Mielőtt azt várnátok, le kell törjem a lelkesedést: ez nem egy hagyományos értelemben vett hardverteszt lesz, azt a hamarosan megjelenő PC Guru magazinban olvashatjátok először. Anélkül, hogy elpuffogtatnánk a nyomtatványra tartogatott muníciót, inkább pár gyakori kérdést tisztázunk a CES 2019-en bejelentett, majd villámgyorsan megjelent videokártyáról.

geforce-rtx-2060-logo.jpg

Miért ilyen drága?

Ahogy mondani szokás, minden relatív, ugye. És ezzel nem a RTX 2060 itthoni kb. 150 ezer forintos fogyasztói árát akarjuk bagatellizálni, mert azt képtelenség is lenne – de aki az előző generációban megengedhetett volna magának egy GTX 1070-est, az most valamivel alacsonyabb árért közel azonos teljesítményt kap extrákkal. Vagyis nem állíthatjuk, hogy ár tekintetében rosszul pozícionálták volna a kártyát, megnevezése okán várhatták azt sokan, hogy alacsonyabb címkével debütál majd. Az alsóbb kategóriákba pedig a pletykák szerint érkeznek a GTX 16xx darabok, hogy teljes legyen a kép.

Kinek éri meg váltani?

Az aranyszabály, hogy három generációval korábbi vagy annál régebbi kártyáról érdemes váltani. Vagyis a mostanra már jócskán túlhaladott GTX 7xx szériáról mindenképp, de akár a GTX 950 teljesítményének tekintetében is érdemes megfontolni a cserét, hozzátéve, hogy alanyunk a foga fehérjét akkor mutatja meg, ha FHD-nél magasabb felbontáson játszunk.

Az apróbetűs rész

Ha a ray tracing előnyeit szeretnénk élvezni, akkor viszont szinte biztos, hogy kompromisszumokra kényszerülünk majd, mivel kérdés, hogy mikor és hány játék támogatja majd a funkciót, és milyen optimalizáció mellett. De azt minden RTX kártyatulajdonosnak tudnia kell, hogy a Windows 10 őszi frissítése (1809) és a legújabb illesztőprogram nélkül aligha élvezheti a ray-tracing effekteket.

geforce-rtx-2060-top.jpg