pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A Samsung S32AM700U első pillantásra egy teljesen átlagos, visszafogott kialakítású monitornak tűnik, azonban a szerény külső alatt egy kifejezetten érdekes koncepció lapul. A kijelző ugyanis a Samsung nemrég piacra dobott, úgynevezett Smart Monitor termékcsaládjának a tagja, és mint ilyen, átmenetet képez az okos TV-k és a monitorok világa között, remek megoldást kínálva azoknak, akik játék mellett netezni, sorozatozni vagy ne adj Isten dolgozni is szeretnének, méghozzá a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb módon.

samsung-smart-m7-02.jpg

Letisztult formák

A Samsung S32AM700U a gyártó új, környezettudatos csomagolásában érkezik, magában a dobozban pedig a monitoron túl egy táp- és egy HDMI kábelt, valamint egy ceruzaelemekkel működő, egyszerű kis távirányítót találunk. Az összeszerelés szerencsére nem egy nagy kaland, és igazából egy ember is kényelmesen meg tudja oldani, ugyanis egyedül egy csillagfejes csavarhúzóra van szükségünk. A Samsung okosmonitorja alapvetúen letisztult, egyszerű, de azért modern dizájnt kapott, ami nem túl hivalkodó, így otthoni és irodai környezetben egyaránt megállja a helyét.

Amit pedig még feltétlen meg kell említeni, az a kijelző hangzása. A monitorokkal kapcsolatban viszonylag gyakran fel szokott merülni az az abszolút jogos kritika, hogy a hangszóróik enyhén szólva is gyengén teljesítenek, ilyesmitől itt azonban nem kell tartanunk. Az S32AM700U ugyanis valami elképesztően szól minden körülmények között, legyen szó akár a Gears 5 lövöldözéssel és robbanásokkal teli kampányáról, akár egy sorozatról, akár zenehallgatásról.

samsung-smart-m7-04.jpg

Casual játékra teremtve

A Samsung S32AM700U egy 16:9-es képarányú, 60 Hz-es képfrissítéssel és 8 ms-os GtG válaszidővel rendelkező VA panellel érkezik, melyre igazából egy rossz szavunk sem lehet, a kijelző képe ugyanis nagyszerű, a kontrasztok remekek, a színek pedig élénkek. Egyedül a magas válaszidő és a 60 Hz-es képfrissítés jelenthet némi gondot, ezek miatt ugyanis a monitor komolyabb kompetitív címekhez vagy e-sportoláshoz nem ajánlható nyugodt szívvel.

Ellenben az újgenerációs konzolokkal már annál jobban muzsikál a Samsung üdvöskéje. Mi a teszt során elsősorban egy Xbox Series X segítségével próbálgattuk a S32AM700U játékos képességeit, a végeredmény pedig több mint meggyőzőnek mondható. A Dirt 5, a Gears 5, a Doom Eternal, vagy épp a Control mind csodásan néztek ki a kijelzőn, arról nem is beszélve, hogy a S32AM700U kisebb mérete miatt közelebbről is élvezhető képet ad, így azoknak is ideális választás lehet, akik helyhiány miatt vagy más megfontolásból nem tudják egy „rendes” méretű TV-re kötni a konzoljukat.

samsung-smart-m7-03.jpg

Nem csak a nevében okos

De persze a Samsung S32AM700U jóval több, mint egy konzolos játékhoz ideális kijelző, avagy a termékcsalád nevében nem véletlen szerepel a Smart jelző. A monitor ugyanis egy sor előre telepített appal érkezik, így ha rácsatlakozunk vele a Wi-Fi-re, gyakorlatilag egy önálló munkaállomásként működik, anélkül, hogy rákötnénk egy PC-t. Lehetőségünk van például meglesni a Netflix, a Prime Video vagy akár az Apple TV kínálatát (már amennyiben rendelkezünk érvényes előfizetéssel), de emellett egy teljesértékű böngésző is helyet kapott a repertoárban.

Ezen appok között alapvetően a monitorhoz kapott távirányítóval tudunk navigálni, ami apró mérete ellenére meglepően praktikus és kézre álló, de ha olyan kedvünk van, a hátoldalon található USB aljzatok segítségével akár egy billentyűzetet és egeret is csatlakoztathatunk a kijelzőhöz. Így pedig a Samsung S32AM700U egy valódi asztali gép benyomását kelti, azt az apróságot leszámítva, hogy nem kell hozzá PC-t csatlakoztatnunk, és amíg áram és Wi-Fi van, így is kényelmesen szörfözhetünk a neten, vagy nézhetjük a kedvenc sorozatainkat.

Mindez azonban még nem minden, a Samsung S32AM700U-t ugyanis egy Office365 csomaggal is megdobta a gyártó. Napjainkban, amikor a koronavírus-járvány miatt elég gyakorinak számít az otthoni munka, egy ilyen funkció kifejezetten jól tud jönni, avagy a Samsung okos monitorja mellett lényegében csak egy billentyűzet és egy egér kell, és már dolgozhatunk is a felhőben. Mi a teszt során jó pár hírt ezzel a módszerrel írtunk meg a PC Guru Online oldalára, és semmi jelentős hiányosságba nem botlottunk bele a sima, asztali PC-s munkamenethez képest.

Végezetül pedig hiba lenne nem megemlíteni, hogy a Samsung S32AM700U-t akár a telefonunk kiterjesztett kijelzőjeként is használhatjuk. Ezt a funkciót legkönnyebben természetesen a gyártó saját okostelefonjaival tudjuk kihasználni a Samsung Dex segítségével, de a monitor más Androidos készülékekkel és az Apple mobiljaival is kompatibilis. Így például, ha nem akarunk hosszabb szövegeket a telefonunkon bepötyögni, akkor is bizalommal fordulhatunk a Samsung Smart Monitorjához.

Egy monitor minden helyzetre

Tapasztalatainkat összegezve a Samsung S32AM700U egy kifejezetten érdekes hibridnek mondható, mely remek középutat képvisel az okos TV-k, és a hagyományos, „fapados” monitorok között. Igaz, a képfrissítési rátája és a válaszideje nem a legjobb, és így e-sportolásra sem a legideálisabb választás, ha viszont újgenerációs konzolon játszunk (vagy PC-n nem a kompetitív címeket részesítjük előnyben), akkor gyönyörű képével, 4K-s felbontásával és remek hangzásával ez a kijelző hamar belophatja magát a szívünkbe.

Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Samsung S32AM700U nemcsak egy egyszerű monitor, hanem egy kisebb munkaállomás is, amin PC vagy bármi egyéb kiegészítő nélkül tudunk dolgozni, netet böngészni és videós tartalmakat fogyasztani. Épp ezért a Samsung különleges kijelzője azoknak lehet ideális választás, akik jelenleg otthonról dolgoznak, de néha azért leülnének pár óráig játszani, vagy kedvenc sorozatukból is megnéznének néhány részt.