Aki játszott valamelyik Aranyásók-játékkal, az nagyjából már tudja, hogy mire számíthat az Aranyásók: A sötét barlangtól. Adott két törpe-klán, melyek tagjai olykor egymás rovására, de lehetőleg a másik előtt igyekszenek kijutni egy tárnából, annyi arannyal, amennyit csak be tudnak szuszakolni a zsákjukba. És hogy ne legyen olyan egyszerű a történet, senki sem tudja, hogy ki melyik klánhoz tartozik valójában… legalábbis eleinte.

Aranyásók: A sötét barlang

  • Partner/kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív/kooperatív
  • Játékosok száma: 2-8 fő
  • Játékidő: átlagosan 45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,0/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó webshopjából 4 690 forint

A feladat tehát adott: a központi kezdőkártyáról el kell jutnunk a kijárathoz, mely a 7×7-es, általunk kialakítandó játékmező egyik sarka, csak éppen nem tudjuk, melyik az igazi. A játék kezdetén, a játékosszámtól függően osztjuk ki a lapokat, a maradékot hátlapukon szereplő szintjük szerint egy pakliba rendezzük. Végül mindenki kap három aranyat, és szintén a létszámtól függően kiválogatott készletből véletlenszerűen egy klánkártyát, mely meghatározza, hogy választott karaktere valójában a sárga vagy a kék klánnak dolgozik.

A fiúk a bányában…

Egy körünk során, akcióként egy lap kijátszására van lehetőségünk, ez lehet a tárnát bővítő útvonalkártya, esetleg valamilyen előnyt biztosító tárgy vagy egyszeri akció, de éppenséggel ellenfeleinkre uszítható szörnyeteg is. Mivel nehezebb aranyhoz jutni, mint véglegesen megszerezni, így elsősorban a gyors és biztonságos evakuálás az elsődleges célunk, de érdemes megtudni ellenfeleink szándékait is. Ez utóbbit viselkedése alapján megpróbálhatjuk kikövetkeztetni, de a megfelelő lap birtokában meg is bizonyosodhatunk róla. A másik lehetséges akció a mozgás, melynek során összesen három mezőt haladhatunk, de ez nem minden esetben jelent egy kártyát, a magasabb számozású paklikban egyre gyakoribbak a több mezőből álló lapok. Létrák segítségével „teleportálhatunk” is egyikről a másikra, míg a hidakon és alagutakon való átkelést sorrendben egy kártyánk vagy egy aranyunk bánja.

Az Aranyásók: A sötét barlang technikailag csupán annyiban tér el az elődjeitől, hogy elsősorban nem kibányászni (és közben mások erőfeszítéseit szabotálni) szeretnénk, hanem kimenekíteni akarjuk a már megszerzett aranyat. Persze lesz lehetőségünk találni is, de ezek a lapok meglehetősen ritkák a játékban, ráadásul ekkor azonnal fel kell fednünk mindenki előtt hovatartozásunkat is. Persze ez csak a játék korai szakaszában probléma, mert idővel megtudunk mindent mindenkiről, főleg alacsonyabb játékosszám esetén derül ki, hogy ki kivel van. Erre a célra adott egy akciókártya is, illetve ha valaki kijut a járatrendszerből, akkor megnézheti mindenki más hovatartozását anélkül, hogy közben felfedné azt. A végső cél pedig a fentebb is említett célkártyák közül a kijárat, lehetőleg még mielőtt kifogy a húzópakli, vagy mielőtt a másik csapat tagjai kijutnának.

…szabotálnak

A komponensek a megszokott Piatnik-minőséget képviselik, azaz könnyen keverhető kártyákat, szokványos vastagságú tokeneket, és a kelleténél nem nagyobb csomagolást kapunk a pénzünkért. Karaktereink standee-jei mindkét oldalon különbözően illusztráltak, és könnyedén, sérülés nélkül csúsznak a talpukba (és ki belőlük). A grafikák stílusa egységes, a játék könnyen áttekinthető, és szavak nélkül kommunikál – ez utóbbit inkább a játékosokra bízza, lévén erős az interakció a szereplők között.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ha kategorizálnom kellene az Aranyásók: A sötét barlangot, akkor leginkább partijátékként tudok rá gondolni. Még ha nem is tipikusan az a „bolondozós” fajta, egy egész sor jegyet magán visel: könnyű megtanulni, nem kell sokat gondolkozni a taktikán vagy a következő lépésen, pörgős és gyorsan végigjátszható, és igazán élvezetessé viszonylag nagy létszámnál válik. De talán, ami a legfontosabb, hogy nem lehet és nem is szabad komolyan venni, mert kénytelenek leszünk egymással kiszúrni, ha a győzelemre hajtunk. Igaz, fegyvertárunkból csak átmeneti, finom kis csipkelődésekre futja, de már egyetlen arany elvesztése komoly érvágásnak számíthat a végkimenetel során. Mindezek tudatában családoknak, baráti társaságoknak ajánljuk a figyelmébe, közülük is elsősorban azoknak, akik nem találkoztak még egyetlen Aranyásók-játékkal sem.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Piatniknak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát