Hogy miért pont ezt a magyar címet választották a Vigyáz(z)6!-nak, az számomra egy kisebb rejtély. A hatost még értem, de vigyázni hiába vigyázunk, előbb-utóbb muszáj lesz áldozatot hoznunk. Kivéve persze, ha nagyon ügyesek vagyunk, vagy sokan verődünk össze, mert a játékot akár tízen is játszhatjuk egyszerre – és bár a nagy létszám általában a partijátékok jellemzője, a Mensa Select díját is elnyert kártyajáték bizony képes rá, hogy gondolkodásra kényszerítsen.

Vigyáz(z)6!

  • Partner/kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-10 fő
  • Játékidő: átlagosan 45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,30/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó webshopjából 2790 forint

A Vigyáz(z)6! 104, számozott kártyalapból áll, melyekből mindannyian tíz lapot kapunk a kezdéshez, a kimaradó kártyák közül négy további felkerül az asztalra, egymás alá, a többi pedig nem játszik tovább. A véletlenszerűséget csökkentendő játszhatjuk fix számértékű lapokkal (három játékos esetén 1-34-ig, négy játékosnál 1-44-ig, és így tovább), sőt akár osztás helyett a kártyákat draftolva is kezdhetünk – itt már komolyan figyelni kell a többiek lapjaira, hogy a lehető legjobb döntéseket tudjuk hozni a játék során. De akárhogyan is kezdjünk neki, a játék további menete változatlan.

A megkezdett sorokat kell feltöltenünk, két szabály betartásával: mindig növekvő sorrendben, és csak abba a sorba rakhatjuk le a kiválasztott lapot, melynek végéhez viszonyítva a legkisebb a különbség. Például a 37-es kártyát a 15, 34, 54, 76 végű sorok közül az első szabály alapján lerakhatnánk a 15 és a 34 után is, de a 34 után vagyunk kötelesek, mert itt a különbség csupán 3 (37 mínusz 34). Egy-egy sorba maximum öt kártyát rakhatunk, ha az előbbi szabályok miatt kénytelenek vagyunk egyet a hatodik helyre tenni, akkor az addig lerakott lapokat begyűjtjük, a hatodikkal pedig új sort kezdünk.

Ha esetleg olyan kártyánk van már csak, melyet sehova nem tudunk lerakni (magyarán kisebb a számértéke, mint bármelyik sor vége), akkor egy tetszőleges sort kell felvennünk, és azzal a kártyával új sort kezdünk a begyűjtöttek helyén. A játék addig tart, míg el nem fogynak kezünkben tartott lapjaink, a győztes pedig az lesz, aki a legkevesebb ökörfejet gyűjtötte. Ezek szintén a kártyákon látszanak, és általában egy, de az ötösre végződőkön kettő, a nullára végződőkön három, a számpárokon öt, az 55-ös kártyán pedig már hét (számpár és ötösre végződik) ökörfej van.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A kártyák roppant jó minőségűek, védőborítást kaptak és extra hajlékonyak, ennek köszönhetően bármilyen módszerrel jól keverhetők. A dizájn egyszerű, az extra mínuszponttal megvert lapok színükben is különböznek a könnyű megkülönböztethetőség érdekében. Az egyszerű szabályoknak köszönhetően a mechanika villámgyorsan megérthető, a játékmenet elsajátítható, és nagyon pörgős játék – a véletlenszerűen osztott lapoknál a szerencsének is akad szerepe, de „profi” játékmódban a fix lapok és a draftolás mellett már meglepő mélységet nyer magának – így nemcsak könnyed családi fillernek, hanem a komolyan versengőknek is merjük ajánlani.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Piatniknak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát