Manapság lényegében bármit megkaphatunk, amire csak vágyunk, akár hivatalos forrásból, akár a kisebb cégek ügyes gyártmányainak köszönhetően. Komplett weboldalak és vállalkozások nőttek ki a semmiből, miközben társasjátékos inzerteket, playmateket, tokeneket és egyéb kiegészítőket készítenek, a meeple-öktől a kezdőjátékos-jelölőkig. Az Etsy-n egész csomagokat vásárolhatunk a különböző árusoktól, akik nagy társasokat egészítik ki 3D-s tereptárgyakkal és mindenféle, mutatós figurákkal, akár igényesebb minikkel, a lista pedig szinte végtelen, folyamatosan bővül, így jól vigyázzon a pénztárcájára és bankkártyájára, aki a kedvenceit alaposan fel akarná pimpelni. És itt tényleg bármelyik játék bekerülhet a repertoárba, így a Ticket to Ride is, ami a jubileumi kiadással ugyan alaposan feladta a leckét, amennyiben a kis vagonokra gondolunk, de van, aki még ehhez is hozzá tudott tenni.

Deluxe Board Game Train set

  • Partner/Kiadó: The Little Plastic Train Company
  • Ára: Kickstarteren 69 USD (nagyjából 27 400 forint) volt a teljes szett, de külföldről most is elérhető

Akinek valamelyik jubileumi kiadása már megvan, annak nem okoz meglepetést a kis csomagok kialakítása, elvégre már a sima 10. és az Európa 15. születésnapi változata is mutatós fémdobozokban tárolta a hozzávaló szetteket. Lényegében itt is ezt kapjuk, The Midnight Express, The Hornet, The General, The Mercury és The Sunset neveken, amik mind egy-egy csomagot tartalmaznak. A tartalom igazából egységes: 48 vonatszerelvény, egy darab pontjelölő. A nevekből pedig kikövetkeztethető az is, hogy mit kapunk, hiszen a Mercury például önmagáért beszél – a Henry Dreyfuss tervezésével, és a Streamline Moderne dizájnjával készült Mercury anno 1936 és 1959 között volt üzemben, az Amerikai Egyesült Államok területén, a fennmaradt képek alapján pedig valami elképesztően nézett ki. Éppen úgy, ahogy a 229-es számú, Mastodon is. Érdekes, hogy a General nevet is ez a típusú gőzmozdony viselte, így a nevekbe azért bele lehet kavarodni, de talán nem is ez a lényeg, hanem maga a játékhoz tett extra élmény.

Deluxe látványkép

Lelövöm a poént: szerintem a The Little Plastic Train Company igényes csomagjára annak érdemes lecsapni, aki él-hal a vonatokért, pláne a klasszikus formákért, amik Amerika és Európa tájait rótták, vagy annak, akinél nem valamelyik jubileumi kiadás van meg a Ticket to Ride-ból. Jó, még van egy harmadik halmaz is, mégpedig azokkal, akik több szettet felhasználva dobnák fel a Railways of the World vagy a Whistle Stop játékokat. Azokhoz ugyanis tökéletesen illenek ezek a mozdonyok, sőt igazából kiválóan illeszthetők össze a Ticket to Ride-ok normál vagonjaival. Szóval a vonatmániások kifejezetten jól járnak, ez biztos, nem mellesleg vizuális tuningnak is tökéletes a csomagok beszerzése.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Maguk a mozdonyok nagyon jól néznek ki, előre festettek, hasonlóan jól mutatnak, mint a jubileumi Ticket to Ride-ok szettjei, illetve hasonló fémdobozba is kerültek. Sőt, a pontjelölők is a mozdonyokhoz illő kialakítást kaptak, ebben eltérnek a TtR laposabb, egyedi jelölőitől. No és abban térnek még el, hogy állomások nem kerültek a csomagokba, ami viszont kifejezetten sajnálatos, hiszen, ha már 10 000 forintért veszünk egy csomagot (Amazonon például 25 dolcsi egy szett), akkor igazán jó lett volna, ha azt a három darab kis épületet is belerakják. Persze, lehet pótolni a társasban lévőkkel, de na, csak szebb lett volna, ha a mozdonyokhoz illő állomások kerülnek a csomagba. Ami egyébként nem olcsó, de ettől a hiányosságtól eltekintve a gyűjtőknek és a téma szerelmeseinek abszolút megéri, pláne, ha több társashoz is használnák a készletet. Merthogy az asztalon nagyon jól néznek ki a kis modellek, amik tényleg elhozzák a vasút történelmének legszebb pillanatait.

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a The Little Plastic Train Company-nek! A Deluxe Board Game Train set. egyben és külön is megvásárolható, leginkább a Ticket to Ride, a Whistle Stop és a Railways of the World mellé javasolt a beszerzése.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát