lehet, hogy hanyatt-homlok rohanunk Wii U-t venni (na jó, az esély kicsi, de sose tudhatjuk…). Persze a konzolok szereplését leszámítva is vannak bizonyos elvárásaink az idei show-tól -- ezeket gyűjtöttük most össze egy sorrend nélküli csokorba.

Új IP-k bemutatkozása

Már most borítékolható, hogy az E3-on kint lesz a Halo 5, a Forza 5, a KillZone: Shadow Fall, az InFamous: Second Son, a ki tudja, hányadik FIFA és Madden, megint jön egy kötelező Need for Speed, és persze még egy sor, eddig be nem jelentett folytatás. Csakhogy az ipar változik: a sorozatok egyre unalmasabbak lesznek, és hiába raknak cuki németjuhászt a Call of Duty: Ghostsba, vagy átnevezett grafikusmotort a Battlefield 4-be, ha a gyakorlatban ugyanazt erőltetik le a torkunkon, mint eddig. Változás kell, korábban nem látott címek és sorozatok, melyek ne éljenek tovább három résznél, mert már egy trilógia esetén is kifejezetten nehéz tartani a minőségi szintet, nemhogy tíz epizódon keresztül. A Remedy által bemutatott Quantum Break például jó kezdeményezés, és a PS4-es Deep Down láttán is elégedetten bólogathatunk. Ez azonban még kevés, és a független kiadóknak is elő kellene rukkolniuk pár új címmel -- főleg, hogy üzleti szempontból bizonyítottan egy generációváltás a legjobb alkalom arra, hogy friss szellemi termékeket vonultathassanak fel.

Az Xbox One felemelkedése

Az Xbox One bemutatója egy valódi katasztrófa volt, erről külön cikket is megjelentettünk a show-t követő napon. Ugyanakkor bízunk benne, hogy a Microsoft tud többet is annál, mint hogy kiállít egy alkalmazottat, és tévét nézet vele. Igazi agyrobbantó MS-es sajtótájékoztatót várunk, olyan konferenciát, aminek láttán elégedetten írjuk fel az „Xbox One megvásárlása!!44” mondatot a bakancslistánkra. És a legszebb az egészben az, hogy ehhez nem is kell igazán megerőltetnie magát a redmondi óriásnak: még ha a fent említett eredeti IP-kre fittyet hány is, elég egy látványos Halo 5 és Gears of War játékmenet-prezentáció, hogy összecsináljuk a bőrfotelt. Legyen szép a grafika, összetett a videó, érezzük a hamisítatlan Xbox-hangulatot, és ami a legfontosabb, szórakozzunk jól. Akik az elmúlt két év xboxos E3-bemutatóira emlékeznek csak, elég szegényes felhozatalt várhatnak, holott voltak azért brutálisan jó MS-féle E3-ak, főleg az első Xbox idején. S ha már az új konzol neve a kissé retrospektív Xbox One lett, ideje visszaidézni a csodákban gazdag hőskort! Ja, igen, még valami: ha még egyszer meghalljuk, hogy „tévé” vagy hogy „sport”, tuti lelőjük az élő streamet…

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2