A Kickstarteren életre kelt Plotalotot egy kis angol cég, a Moonstone Games, azon belül is a szabadúszó játéktervező és gamer, Gemma Newton alkotta meg, hogy egy könnyed és vidám stratégiai játékkal lepje meg a családokat. A többek között a Zatu online áruházból is beszerezhető kártyajáték pedig már a külsejével, borítórajzával és képeivel is képes elvarázsolni a család összes tagját – ám a másodlagos külcsín mellett természetesen továbbra is az a legfontosabb, hogy a játékmenet hogyan teljesít.

Plotalot

  • Kiadó/partner: Moonstone Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2/5
  • Ára: Angliából 24 font, nagyjából 10 200 forint

A setup elég egyszerű és gyorsan készen lehetünk vele. Minden játékos kap egy plotot, avagy parcellát/veteményest, a három decktároló tábla kerül középre (zöldségek, akciók, dobópakli), majd ezekre mennek a megfelelően elrendezett kártyák. Zöldségből rengeteg van, paradicsomtól a répáig, mindegyik lapon egy jelzett helyigénnyel és értékkel, illetve különböző hatásokkal. Az akciólapok között vannak támadó jellegűek, amik valamilyen bogarat vagy rágcsálót idéznek meg, esetleg valamilyen más rossz eseményt, ami elviszi a termést, míg a további kártyák védelmet, bizonyos esetekben valamiféle szorzót jelentenek, továbbá a betakarításra szolgálnak. Mindenki kap 5 lapot a veteményese mellé, majd indulhat is a játék.

Termessz és arass!

A játék során mindenkinek két akciója a van a saját körében, a játék pedig addig tart, míg valamelyik húzópakli el nem fogy. A lehetséges akciók: kör elején ingyenesen betakaríthatunk, egyébként pedig elültethetünk egy zöldséget, használhatunk egy hatást, letehetünk egy veteményest, esetleg támadhatjuk más parcelláját. Minden veteményes egy adott helyértékkel rendelkezik, és csak olyan zöldség ültethető rá, ami ebbe belefér – az értéket soha nem lehet túllépni, hacsak egy hatás ezt nem teszi lehetővé. Tehát, ha van egy 15-ös értékű parcellánk, abba például egy óriás káposzta (7) és egy óriás répa (3) még simán belefér, de még egy ugyanilyen káposzta már nem.

A termesztés tehát nagyon egyszerű, ezt az egyéb akciók és hatások csak kicsit variálják meg: például kijátszhatunk egy vakondot, hogy a kert rémével egy szabadon választott kártyát nyúljunk le a másiktól, de bedobhatjuk egy veteményesbe a hernyónkat is, aki onnantól nem enged több ültetést. Persze van rovarirtó és minden egyéb eszköz a védekezésre, sőt olyan kártyákat is használhatunk, amik segítségével például a komposztált, avagy dobópakliból hozhatunk vissza egy értékes kártyát. A lényeg, hogy minél több termesztett zöldséget gyűjtsünk be, akár pontszorzó hatásokat bevetve, amikor pedig elfogy valamelyik húzópakli, az így begyűjtött pontok alapján hirdethetünk nyertest.  

Konfrontatív családi játék

Bár számomra a családi játék kategóriáról valamiért alapvetően inkább a kooperatív, avagy nem a direkt konfrontációra építő társasok ugranak be, a Plotalot azért ezen egy picit túlmutat, hiszen piros kártyái kimondottan jók a többiekkel való szemétkedésre. Jó, vérre menő csaták még talán így sem alakulnak ki, de számomra nagyjából pont határeset volt a játék, aminél még éppen nem beszélhetünk a másik direkt akadályozásáról (esetleg néhányat a setup során eldobva ennek élét is csorbíthatjuk). Emellett viszont nagyon jól működik, kimondottan szórakoztató, ezzel együtt is erősen a szerencsére építő játékról van szó, legalábbis addig, míg egy-egy jobb lapnak hála be nem tudunk indítani valamiféle folyamatot. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ráadásul van külön kétjátékos mód (kevesebb, jelölt lappal), továbbá, ha már kiismertük az alapjátékot, akkor a zöldség-kártyák alján lévő extra kívánalmakat is figyelembe vehetjük, ezek ugyanis azt is jutalmazzák, mit mi mellé termesztünk. Így a Plotalot egy kellemes, némi taktikázással teli kártyajáték, amit a jópofa téma mellett a varázslatos külső ad el. Miriam Hull illusztrációi fantasztikusak, nagyon mutatósak a rajzok, a kis állatok és kártevők tüneményesek, erre pedig az anyagminőség is rátesz egy lapáttal. Sőt, a Kickstarter-támogatók még bögréhez és ajándék táskához is hozzájuthattak, utóbbiból a mi csomagunkba is került, amit nagyon köszönünk. Alapvetően jópofa és könnyed játékról van szó ami még pont nem az ellenségeskedésre épít, de talán így is érdemes finomítani egy picit a küzdelem élét. Kevésbé vicces, mint az Elvetemült veteményes, viszont annál összetettebb és változatosabb, a minőségébe pedig nem lehet belekötni, így érthető az elsőre talán túlzónak tűnő ár.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Moonstone Gamesnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát