pcguru-ajanlott590x150.jpg

A kifejezetten játékra szánt monitorok piacán napjainkban már nehéz kiemelkedően jó ajánlatot találni, a Samsung azonban nemrég előállt egy olyan modellel, amire azért az ember felkapja a fejét. Ez a Samsung C27RG50, mely ívelt kijelzője és G-Sync-kompatibilitása mellett gamer körökben is megsüvegelendő 240 Hz-es képfrissítésével tűnik ki leginkább a felhozatalból, mi pedig megnéztük, a gyakorlatban hogyan muzsikál ez a papíron nagyon tetszetős konstrukció.

samsung-curved-01.jpg

Letisztultan elegáns

A Samsung C27RG50 egy méretes dobozban érkezik, melyben a monitoron túl ott lapul annak tápkábele és egy DisplayPort kábel is. Maga a monitor könnyen összerakható, egy ember is simán meg tudja oldani az összeszerelését, és méreteit tekintve sincs olyan nagy helyigénye: 61,7 centis szélességével, 47,3 centis magasságával és 25,1 centis mélységével a legtöbb íróasztalon kényelmesen el fog férni. Csatlakozók tekintetében is van választék: a monitor hátoldalán egy DisplayPort 1.2, két HDMI 2.0 és egy fejhallgató kimenet található.

Kialakítását tekintve a Samsung C27RG50 a visszafogott, elegáns vonalat képviseli, ami főleg a hagyományos dizájn kedvelőinek lehet jó hír. A gamer címkével ellátott termékekre jellemző agresszívan letört éleknek vagy a karácsonyfákat megszégyenítő LED fényáradatnak itt nyoma sincs, de nincs is ezekre szükség, a C27RG50 ugyanis nem a külsejével, hanem a tudásával hívja fel magára a figyelmet, méghozzá nem is akárhogyan.

samsung-curved-02.jpg

Játékra teremtve

A Samsung C27RG50 egy 27 colos képátlójú, Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontású, G-Sync-kompatibilis VA panellel érkezik, ami ráadásul egy 1500R-es ívet is kapott, ami nem túl hivalkodó, de arra így is tökéletes, hogy a monitor kicsit jobban kitöltse a látóterünket. A VA panelnek köszönhetően a színek élesek és telítettek, és a kontraszt is remek, így a Samsung üdvöskéje játék mellett képszerkesztésre és tartalomgyártásra is ideális lehet, ha esetleg ilyesmiben gondolkodnánk.

De azért legyünk egy pillanatra teljesen őszinték: aki ilyen monitort vesz, az jó eséllyel játékra akarja majd használni, a C27RG50 pedig ilyen tekintetben is több mint tökéletesen megállja a helyét. A VA panel 4 ms-os válaszideje abszolút korrektnek mondható, azonban ami igazán a vetélytársai fölé emeli a monitort, az a 240 Hz-es képfrissítés, aminek hála a C27RG50 nagyszerű választás lehet akár kompetitív online játékokhoz is.

Mi a tesztünk során elsősorban különféle FPS-ekkel, így a Titanfall 2-vel, az Apex Legendsszel és a Doom: Eternallal próbálgattuk a Samsung monitorát, és a 240 Hz-es képfrissítés ezen címek mindegyikénél éreztette jótékony hatását. Az akció folyamatosabb, a célzás kicsit könnyebb egy ilyen monitorral, ráadásul a reakcióidőnkön is sokat tud dobni, hogy a 240 Hz-es képfrissítésnek hála, ha csak egy pillanatnyival is, de előbb látjuk meg az ellenfelet, mint ő minket.

samsung-curved-04.jpg

Egy kihagyhatatlan ajánlat

Mindent összevetve a Samsung C27RG50 több mint remek választás lehet, ha az ember játékra kihegyezett monitort szeretne vásárolni napjainkban. A VA panel színeire és kontrasztjára abszolút nem lehet semmi panasz, a 240 Hz-es képfrissítésnek hála pedig a C27RG50 kompetitív környezetben is simán megállja a helyét.

Ráadásul az ára sem olyan vészes: hazánkban nagyjából 110 ezer forint környékén lehet hozzájutni, ami a gamer monitorok piacán átlagosnak mondható, ha viszont hozzávesszük, hogy ebben az esetben ívelt kijelzőt, G-Sync-kompatibilitást és 240 Hz-es képfrissítést kapunk a pénzünkért, egyből láthatjuk, hogy a Samsung C27RG50 mitől lesz elképesztően jó ajánlat az ár-érték arány terén is.