A Chili Island játékaitól megszokhattuk, hogy a társasjátékoknak sokkal inkább a „társas” felére koncentrálnak, mintsem az összetett játékmechanikákra. Nincs ez másként a Soulmates esetében sem, mely egy tipikusan közösségi élmény, szociális játék, melyben nemcsak kisebb baráti társaságok, hanem párok is felmérhetik, hogy mennyire ismerik egymást – prózaibban szólva, megtudhatjuk, hogy ki kinek a lelki társa.

Soulmates

  • Partner/kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,30/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó webshopjából 12 490 forint

A Soulmates a társasági játékokhoz illő módon roppant egyszerű és gyorsan elsajátítható, magától értetődő szabályokkal bír, ahogyan az előkészületekhez sem kell különösebben megerőltetnünk magunkat. Mindenki választ magának egy szimpatikus színt, magunkhoz vesszük tippkártyákat és az egyénkorongokat, ezután a közös táblákat –melyeken két, játékban levő játékos játékos színe szerepel – egymás közé helyezzük, majd a jelenetkártyákból a játékosszámtól függően képezünk egy paklit. Végül a kezdőjátékos meghatározását követően indulhat is a játék.

Csapatjáték

A kezdőjátékos felhúz két jelenetkártyát, melyek mindegyikén egy kérdés és négy válaszlehetőség szerepel arra vonatkozóan, hogy a lelki társa mit tenne egy adott helyzetben. A társasághoz, magához illő, vagy csak egyszerűen szimpatikusabb kártyát felolvassa, majd mindenki a rá leginkább jellemző válaszlehetőség szerinti egyénkorongot teszi le maga elé. Következő lépésben mindenki megtippeli, hogy a kezdőjátékosra melyik állítás illik a legjobban, ezt az egyénkoronghoz hasonló módon a megfelelő tippkártyával végezzük el.

Ezután jön a pontozás, melynek első lépése során ellenőrizzük, hogy a kezdőjátékos magára vonatkozó tippjét eltaláltuk-e. Ha sikerült, akkor a vele közös lapkára teszünk egy társkorongot. Következő lépésben mindenki felfordítja saját egyénkorongját, és akik közt további egyezés van, azok közös lapjára egy újabb társkorongot teszünk. Ezután az óra járásának megfelelően tovább vándorol a kezdőjátékos-jelölő, és a játékot addig folytatjuk, míg el nem fogy a jelenetpakli. A nyertes értelemszerűen az a páros, akinek a közös lapkáján a legtöbb társkorong található. A kétszemélyes játéknál kicsit változnak a szabályok, itt közösen dolgozunk a minél magasabb pontszám elérése érdekében. Ehhez egy dzsókerkorongot is kapunk, melyet akkor érdemes a további pluszpontokért bevetni, amikor legbiztosabbak vagyunk az egyezésben.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Közös nevező

A Soulmates doboza nagyobb a kelleténél, egy legfeljebb feleekkora alkalmatosság is megfelelt volna a célnak, de mondhatjuk, hogy így legalább könnyebben észrevesszük a polcon, és a belsejét térelválasztóval is kiegészítették, hogy még a színeket se kelljen válogatni. A komponensek átlagos minőségűek, de a kártyákon kívül nem nagyon lesznek igénybe véve. Utóbbiak könnyen keverhetők, és a szavatosság jegyében 130 jelenetre adhatunk válaszokat. A Soulmates jelenetkártyái közt akad pár olyan, ami a legkisebbeknek nem a legmegfelelőbb – persze ezeket játék előtt még mindig ki lehet szelektálni. Ezt is figyelembe véve egy laza délutánra vagy fillernek, baráti társaságoknak vagy családoknak is ajánlható. Remek ön- és barát, illetve ha van, akkor partnerismereti játék, ami nemcsak társas, hanem társasági is.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Piatniknak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát