Ahogy a fizikai-, úgy a mentális egészség megőrzése is fontos a kiegyensúlyozott élethez, azonban a 2020-ban váratlanul felborult mindennapok során bizony mindkettő karbantartása komoly nehézségekbe ütközött. Szerencsére otthon, a négy fal között is számtalan módon gondoskodhatunk magunkról: a videójátékok és a társasok remek eszközök ehhez!

Habár a korlátozó intézkedések Európa-szerte enyhülésnek indultak, még messze vagyunk attól, hogy minden visszaálljon a rendes kerékvágásba. A kialakult helyzet nemcsak azok mentális egészségét viselte meg, akik a hosszú hetek, hónapok során csupán kevésszer, alapos indokkal hagyták el az otthonukat, de mindenkiét, hiszen a szórakozóhelyek, rekreációs központok ideiglenes bezárása, illetve az egyéb korlátozó intézkedések révén drasztikusan lecsökkent az interakciós lehetőség az ismerősökkel, barátokkal, családtagokkal. Ennek egyenes következménye az, hogy nemcsak a napi rutin borult fel, de leszűkült a kikapcsolódási lehetőségek száma is. Szerencsére azonban otthon is kismillió módja van annak, hogy az ember ki tudjon kapcsolódni, és bizonytalansággal, stresszel és félelemmel terhelt mindennapok során is fenntartható legyen a mentális egészség!

VIDEOJÁTÉKOK

Az 1950-ben alapított Egészség világnapja idén 70. alkalommal került megrendezésre. Az egészségügyi világszervezet, a WHO által jegyzett ünnep célja, hogy az emberek globális egészségét fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet, amely az idei, a koronavírus által alaposan felforgatott életben minden eddiginél fontosabb küldetésnek bizonyult. Habár a vélemények még több mint négy évtized elteltével is megoszlanak a videojátékok hatásairól, és az ezzel foglalkozó tanulmányok rendre megcáfolják a legnagyobb tévhiteket (az erőszakosságról, az addiktivitásról, a szociális izolációról), a WHO tavalyi boszorkányüldözése idénre 180 fokos fordulatot vett, miután a világszervezet is kiállt a videojátékok jótékony hatása mellett a karantén ideje alatt, támogatva azt a #PlayApartTogether programot, amely nagy videojáték-kiadók és -fejlesztők kooperációjából jött létre, arra bíztatva az embereket, hogy a távolságtartás szabályait betartva az otthoni digitális szórakozási lehetőségek, elsősorban a videojáték felé forduljanak.

game-22942011920.jpg

Ennek kapcsán Bobby Kotick, az Activision Blizzard hajóját kormányzó legendás vezető nyilatkozott, kiemelve, hogy sosem volt még ennyire fontos, hogy az emberek biztonságosan tudjanak kapcsolatban maradni egymással, a videojáték ehhez pedig kiváló platform, mert ezt az öröm, a cél és a jelentőségteljes élmény lencséjén át valósítják meg.

A kapcsolattartás a videojátékok használatával mindig is szerves része volt a játékvilágnak, még az internet előtti korszakban is, köszönhetően az iskolai csoportoknak, a kluboknak, a találkozóknak és a későbbi expóknak, de az internet térnyerésével és az ezzel párhuzamosan elindult multiplayer- és MMO-forradalommal vált igazán kulcsfontosságúvá. Az ehhez szolgáló platform általában fél évtizedenként változik (az IRC-től eljutottunk a Ventrillóig, a TeamSpeakig, mostanra pedig a Discordig), a játékpaletta pedig követhetetlen sebességgel bővül, de a kommunikációs lehetőség fenntartása, a játékosok közti összekovácsolódás, az akár életre szóló barátságok lehetősége mindig is velünk élt.

765566.jpg

Szerencsére a leköszönőben lévő konzolgeneráció is minden eszközt megadott ehhez, hiszen mind a PlayStation 4, mind az Xbox One operációs rendszer szinten nyújt kapcsolattartási megoldásokat, csupán pár gombnyomással téve lehetővé hang- vagy akár videó alapú chatszobák létrehozását, melyek használatával még úgy is beszélgethetünk az ismerősökkel, barátokkal, családtagokkal, ha nemcsak, hogy nem egy légtérben tartózkodunk, de akár két teljesen külön dolgot is csinálunk közben.

Ehhez táptalajként pedig kis túlzással végtelen mennyiségű játék áll rendelkezésre: jelen sorok írásakor csak a Steamen több mint 40 000 termék vásárolható meg, és mióta a platform teljes egészében megnyitotta kapuit az alkotók előtt, évről évre szó szerint játékok ezrei érkeznek, minden elképzelhető műfajban és témában. Ki gondolta volna például, hogy szórakoztató lehet egy képzeletbeli növény ápolása, hogy a házfelújítás és a kertészkedés a 2018-as esztendő egyik legsikeresebb játékát eredményezi, vagy hogy az ezredforduló első éveiben eltöltött tinikorszak esztendőit szívbemarkoló pontossággal sikerül életre kelteni egy olyan kalandjáték-sorozattal, ahol egy fiktív chatplatformon próbálhatunk párt találni csupán őszinte beszélgetések útján?

gaming-42069191920.jpg

TÁRSASOK

Akit viszont nem vonzanak a videojátékok, esetleg azok mellé keres kiegészítő szórakozási lehetőséget, az elég nehezen tud mellélőni a napjainkban abszolúte az aranykorát érő, a hazánkat is meghódító társasokkal, amelyhez mindenkinek kötődik legalább egy-két gyerekkori emléke. Legyen az egy, a magyar otthonokból nélkülözhetetlen Gazdálkodj okosan!-parti, ácsingózás gyerekként a legendás MB-kiadó egy pazarul kinéző licencelt játéka után, vagy a műfajt évtizedeken át meghatározó Monopoly-val kapcsolatos esetleges tortúra, a társasjátékozás a szórakozási formáknak legalább akkora alapköve, mint a könyv vagy épp a mozi.

civilization-43146531920.jpg

A társasozás ráadásul bizonyítottan rendelkezik a mentális egészséget erősítő pozitívumokkal. A világ egyik legnemesebb orvosi lapjában, a New England Journal of Medicine-ben 2013-ban megjelent tanulmány azt a feltevést vizsgálta, miszerint az idős korban végzett szabadidős tevékenységek csökkentik a demencia kockázatát. A kutatás eredménye igazolta ezt, az egyik lehetséges eszközként pont a társasjátékokat sorolva fel. Ezen jótékony hatás ugyanakkor nemcsak az idős korra jellemző, a társasjátékok révén a gyerekek kognitív és szociális képességei is fejleszthetők, hiszen olyan alapvető eszközöket sajátíthatnak el a használatukkal, mint a mintázatok felismerése, becslések készítése vagy a komplexebb kalkulációk készítése.

Arról nem is beszélve, hogy a társasozás ritkán nevezhető magányosnak (a szóló mód eleve egy furcsa ellentmondás a boardgame magyar fordításának fényében!): mivel általában minimum egy társ mindig kell hozzá, ezért minden elképzelhető lakóközösségben szociális interakcióra késztet, legyen szó lakótársakról, családtagokról, barátokról. A társasozás kiváló alkalom arra, hogy ne csak egy légtérben tartózkodjon mindenki, de interakcióba is lépjen egymással: a közös televíziózással, filmnézéssel szemben ez egy alapvetően aktív műfaj, ahol mind az összedolgozáshoz, mind az egymással való versengéshez nélkülözhetetlen az aktív részvétel.

blood-rage-43111011920.jpg

És bár egy izgalmas parti akár stresszes is lehet, főleg olyan embereknél, akik számára létfontosságú a győzelem, a társasozás alapvetően elvonja a figyelmet a mindennapi nehézségekről, kiszakít a világból és átrepít egy olyan fantáziavilágba, ahol civilizációk építhetők, birodalmak virágoztathatók fel, kertek gondozhatók, zombik vadászhatók, hatalmas seregek vezényelhetők. Össze is szedtünk 7+1 olyan társast, amellyel garantáltan nem lőhetsz mellé – a vásárlással legalábbis semmiképp!