FRISSÍTVE!!

A Ravensburgertől kapott információk szerint a Minecraft: Builders & Biomes 2020 júliusától Magyarországon, magyarul is elérhetővé válik!

*************************************************************************************

Építs fel változatosabbnál változatosabb struktúrákat, hódítsd meg biomokat, harcolj, és szerezz nyersanyagot: a Minecraft játékmenetének szinte összes elemét kartonba oltotta és egy dobozba csomagolta az újabb hivatalos társasjáték változat!

Minecraft: Builders & Biomes

  • Gyártó: Ravensburger
  • Partner: Ravensburger
  • Típus: Kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4
  • Játékidő: 30-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Ár: 40 euró, körülbelül 13 600 Ft

A Minecraft: Builders & Biomes azért újabb, és nem az első, mert 2015-ben egyszer már megpróbálkoztak a Minecraft társasjátékosításával. A Minecraft Card Game? a Mattel gondozásában jelent meg, és az ekkor még javában a csúcson levő Minecraft-láz ellenére nem hozta lázba a világot, pedig az alapanyaghoz nagyon hűnek bizonyult. Nyersanyag-blokkok kibányászásával kellett annyi fát, követ, gyémántot és egyebet összeszedni, amely az egyes receptek (ásó, kapa, kard...) kikraftolásához szükséges, tehát mindent a Minecraft ezen részére, a kraftolásra hegyezve ki. Miben más a Builders & Biomes? Elég sok mindenben, például nem csak kártyákat használ, és a kraftoláson túl igazából a Minecraft-loop minden fontosabb állomását igyekezett egy keretbe foglalni.

IRÁNY A VILÁG

Azaz fel kell fedezni az ismeretlent, a felszín változatos világát, nyersanyagot és fegyvereket kell szerezni, struktúrákat felhúzni és mobokat legyőzni, mindezt a legtöbb tapasztalati, azaz győzelmi pont érdekében. Minimum kettő, maximum négy játékos vághat neki a kalandnak, és mindenki egyenlő feltételekkel kezd: a játékosok saját, három sorból és három oszlopból álló játéktáblát kapnak, és erre kell felrakniuk az építményeiket. Maga a játéktér 64 épület- és szörnykártyából áll, melyekből egy 4x4-es rácsot kell képezni, e köré pedig 16 fegyverkártyát kell lerakni, fejjel lefelé. Felfedni őket alapvetően csak a közelükbe való mozgással lehet: épület esetében a szükséges nyersanyagokkal kell rendelkezni, fegyver esetében pedig elég csak elvenni egy lapkát, és betenni azt a saját készletbe.

Ebből már kisakkozható, hogy a lehetséges akciók egyike a mozgás. Egy körben összesen két akció hajtható végre, és öt különféle érhető el. A mozgás (vagy ahogy itt hívják, a felfedezés) során nulla, vagy maximum két mezőt lehet előrébb lépni (a kártyalapok közti folyosón, az üres térben) és ennek végeztével a közelben található lapokat felfedni (a játékos körüli négyet, feltéve, ha korábban azok nem lettek felfordítva); a fegyverlapkák esetében elég csak a közelükbe kerülni, és a legközelebbit begyűjteni. Ez a kezdőarzenálhoz adódik hozzá, amely két kardból, illetve három semmire sem jó mérgezett krumpliból jár, és mivel a szívósabb mobok (mint a creeper vagy az enderman) már vagy féltucat életerővel rendelkezik, ezért fokozottan ajánlott további fegyvereket beszerezni – felső limit nincs, és a harc során az összes megszerzettből kell hármat (véletlenszerűen) kihúzni.

KREÁTOROK

A mozgással / felfedezéssel felforduló lapkák mindegyikén vagy egy épület, vagy egy szörny található - a harc értelemszerűen egy külön akció, ahogy az építkezés is. Utóbbihoz elég csak kiválasztani a karakter közvetlen közelében található lapok egyikét, és kifizetni a jobb alsó sarkában található nyersanyag követelményt, majd lehelyezni azt a saját játékostábla valamelyik mezejére. Egyáltalán nem mindegy viszont, hogy mit és hova. A három pontszámítás során három különböző szempont alapján kell elvégezni a kiértékelést. Az első alkalommal az egybefüggő biomokat kell összeszámlálni: az erdő 3, a sivatag 4, a tajga 5, a tundra pedig minimum 6 pontot ér. A második kiértékeléskor az épületek alapanyaga számít, itt a fa 3-at, a homok 4-et, a kő 5-öt, az obszidián pedig 6 pontot ér. Az utolsó fordulóban már az épület típusa számít. Éppen ezért mindig szemmel kell tartani az építkezés előtt az adott forduló pontozási szempontját, és valamennyire előre is kell gondolkodni, hiszen csak az egybefüggő területek számítanak. Szerencsére a lerakott épületlapkákra lehet építkezni, és a játéktábla alapból kitöltött részei is beleszámítanak a pontozásba, így azért menet közben is lehet taktikát, stratégiát változtatni.

Milyen nyersanyagokat lehet és kell megszerezni? Fát, homokot, követ, obszidiánt és smaragdot. Utóbbi egy jolly joker, szabadon felhasználható egy másik nyersanyag behelyettesítésére, erre pedig szükség is lesz, a nyersanyagok megszerzése ugyanis egyszerre tervezett és véletlenszerű. A játék elején 64, extrémen nagyméretű nyersanyagkockát be kell hajigálni egy másodpercek alatt összerakható kis négyzet alakú "ketrecbe", és azt megrázva létrejön egy 4 sorból álló kocka. Ebből a nyersanyagszerzés akciót használva lehet kettőt megszerezni, de csak olyat, melynek legalább két oldala látható. Ezért könnyedén előfordulhat, hogy már azelőtt a kocka aljáról lehet csipegetni, mielőtt akár egy sor is elfogyott volna. Erre nem csak azért lehet szükség, mert mondjuk csak ott érhető el épp a kívánt erőforrás, hanem azért is, mert a pontozási fázisokat pont a rétegek elfogyása indítja be: azaz ha elfogy a legfelső, jön az első pontozás, a második sornál a második, és ha a harmadik, utolsó előtti sort is sikerült felélni, az adott játékos körének végeztével, az utolsó kiértékelést követően a játéknak végleg vége.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

KETRECHARC

Már két fő esetén is elég jól keresztbe lehet tenni a másik törekvéseinek egy idő előtti pontozás kiváltásával, négy főnél pedig valóságos sprintté válik a játék. Mindenki próbálja az adott pontozási körben a legértékesebb struktúrákat megszerezni, elhappolni a nyersanyagokat, megszerezni a legjobb fegyvereket. Ráadásul a legyőzött mobok nemcsak menet közben adhatnak esetlegesen extra tapasztalati pontot, de a végső kiértékeléskor is, egy adott biom vagy épülettípus után szórva további XP-t.

A Minecraft: Builders & Biomes hazai megjelenéséről jelenleg nem tudunk, de mivel a játék teljes egészében nyelvfüggetlen, a szabálykönyv pedig alig pár oldalas és elég gyorsan megérthető, ezért senki se rettenjen el az importálás gondolatától. A játékmenete tényleg egyszerű, és meglepően élvezetesen tudja összetömöríteni a Minecraft-élményt. Kár, hogy a pontszámítás kötött, és nem véletlenszerű, hogy épp melyik biom, épület alapanyag vagy épülettípus éri a legtöbbet, de ezt leszámítva egy meglepően színvonalas adaptációja minden idők egyik legsikeresebb játékának!

A tesztpéldányt köszönjük a Ravensburgernek!

Támogasd te is a PC Gurut!