• Regisztrálni kell az új a Geforce Experience-en
  • Ha nem tesszük, több funkciót is letilt
  • A dolgot már korábban bejelentették, de csak csendben
  • Akár Google-fiókunkat is használhatjuk

Na jó, azért a cím kicsit csalóka, az új Nvidia Experience nem ment át valami begőzölt, bürokrata Skynetbe. Csupán arról van szó, hogy regisztrációhoz kötött a teljeskörű használat, annak ellenére, hogy valószínűleg szép summát fizettél a termékükért. A PC-gamer piacon megállíthatatlan Nvidia driverek ugyanis kizárólag akkor tölthetőek le az applikáción keresztül, ha előtte a tulajdonos készít egy felhasználói fiókot - viszont a gyártó weboldaláról még így is elérhetőek maradnak. Ezt az Nvidia amúgy már egy éve bejelentette, az új verzió béta fázisban - ami jelenleg is elérhető a vállalkozó kedvűek számára - is így működött, csak eleddig valahogy nem kapott ekkora figyelmet a dolog.

geforce-experience-01.jpg

Ez ugyan elsőre nem tűnik olyan nagy dolognak, de nem kell bemutatni, hogy a különböző cégek már így is igyekeznek úton-útfélen bekérni tőlünk az adatainkat, terméktámogatás vagy promóció ürügyén. Ezekkel a látszólag jelentéktelen adatokkal a cégek mindinkább többet tudnak meg rólunk, ráadásul saját magunk adjuk ki nekik ezeket.

Ha azonban ellen próbálunk állni, az applikáció letilt bizonyos funkciókat – úgymint a rögzítést, a streamelést és a játékok gépünkhöz igazítását –, az amúgy sem olcsó terméknél, addig, amíg nem „engedelmeskedünk”. És fogunk, hiszen senki nem azért fizetett komoly pénzeket, hogy aztán ne tudja teljes értékűen használni azt, amit megvett, pláne ha ez „csupán” pár extra kattintásba kerül.

Üröm az örömben, hogy ha nagyon sietünk, akkor akár a Google-accountunkkal is tovább tudunk lendülni a regisztráción, ráadásul az ezután elérhető új kezelőfelület kifejezetten pofásra sikerült. Egy képernyőn van az összes eddigi szolgáltatás (Nvidia SHIELD, saját beállítások, stb.), amelyeket most már csupán két fül, a „Játékok” és a „Meghajtók” jelenít meg. A korábbi Shadowplay felvétel immár az egyébként nem túl egyszerűen felismerhető „Megosztás” funkció alá lett rendelve. Ezt megnyitva egy újabb, teljes képernyőt beborító felületet kapunk, ahol a különböző képeinket, felvételeinket variálhatjuk, csinosíthatjuk. Mindezek jóval könnyebbé teszik a tartalmak megosztását, azonban valószínűleg lesznek, akik szívják majd a fogukat, amíg kiismerik magukat az új kezelőfelülten.

geforce-experience-02.jpg

Nos tehát ezektől az opcióktól esik el az, aki vonakodik kiadni személyes adatait, végtére is micsoda ostobaság lenne rohanni a boltba, hogy visszacseréljük a videokártyát, csak mert nem akarunk plusz felhasználói fiókot generálni. Így aztán megtűrve mindenki aláveti magát a marketingfogásnak és kitölti azt a pár plusz rublikát…

Az új Geforce Experience hamarosan mindenki számára elérhetővé válik.