Hazudnék, ha azt mondanám, hogy civódástól mentes a kapcsolatom a társasjáték-kiegészítőkkel, még úgy is, hogy a gyűjtemény jelenleg is roskadásig van a Scythe bővítményeivel, a Lords of Waterdeep számomra a Scoundrels of Skullporttal vált komplett élménnyé, és a Viticulture esetében is szinte létfontosságú a Tuscany. Ugyanakkor egy kiegészítő könnyedén áteshet a ló túloldalára, az új elemekkel esetlegesen feleslegesnek tűnő bonyolultságot adva egy olyan játéknak, amely a maga egyszerűségével vagy eredeti formájával tűnt letisztultnak és áramvonalasnak. Ugyanezt gondoltam arról a Parksról is, amelynél igényesebben összerakott, szebben kinéző játékot nem nagyon tudnék mondani, és amely a maga rendkívül egyszerű, de izgalmas játékmenetével oly sok kellemes játékalkalmat adott, álomszép ábrákkal keltve életre az amerikai nemzeti parkokat. És most itt az ideje a visszatérésnek!

PARKS: NIGHTFALL

  • Kiadó/partner: Vagabund
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-70 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,24/5
  • Ára: a Vagabund webshopjából 8 990 forint

Az eredetileg tavaly megjelent Nightfall ugyanis új életet lehel a játékba, bizonyos szempontból szó szerint, hiszen a főszerepben 24 teljesen új, az alapjátékban nem szereplő park van, melyek nemcsak a pakli felhizlalását tűzték ki célul, de a játékmenetet is megbonyolítják. Az új helyszínek ugyanis azonnali akciót is tartalmaznak, melyek akkor aktiválódnak, amikor a játékos meglátogatja ezen parkokat. Az instant akciók köre elég széles: biztosíthatnak további nyersanyagot, adhatnak ingyenes felszerelést vagy évkártyát, esetleg fényképezési lehetőséget, de akár még egy komplett második parkakciót is lehetővé tesznek. Ezen új parkkártyák zöménél a bekerülési költségük is flexibilisebb, a legtöbb lapon ugyanis adott mennyiségű, de szabadon megválogatható típusú nyersanyagigény található, amely relatíve könnyebbé teszi a kifizetésüket.

A változatosság felé igyekszik eltolni a játékot az új évkártya pakli is, amely teljes egészében leváltja az alapjáték kártyáit. Ezek olyan új egyéni célokat biztosítanak, melyek, ha sikerül teljesíteni a feltételüket, további pontszerzési lehetőségeket nyitnak meg. Az egy tucatnál is több pontozási szempont extrát biztosíthat bizonyos erőforrások meglétéért, az egyes parkokon szereplő költség összetételéért, a szettekért és sok másért. Az évkártyák száma nincs limitálva (de azonos típusból csak eggyel lehet pontot szerezni), és a játék folyamán többhöz is hozzá lehet jutni, így egészen új stratégiákat tudunk kialakítani.

Erre erősít rá az évkártyaszerzés elsődleges forrása, az új túraterület, amely a parkútvonalak alá kerülő lapkákat jelöli. Ezek olyan különleges lapkák, melyek további akciólehetőséget biztosítanak: például fényképezést egy specifikus nyersanyaggal vagy nyersanyagok átkonvertálását (állattá, brutális mennyiségű alaptokenné). Egy játékban három ilyen lapka szerepel, ráadásul kétoldalasak, így az év adott szakaszában át is kell őket fordítani, így egészen változatos kombinációk jöhetnek elő. Meglátogatásukhoz csupán annyi szükséges, hogy használjuk a túraútra kerülő sátrakat: az ezeket tartalmazó útvonallapkák esetében a játékosnak el kell döntenie, hogy letáborozik (ezzel az adott sátrat a táborhelyre rakja, kizárva a többieket), vagy inkább az útvonallapkát használja a megszokott szabályok szerint (ha van, elveszi a rajta levő tokent és használja annak akcióját). A táborhely-akciók között mindig van egy extra lehetőség, melynek során három napsugár beváltásával egy új évkártya szerezhető (két lapot kell felhúzni, de csak egy tartható meg), így ha valaki már teljesítette egy meglévő évkártya céljait, vagy teljesíthetetlennek ítéli meg azokat, kap egy újabb pontszerzési lehetőséget.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezen nem éppen szűkmarkúan mért mennyiségű újítás pedig bőven elég ahhoz, hogy a Parks az eddiginél kicsit komplexebb, mélyebb legyen, és ami a legfontosabb: taktikusabb. Az évkártyák egészen masszív mennyiségű új pontszerzési lehetőséget nyitnak meg (még ha az így bekaszálható pontmennyiség azért nem is eget rengető), és mivel szabadon cserélhetők, újak szerezhetők, ezért nagy flexibilitást is adnak. Ezt hivatottak kihangsúlyozni a táborhelyek is, ahol nehéz olyan oldalt mondani, ami ne lenne végtelenül hasznos. Ugyanakkor mindezek eltolják a relatív komplexitás irányába is a Parksot, és a játékidőt is elnyújtják – innentől kezdve igazából egyéni ízlés kérdése, hogy Nightfallal vagy anélkül játszik-e egy társaság, mert ha fundamentálisan nem is, azért merőben más élményt tud nyújtani a kiegészítővel együtt.

(A Parks: Nightfall nem nyelvfüggetlen, de a kártyákon szereplő szövegek nem bonyolultak. A Vagabund kiadó ráadásul nyomtatott magyar nyelvű szabálykönyvet mellékel. A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Vagabundnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát