Jómagam képregényeken, a Semic hazai kiadványain és az Ausztriából beszerezhető további címeken nőttem fel, így kicsit sem áll távol tőlem a Marvel sajátos univerzuma, ami a filmek és videójátékok mellett a társasjátékok világát is újra és újra betámadja. Persze a populáris témából adódóan ezt általában közérthetőbb és egyszerűbb játékok képében teszi, és nincs ez másképp a Marvel United esetében sem, aminek hazai kiadása december második felében érkezett be a Delta Visionhöz, mi pedig a karácsonyi leállás alatt egyből jól ki is próbáltuk. 

Marvel United

  • Hazai partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 40 perc 
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 1,87/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából 16 191 forint

A közepes méretű doboz borítója mindent elárul, bár azt pont nem, hogy mit találunk a fedél alatt. Merthogy a szépen kialakított és elrendezett belső több szempontból is meglepetés: a minik aranyosak, jól mutatnak, könnyen felismerhetők a karakterek, illetve a tokenek is jók, ahogy a kártyák is, ám a helyszín- és a főellenfél-táblák a megszokottnál picit gyengébb anyagminőségben kerültek a csomagba, ami elsőre fura, de szokható. A setup kifejezetten gyors, hiszen középre kerül a küldetés- és főellenfél-tábla, köré mennek a helyszínek a megfelelő elrendezéssel (fenyegetés, túszok és gonosztevők), egymással szemben lekerülnek a minik, illetve az asztalra kipakoljuk még a különböző tokeneket és mindenkihez kerül egy saját, dedikált kártyapakli. Innentől automatikusan megy az egyszerű játékmenet, melynél mindig a főellenfél lép először, avagy a játékosok felfordítják egy lapját, végrehajtják annak hatásait (mozgás/emberek hozzáadása/támadás és aktiválás és a többi), majd egyenként, a saját körükben kiválasztanak egy lapot a kezükből, aminek akcióit végrehajthatják. Ez lehet mozgás, hőstett, harc, de vannak extra hatások is. Amennyiben mindenki lépett, ismét a főellenfél jön az újabb lépésekkel.

Az alapmechanika és az elképzelés egyszerű, de vannak jó kis csavarok. Az első játékos kivételével ugyanis mindenki két lap akcióit veheti igénybe: egyfelől az aktuális saját kártyáét, másfelől pedig az utolsóét, amit más tett le. Így kimondottan össze lehet játszani, sőt a hatásokat is vegyíthetjük. Darázs például arrébb mozoghat és másokat is vihet magával, Hulk mindenkit lezúz egy helyszínre érve és a többi. Aztán a megtisztított és ezáltal aktivált helyszínek is eltérő lehetőségeket hoznak a képbe, miközben a küldetés-táblán is aktiválódnak az extra opciók, ha egy feladatot sikeresen teljesítettünk. És hogy mik a küldetések, illetve mik várnak ránk a helyszíneken? Van, ahol csak hőstetteket kell végrehajtanunk, máshol a boss egyik harcosát kell legyőznünk, emellett menthetjük a civileket és likvidálhatjuk a bérenceket is. Feladatunk tehát bőven van, amikor pedig teljesült a második küldetéskártya kívánalma is, a főellenfél is sebezhetővé válik, onnantól pedig még jobban felgyorsulnak az események.

Belépő kooperáció

A Marvel United ugyanis gyors és alapjait tekintve egyszerű. Húzunk, kártyát játszunk ki, hatásokat érvényesítünk, közben feladatokat hajtunk végre, illetve a főellenfél helyett is akciózunk. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy a három nemezis (Vörös Koponya, Ultron, Kiképző) lényegében teljesen eltérő stílusban küzd, más módon nehezíti meg az életünket. Persze, a három ellenfél azért nem sok, de a véletlenszerűen lekerülő helyszíneknek, feladatoknak, a hősök képességeinek és a húzott lapoknak köszönhetően mindig tapasztalhatunk némi eltérést. Így az alapjátékból 5-10 meccs simán kihozható, pláne más társakkal is próbálva, hiszen nem mindegy, hogy ki hogyan reagál és lép, ha pedig nem figyelünk oda, nem is olyan nehéz elveszteni egy-egy csatát.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az árát tehát alapvetően megéri a játék, kiváló és könnyed szórakozás, ami természetesen leginkább Marvel-fanoknak ajánlott, akik eleve értékelik a karakterek jelenlétét, de a könnyedebb kooperatív társasok kedvelői is jól járhatnak vele. A táblák anyagminősége negatívumnak mondható, emellett nekem az is fura volt, hogy a nevek nem az itthon bevált formában kerültek játékba (ez lehetett a Marvel kikötése is), illetve tartalom terén pont határeset az árazás. Minden más területen azonban kiválóan teljesít a Marvel United, ami egy pörgős, nagyon szórakoztató, izgalmas társas, és már egyedül is élvezhető. Reménykedem benne, hogy jönnek majd a kiegészítők is, mert azok tényleg nem ártanak mellé, és érkezésükkel máris erősödne a pozitívumok egyébként is méretes sora. A kis karakterek nagyon szerethetők, jól mutatnak, jó az artdizájn, átgondolt a mechanika, ráadásul gyerekek is élvezhetik, így szerintem már 10 éves kortól (egészen a nagyszülőkig) olyan remek elfoglaltságot nyújt, amit kár lenne kihagyni, ha kicsit is érdekel a szuperhősök világa. Ott van az év legjobbjai között.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát