A Shogun 2: Total War története szerint -- ahogy azt Pozandr is leírta -- a feudális Japán az onin háború után darabokra hullott, a különböző hadurak pedig egymással versengenek az ország újraegyesítése és ezzel együtt a sógun cím megszerzése érdekében. A játékban kilenc választható hadúr kapott helyet, mindegyik eltérő taktikával, egységekkel, politikai fortélyokkal (igen, a politika is fontos szerepet játszik) és kezdőpontokkal, ám ugyanakkora eséllyel a győzelemre.

A Creative Assembly célja a Shogun 2-vel az, hogy egy mindenki számára hozzáférhető játékot alkossanak, a játéktér így jóval kisebb mint az Empire: Total Warban, és kevesebb, mindösszesen 30-40 féle egység áll a rendelkezésünkre, ám a fejlesztők biztosítottak minket arról, hogy mindez nem megy a játékmenet rovására, sőt éppen hogy mélyíti a taktikai élményt. A különböző feladatokra szakosodott (természetesen fejleszthető) egységek, valamint a játéktér egyedi domborzati tényezői, na meg a csaták során jóval hangsúlyosabb szerepet betöltő, legendás harcosok alapján mintázott hős karakterek garantáltan érdekes és nem ritkán nehéz szituációkat eredményeznek majd, legyen szó akár földi (öt lépcsős vár foglalás is lesz), akár vízi, akár pedig a nyolc főt támogató multiplayer csatákról.

Az egyelőre még megjelenés dátum nélküli játékról azt is érdemes tudni, hogy a legapróbb részletekig korhű lesz. A hangok rögzítése során például valódi fegyvereket használtak, a katonák mozdulatainak lemodellezése során pedig igazi harcosok segítettek, ám a legérdekesebb az, hogy a mesterséges intelligenciát Szun Ce "A háború művészete" című könyvére alapozták. Mi ez, ha nem megszállottság?