• Feltörték a Nintendo felhasználóinak fiókjait
  • Közel 160 ezer felhasználót érint az ügy
  • A hackerek visszaéltek az így szerzett fiókokkal

A Nintendónak 2020 nem lesz a kedvenc éve. A koronavírus járványa miatt a Switch már az egész világon hiánycikk, most meg egy elég csúnya adatvédelmi problémába is belefejeltek. Közel 160 ezer felhasználójuk fiókját törték fel.

A tettesek megtudták az érintettek felhasználói nevét, születési dátumát, e-mail címét, és az országot is megismerhették, ahol tartózkodnak. A legrosszabb viszont az, hogy bár bankkártya adatokhoz nem jutottak hozzá, a felhasználói fiókokon keresztül tudtak költekezni – méghozzá többségében a Fortnite-ban használt V-Buckot vásároltak.

A hackerek valószínűleg az elavult, és emiatt sebezhető Nintendo Network ID-n keresztül fértek hozzá a fiókokhoz. Bár a Nintendo ezt a rendszert már parkolópályára küldte – hiszen még a Wii U-hoz és a 3DS-hez használták –, annak lehetősége megmaradt, hogy a felhasználók ezen keresztül férjenek hozzá fiókjaikhoz.

Mindezt persze a Nintendo nem ismerte el hivatalosan, de mivel a Nintendo Network ID-t nemrég lelőtték, az itt használt jelszavakat pedig resetelték, így nem nehéz kitalálni, hogy ez állhatott a háttérben. Az is aggasztó, hogy az első esetek hetekkel ezelőtt történtek, de a cég csak azután adott értesítést az ügyről (ajánlottak jelszócserét és a kétfaktoros hitelesítés bekapcsolását), hogy a sajtó felkapta az ügyet. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy visszafizetik az érintett felhasználóknak az elvesztett pénzt.

nintendo-hacker.jpg