• A legsikeresebb párhuzamosan bemutatott film lett a Gyilkos Halloween
  • Az év második legnézettebb filmje lehet hamarosan a James Bond: Nincs idő meghalni

A járvány alatt teljesen kiszámíthatatlanná vált a hollywoodi blockbusterek nézőszámának alakulása. Még szuperhősfilmek is várakozások alatt teljesítettek a pénztáraknál: a méltató kritikákat és kiváló nézői visszajelzést kapó Az Öngyilkos Osztag, illetve a Fekete Özvegy sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Utóbbi esetében a párhuzamos streaming bemutató magyarázhatja a gyengébb mozis szereplést, míg az USA-ban átlagos nyitóhétvégét produkáló James Bond: Nincs idő meghalni esetében az idősebb korosztály pandémia alatt tanúsított elővigyázatosságát nevezték meg a mérsékelt számok okaként a szakértők.

Érdekes, hogy első vonalas, de nem gigantikus pénzből készült produkcióknak sikerült egész izmos bevételt szerezniük. Múlt héten az animációs Addams Family 2 számait emeltük ki, ezúttal pedig a Gyilkos Halloween 50,4 millió dolláros nyitánya okozott meglepetést. Utóbbi ráadásul úgy szerzett ennyi nézőt, hogy a Netflix amerikai kihívójának számító Peacock kínálatába is felkerült a premier napján. Eddig a Godzilla Kong ellen 31,6 milliós mozibevétele számított rekordnak a párhuzamos bemutatók között, amit most nagy erőkkel döntött meg az ikonikus horror széria új epizódja.

mv5bnzkyndk2yjmtothkys00zja0lwe4mgytmwzlyty0mdkwyjiwxkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mqv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Noha a horror megosztó zsáner, Jim Orr, a Universal belföldi forgalmazásért felelős elnöke megmagyarázta a Gyilkos Halloween sikerét: „ez a műfaj és ez a franchise kínálkozik a színházi élményre. Az emberek együtt akarnak félni.”

  • Az új film cselekménye az 2018-as előző epizód utolsó snittjeinél veszi fel a fonalat, amikor végre sikerül az égő házba csalni Michael Myers-t. A történet azonban nem ér véget, a kiérkező tűzoltók ugyanis megakadályozzák a horror műfaj egyik legveszedelmesebb antagonistájának halálát.

Az utolsó párbaj

Nem járt a fentiekhez hasonló sikerrel Ridley Scott friss rendezése, a Me Too mozgalom inspirálta Az utolsó párbaj (egyébként hamarosan érkezik Scott következő filmje). Mindössze 4,8 millió dollárt hozott a konyhára a grandiózus történelmi eposz, aminek elkészítése bő 100 milliót igényelt. A bukás oka valószínűleg annak köszönhető, hogy a film iránt jobbára 35 éven felüliek érdeklődnek, akik a pandémia idején már említett módon kevéssé hajlandóak moziba menni. Csak összehasonlításképp: a Gyilkos Halloween nézőinek pusztán 27%-a származott ebből a korosztályból.

  • A XIV. századi igaz történeten alapuló filmben egy nagyhatlalmú földesúr megerőszakolja hűséges lovagjának feleségét. A nő azonban nem tartja titokban az őt ért sérelmet, még ha a közösség a fejét is követeli öntudatos fellépése miatt. Végül férje párbajra hívja a gonosz hatalmasságot.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Nincs idő meghalni

A középerős nyitányt hozó Nincs idő meghalni 24 millió dollárt keresett második hétvégéjén, nemzetközileg pedig már 447 milliónál jár. Globálisan egyébként egészen pazar számokat produkált korábban is a film. Ezzel a Halálos iramban 9 716,6 milliós termése után az év második legnagyobb mozisikere lehet a huszonötödik Bond-epizód.

  • A Daniel Craig, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Christoph Waltz, Naomie Harris és Léa Seydoux főszereplésével készült Nincs idő meghalni a széria történetének eddigi leghosszabb epizódja a maga 163 percével. A történet szerint a 007-es már visszavonultan él Jamaikán, amikor régi CIA-s barátja, Felix Leiter megkeresi, hogy segítsen kiszabadítani egy elrabolt tudóst. A zenét Hans Zimmer komponálta.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

További sikerek

Továbbra is jól szerepel a Venom 2. – Vérontó. Magyarországon egyenesen 113 ezren váltottak rá jegyet – idén itthon még egyetlen film sem vonzott ennyi nézőt a premier utáni első napokban. A hétvége negyedik helyén a már említett Addams Family 2 végzett.

  • Az új epizódban Venom és Eddie Brock civakodását – nem véletlenül beszélt romantikus történetről Andy Serkis rendező – egy kellemetlenül erős ellenfél, Cletus Kassidy és Vérontó szimbióta-párosa szakítja félbe. A címszereplőt ismét Tom Hardy játssza, aki mellett visszatér Anne Weying szerepében Michelle Williams is. Az antagonistát az alakításáért sokszorosan méltatott Woody Harrelson formálja meg, valamint feltűnik a vásznon a képregényekben Cletus múzsájaként ismert Shriek bőrében Naomie Harris is.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

  • Gomez és Morticia az Államokat átszelő utazásra indul, hogy ezzel keltse fel gyermekeik hagyományok iránti figyelmét. Az Izé kuzinnál tett látogatást is magában foglaló történet során Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Oscar Isaac és Snoop Dogg kölcsönzik a főszereplők hangját.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.