Immáron pontosan hat éve, hogy a 2009-es Demon’s Souls és a 2011-es Dark Souls mellé a soulsborne műfaji megnevezés borne-ját adta a PS4-exkluzív Bloodborne (2015. március 24.), ezzel még tovább mélyítve nemcsak az őrület nyulának üregét, de a FromSoftware egyedi látásmódját és immáron saját stílusát is. A lovecrafti kozmikus horrort a Souls-játékok elemeivel, valamint egy, a megszokottnál pörgősebb, az ellentámadásra kiélezett harcrendszerrel keverő videójáték azóta is exkluzív, viszont felhasználását tekintve az IP nem veszett kárba, elvégre ahogy a God of War esetében, úgy ezúttal is a CMON csapott le az adaptálás jogára, aminek hála már egy társasjáték (Bloodborne: The Board Game) és egy kártyajáték is megjelent, méghozzá mindkettő Eric M. Lang boszorkánykonyhájából. Előbbi itthon még sajnos nem kapható (reméljük, ez az áldatlan állapot változni fog), de utóbbi már igen, sőt még a kiegészítőt is bezsákolhatjuk mellé, így az évforduló apropóján ezt néztük meg, hogy a yharnami szörnyvadászat miképpen teljesít a kézben és az asztalon.

Bloodborne – A kártyajáték (Bloodborne: The Card Game)

  • Hazai partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív/kompetitív
  • Játékosok száma: 3-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc 
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,19/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából akciósan 12 591 forint, a kiegészítő pedig 6291 forint

A közepes méretű doboz egy az egyben vette át a játék artworkjét, de ha kibontogatjuk a tartozékokat, akkor láthatóvá válik, hogy ez a belsőre is igaz. Kapunk 5 játékostáblát, mindegyiken 3 trófeasávval, 5 életerőtárcsát a vadászoknak, összesen 75 darab, kisebb-nagyobb vérvisszhangjelzőt, 3 eltérő színű szörnykockát, valamint 87 kártyát, amik között vannak kisebbek (eszközök és fegyverek, normál és főszörnyek) és nagyobbak (legfőbb bossok). A lényeg, hogy a vadászok a játékból is ismert Serlegbörtönbe (Chalice Dungeon) hatolnak be, ahol aztán a 10 véletlenszerűen választott ellenfélen átjutva megküzdhetnek a legfőbb szörnyeteggel.

Yharnam rothadó falai alatt

A setup nagyon gyorsan megvan, elvégre mindenki kap egy néhány kártyás kezdőkészletet, egy táblát, egy tárcsát, ami elég is az induláshoz, majd az 5 legfőbb boss közül egyet választunk, mellé pedig 7 sima ellenfelet és 3 főnököt keverünk össze, hogy azután a lefelé fordított pakli tetejéről egyesével fordítsuk fel őket. Ha már tudjuk, kivel harcolunk, az életerejének megfelelő számú vérvisszhangjelző kerül a lapra, a vadászok pedig igyekeznek mielőbb leverni ellenfelüket.

Ennek az egésznek a menete az, hogy első körben minden vadász titokban választ egy lapot, amit bevet. Ez lehet távolsági vagy közelharci fegyver, akár azonnali hatással, de egy csellel a többiek döntése is kivárható, hogy utána újabb opcióval éljen az illető. Ezután a szörnyeteg támad a kártyáján lévő színnel megegyező dobókockával, aminek a pluszos oldalait összeadásként kell haszálni addig, míg nem dobunk egy szimpla számot. Ha megvan az eredmény, minden vadász ennyit sebződik, aki pedig túléli a támadást, végrehajtja a saját sebzését, már ha első körben ezt nem tette volna meg egy azonnali hatás képében. Minden sebzés egy vérvisszhangjelzőt ér, és ha mind lekerült a szörnylapról, a lényt sikerült levadászni. Ha sima ellenfélről van szó, és a vadászok fázisának végén még maradt életereje, akkor elmenekül, ami egy újabb hatáshoz is vezet. 

Hatásból pedig amúgy van bőven. Mind a szörnyek bővelkednek a különböző, egyből vagy később aktiválódó extra képességekkel, mind pedig a vadászok fegyverei és eszközei, amik számát a játék során, a központi hubba visszatéréssel lehet bővíteni. Van, ami a többi vadászt is sebzi, elvégre a Bloodborne, bár alapvetően kooperatív játék, a cél egyéni: minél több vérvisszhang és trófea begyűjtése, amik ugye a lények legyőzésével kerülnek a játékosokhoz. Éppen ezért kell átgondolni, hogy mikor mit használunk, mennyit sebzünk, mit gyűjtünk be, mert a végén csak egy maradhat.

A szükséges ráadás

Ritkán mondom azt, hogy egy 10 000+ forintos játék mellé egyből be kell szerezni a kiegészítőt, de A vadászok rémálma csomag pontosan ilyen. Itt ugyanis nemcsak 8 végső boss-kártyát, 8 főnök- és 17 szörnykártyát kapunk, de emellé számos, a játékmenetet és -élményt megvariáló extrát is. A 38 fejlesztésen felül (köztük brutálisan jó és hatékony fegyverekkel és eszközökkel) bejönnek a képbe a haláljelzők, amik a halálok számának gyarapodásával megakadályozzák a trófek begyűjtését, illetve a rúnák, amik választható kezdő skilleket építenek a játékba. És mivel a kiegészítő 6291 forintba kerül, így az alapjátékkal együtt is pont 20 000 forint alatt marad, nincs mese: ez a páros egyben teljes, együtt van akkora tartalom és mélység a csomagban, ami miatt a Bloodborne egy visszautasíthatatlan ajánlattá válik a videójáték rajongóinak.

Csak fanoknak?

Nehéz kérdés azonban, hogy a Bloodborne – A kártyajáték mennyire ajánlható csak úgy, a harcos kártyajátékok kedvelőinek? Merthogy maga a játék teljesen jól működik, egyszerűsége miatt könnyen tanulható, a háttérben azonban van némi mélység, ami a lapok ismeretével erősíthető. Persze erősen a szerencsére épít, de ez senkit nem fog érdekelni, aki már járt Yharnam sötét és vértől vöröslő, a digitális térben épült utcáin. Más kérdés, hogy aki nincs képben a hátteret illetően, az nem sokat tud meg erről a sajátos világról és annak szörnyeiről, avagy még kevesebb hátteret kap a harcokhoz. Amikben ráadásul pont az a legjobb, hogy a már ismert szörnyetegekkel kerülünk össze, miközben begyűjtjük a már látott és próbált, egyre erősebb és hatékonyabb fegyvereket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Persze, el lehet kapni az atmoszférát, a képlet úgy is működik, ha a videójáték teljesen ismeretlen, de igazi kötődés akkor várható, ha a kapcsolat már kapott egy kis alapot a Sony exklúzívjával. Illetve fontos, hogy bár az alap csomaggal is el lehet lenni, elvégre 30 lehetséges kártyából alakul ki a 10 darabos dungeon, amit bejárunk, szóval a véletlenszerű választással bőven lehet változatosság, de azt gondolom, hogy 6000 forint körüli összeget már kibír valaki, ha az alapjátékra alapból beruház, ezzel még tovább növelve a szavatosságot és a játék mélységét. Avagy tényleg egyben javaslom a két doboz megvásárlását, amiknél a minőség is rendben van, noha nem kiemelkedő. Ajánlott kártyajáték, főleg FromSoft-rajongó gamereknek.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Delta Visionnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát