• A járványidőszak első személyes részvételen alapuló fesztiválja lesz a cannes-i
  • A hivatalos program 80 filmje között 4 magyar alkotás szerepel
  • Az Arany Pálmáért indul Enyedi Ildikó A feleségem története című filmje

Franciaországban június 30-án feloldották a járványügyi korlátozásokat, így elhárultak az akadályok a Cannes-i Filmfesztivál hagyományos módon történő megrendezése elől. Utóbbi azt is jelenti, hogy a járványidőszak első nagyobb személyes részvételen alapuló mozgóképes eseménye kezdődik ma. Egészségügyi óvintézkedések természetesen maradnak, ahogy a magyar részvétel is biztosított: a fesztiválra nevezett több mint kétezer film közül nyolcvan kapott meghívást a hivatalos programba, köztük négy hazai alkotás.

Enyedi Ildikó: A feleségem története

A Füst Milán azonos című, több mint húsz nyelvre lefordított regényét adaptáló A feleségem története a féltékenység és a férfi-nő kapcsolatok természetét mutatja be. Gijs Naber és a világhírű Léa Seydoux (James Bond: SpectreA homár) alakítják a főszereplőket. Szeptember 23-án debütál Magyarországon – az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekrőlt is jegyző – Enyedi Ildikó friss rendezése.

Rudolf Olivér: FONICA M-120

Rudolf Olivér diplomamunkáját a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be. A film egy nehéz sorsú kisgyereket követ, akinek életét teljesen felforgatja egy új személy.

Mundruczó Kornél: Evolúció

A fesztiválra rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáinak helyet adó blokkban bemutatják Mundruczó Kornél új rendezését. Az Evolúció egy család három generációjának visszatérő történelmi élményeit és öröklődő traumáit mutatja be.

Mészáros Márta: Napló gyermekeimnek

A Cannes Classics, vagyis a restaurált filmklasszikusok programja sem marad magyar alkotás nélkül. A legendás Mészáros Márta 1982-ben született filmje egy lány felnövéstörténetét mutatja be a kommunista rendszer kiépülése idején.

A feleségem története olyan művekkel száll versenybe, mint

  • a Tilda Swintonnal és Jeanne Balibarral a főszerepben forgatott Memoria
  • az Oscar-díjas Spotlight - Egy nyomozás részletei című film rendezőjének, Tom McCarthynak friss alkotása, a Matt Damon főszereplésével készült Stillwater
  • Sean Penn Flag day című
  • Wes Anderson The French Dispatch című
  • Paul Verhoeven pikánsnak ígérkező Benedetta című
  • és a francia Leos Carax Annette című filmje.

Utóbbi díszbemutatójával veszi kezdetét a fesztivál ma este, az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel a főszerepben.

A fesztiváligazgató szerint a benevezett filmek közül viszonylag kevés foglalkozik a járványhelyzet okozta bezártság, veszteség és újrakezdés kérdéseivel, a válogatásban helyet kapó alkotások középpontjában elsősorban a kortárs társadalmi és identitáskeresési kérdések állnak. Először szerveznek külön programot az éghajlatváltozás és a környezetvédelem problémáit tematizáló műveknek. A francia Louis Garrel például egy „klímakomédiával” érkezik. Spike Lee vezeti a kilenc tagú, női többségű nemzetközi zsűrit, ami július 17-én adja át a díjakat.

A fesztivál sztárja Léa Seydoux, aki A feleségem történetének főszerepén kívül egy amerikai és két francia filmben is játszik. A szervezők azonban mindenekelőtt Catherine Deneuve visszatérését emelik ki alig másfél évvel ezelőtti érkatasztrófája után – Emmanuelle Bercot filmjében egy haldokló fiát ápoló anya történetét láthatjuk. Életművének elismeréseképp idén két művész, Marco Bellocchio olasz rendező és Jodie Foster amerikai színésznő részesül Arany Pálma-díjban.

122cannes.jpg
(A kép forrása: Booking Mentor)