Igazán erősen alakul a február a PS Plus felhasználók számára, hiszen a Sony egyből négy játékot ad ajándékba az előfizetés mellé most. A listán ott szerepel a mindhárom BioShockot tartalmazó BioShock: The Collection, illetve minden idők egyik legsikeresebb életszimulátora, a The Sims negyedik része is. Előbbi gyűjteményről tegnap már írtunk, így nincs más hátra, mint megnézni, mi vár arra, aki az óceán mélyén lezavart moralizálás után új életet kezdene, még ha csak virtuálisan is.

A The Sims franchise egyáltalán nem mai gyerek: a sorozat első darabja, a The Sims, pont a mai napon lesz 20 éves, míg a PS Plus mellé járó The Sims 4 2014-ben debütált, ezzel pedig a széria legfiatalabb tagja. Maga a The Sims a játékipar egyik legjobban fogyó címe, aminek az egyes részeihez számtalan kiegészítő érkezett az évek folyamán, és amiből majdnem 200 millió példány talált gazdára az elmúlt két évtized alatt. Külön érdekesség, hogy 2007-ben még egy moziadaptációt is készíteni akartak a játékok alapján, de ezt hosszú hallgatás után végül 2019-ben hivatalosan is elkaszálta a Disney.

Ebbe a patinás sorozatba pedig remekül illeszkedik bele a The Sims 4 is, ami lényegében tovább finomította és tökéletesítette az elődjei receptjét. A játék jobban néz ki, mint valaha, azonban a remek külső mellett egyben jól optimalizált is, így az egyes helyszínek betöltésére alig kell várnunk. Átalakult a kezelőfelület is az elődökhöz képest, ami így sokkal inkább kézre álló, még akkor is, ha valaki igazi veteránként megszokta már a korábbi UI-t.

És bár a The Sims 4 az elődjeihez hasonlóan egy könnyed, mókás, szigorúan csak alkalmi játékosoknak szánt kalandnak tűnhet színes grafikája és vidám zenéje alapján, ne hagyjuk, hogy ez az ártatlan külső megtévesszen minket. Valójában ez egy kihívásokban gazdag szimulátor, kellően mély és kidolgozott rendszerekkel a háttérben, így ha komolyabban nekiülünk, egy komplett család menedzselgetése bizony okozhat fejfájást a stratégiai játékok szerelmeseinek is akár. Persze azért nem kell (nagyon) megijedni: aki pár órányi kikapcsolódásra vágyik, vagy egyszerűen csak szeretné kiélni lakberendezői álmait, az is megtalálhatja a számításait a Maxis alkotásában.

Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fejlesztő és a kiadó a mai napig támogatják a játékot, így folyamatosan érkeznek hozzá az új ingyenes és fizetős bővítések, kiegészítők, DLC-k. PS4-re például épp a mai nap futott be a Tiny Living Stuff című bővítmény, mely azt teszi lehetővé, hogy simjeink környezettudatosabban, kisebb élettérben éljenek és csökkenteni tudják a saját karbonlábnyomukat.

A The Sims franchise és azon belül a The Sims 4 mindenképp egy megkerülhetetlen pontja a játékiparnak, ha pedig kifejezetten életszimulátort keresnénk, aligha találunk ennél jobb választást. Főleg úgy, hogy a PS Plus mellé most ajándékba jár egészen március 3-ig.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!