Megint bezárultak a kapuk, amit leginkább a sajnálatos napi eredmények bizonyítanak a legjobban, de a könyvek, képregények, filmek, videó- és társasjátékok segítségével szerencsére számos messzi helyre, akár a csillagokon túlra is eljuthatunk, utazásainknak pedig csak a fantáziánk szabhat határt. Jó, ennél picit egyszerűbb és földhözragadtabb a helyzet, ha a Funnyfox társasát vesszük alapul, de semmiképpen sem lebecsülendő az az érzés, hogy éppen Párizs terén igyekszünk elnyerni a lakosok és turisták kegyeit, hogy bevételünkből aztán még jobb és meg több helyet szerezzünk meg számukra.

Dinner in Paris

  • Kiadó/partner: Funnyfox
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-60 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,2/5
  • Ára: A philibert.netről 40 euró, nagyjából 14 700 forint

A normál méretű doboz fedelét felhajtva (már ha kigyönyörködtük magunkat a nagyon szép artworkben) a megszokottól eltérő belsővel találkozunk. Egyfelől egyetlen színes kartonlap az elválasztás, ami lényegében semmit nem jelent, de igazság szerint többre nincs is szükség, hiszen ha a tokeneket kinyomkodtuk, és már a kártyákat is kibontottuk, akkor mindent könnyen bezacskózhatunk és becsomagolhatunk. Nagyobb darabnak marad a játéktábla, a négy játékostábla, amik mind alulra kerülnek, miközben a paklik, a színek szerinti komponensek (étterem megnevezések és teraszok) mehetnek egy-egy zacsiba, az épületek a tetővel és a homlokzatukon a matricával pedig a nagyobb gyűjtő csomagba. Így megmarad a kartonlapos, lépcsőzetes elosztás, amivel szépen el lehet rendezni a doboz tartalmát. De várjunk csak! Épületek? Igen, ezúttal is vannak műanyag minik, csak éppen nem séfek és pincérek, hentesbárddal vagy villával hadonászó hősök, hanem kisebb-nagyobb építmények, amikre LEGO-szerű tető kerül, a kis matricákkal pedig elől-hátul jelölhetjük, milyen vendéglátóipari egységről van szó. 

Konyha és kiszolgálás

Merthogy bármennyire is adná magát egy romantikus vacsora a párizsi éjszakában, sajnos vagy nem sajnos, de nem erről van szó, itt ugyanis a játékosok egymással küzdenek, miközben a kétoldalas játéktábla biztosította nagy téren igyekeznek minél több kiszolgáló egységet megépíteni, majd azokat körbeszórni a vendégeknek nyugalmat jelentő teraszokkal. A setup során asztalra kerül a játéktér, amin minden kártyának (összetevő, fő szerződés, mellékes feladatok, galambok) megvan a maga helye; felkerülnek a tábla mellé az épületek; a játékosok pedig megkapnak egy-egy táblát, hozzá az azon raktározott teraszokkal, illetve a közelben tárolt egység-megnevezésekkel. Jut még mindenkinek egy extra feladat, néhány összetevő, aztán kezdődhet is a rivalizálás.

Saját körükben a játékosok először húznak egy lapot az összetevő-pakliból (maximum 7 ilyen kártya lehet nálunk), majd az alábbiak közül két akcióra van lehetőségük: további lap húzása (a maximum figyelemben tartásával); vendéglátó egység építése; teraszok lehelyezése; közös vagy egyéni feladat teljesítése. Az első egyértelmű, a második és harmadik pedig mindig a játékostábla bevonásával történik. Négy sorra bontva láthatjuk az egységeket, azok összetevő-igényét, amikkel megépíthetők. Tehát, egy krumplisütő például 2 krumpli-kártyával felépíthető. Ez onnantól a táblán jelzett nulla bevételt és két győzelmi pontot hozza. Ahogy azonban nőnek a méretek, úgy kell több összetevő, úgy nő az általános bevétel és a győzelmi pontok száma is. A bevétel kártyákkal is növelhető, illetve a teraszok építésével, amik viszont pénzbe kerülnek. Ha megépítünk egy egységet, annak a sorából vásárolhatunk teraszokat, mindig a megadott érték fejében. Így kezdenek tehát épületek és kis tokenek (teraszok) kerülni a táblára, méghozzá megadott szabályok szerint. A játékosok a színükkel jelzik, hogy a placc már hozzájuk tartozik, ezzel lesz beépítve a tér, ha pedig elfogy a hely, esetleg adott számú épület került a játékba, netán valakinél két sornyi terasz felhasználásra került, jöhet a pontszámlálás és a játék vége, amikor is a végrehajtott feladatok, az épületek és teraszok számítanak. 

Gazdálkodj okosan

A lényeg tehát az, hogy az összetevő-kártyákat jól és ésszel használjuk. A kezdeti egységek például könnyen kiépíthetők, de vagy semmilyen, vagy csak kevés bevételt jelentenek, ellenben a sorukban olcsók a felhasználható teraszok. Ha nagyobb épületre gyűjtünk? Simán belefér a hetes limitbe, az egység gyorsan elkészül (ha szerencsénk van), de utána alaposan a zsebünkbe kell nyúlni a teraszokért. Így tehát mérlegelnünk kell, plusz kihasználni a terep lehetőségeit. Merthogy míg lámpára, vendégekre, közvetlenül riválisok mellé nem építhetünk, addig a galambokat érdemes minden esetben lefedni, hiszen ilyenkor a galamb-pakliból húzva számos jutalmat kaphatunk, kezdve a pénztől a különböző extrákig. Nem mellesleg az extra feladatok is jó nyereséget jelentenek, miközben csak bizonyos alakzatokat kell kiépíteni, viszont arra mindenki figyeljen, hogy ne vállalja túl magát, mert a teljesítetlen megbízások bizony mínusz pontokat jelentenek.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Dinner in Parisban tehát a viszonylag egyszerűbb stratégiai elemek ellenére egész jó mélység van, számos ötlet lett összekutyulva egy színes egészbe, ami nagyon jól áll a társasnak. Van itt kereskedelem, területfoglalás, alakzat-építés, mindezt pedig megfűszerezi a téma, a galamb-pakli nyújtotta jutalom-rendszer, illetve maga a kialakítás. A színes és élettel teli tábla nagyon mutatós, a járókelőkkel és díszítésekkel kimondottan szépen sikerült megragadni a párizsi tér panorámáját, és lényegében ez az, amit mondjuk, a Zoom in Barcelona esetében valamennyire hiányoltam. Emellett a matricákkal és fedlapokkal a LEGO-tetejű épületek is baromi ötletesek, szépen kiemelkednek a térből. A vastagságuk viszont nem minden esetben egyforma, ami itt-ott elég fura, miközben a komponensekre úgy egységesen igaz, hogy nem a legjobb minőségben készültek, még ha nem is kifejezetten rosszak. Ettől függetlenül a Dinner in Paris egy nagyon kellemes ötlet, jó kivitelezéssel, egészen mély mechanika-mix mellett, és bár semmi igazán nagy extra nincs benne, aki vevő a témára, az nagyszerűen szórakozhat vele. Könnyed stílusban tálalt, a megszokottnál picit komplexebb stratégia a családnak és a baráti társaságnak, így akár még komoly sikerei is lehetnek.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Funnyfoxnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát