Nincs is annál jobb, mint mikor a munkád a hobbid is egyben, és Szöllősi Peti, avagy a Vagabund Kiadó egyszemélyes serege pontosan emiatt nyúl olyan jó érzékkel és élvezettel a társasjátékokhoz, amiket nemcsak árusít, de lokalizál is. Mert ugye a webshopja is tele van angol nyelvű kiadásokkal, Kickstarterről érkezett, extra tartalmakkal teletömött szuper játékokkal, de időnként, a Vagabund zászlaja alatt megjelentet társasokat. Ez lehet saját fejlesztés, saját játék (pl. Chachapoya, Gyümi, Barakka), vagy valami olyan kiadvány, ami nemcsak felkelti az érdeklődését, de úgy gondolja, hogy van annyira különleges és igényes, hogy érdemes vele foglalkozni. Ilyen volt korábbról a teljes Claim-család, ami az ütős-vivős játékok kedvelőinek okozott nagy örömöt, vagy éppen az Acélmágnás, ami az iparvilágot vitte közelebb még azokhoz is, akiknek a téma nem jelent túl sok izgalmat és szórakozást. Idén azonban Peti még nagyobbat lépett előre, hiszen immáron egymás után érkeznek a kisebb és nagyobb dobozos játékai, a Sör és Kenyér után egyből a Farkasokkal, hamarosan pedig egy még nagyobb durranással lepi meg a társasjátékok szerelmeseit. Ezúttal azonban az eredetileg a Pandasaurus Gamesnél megjelent The Wolves van terítéken, ami nem kínál mást, mint amit a címében is mutat, Farkasokat pedig nemcsak az ős-Akela-rajongók kedvéért citál az asztal közepére, hanem az egész baráti társaság, vagy éppen a család örömére. 

Farkasok (The Wolves)

  • Hazai partner/kiadó: Vagabund
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5
  • Játékidő: átlagosan 75 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,81/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 20 490 forint

A Farkasokban semmi másról nincs szó, mint a nemes állatról, melynek ezúttal minden egyes játékos egy alfaját (sivatagi, tundra-, erdei, hegyi  és préri), vagyis annak egy falkáját irányítja, a célja pedig az, hogy nemcsak életben tartsa a csapatot, de mellette élelmet szerezzen, új falkatagokat hívjon be, valamint megszerezze egy-egy terület felett a teljes kontrollt, ezzel kiszorítva más falkákat a saját földről. Mindehhez egy különleges, modulárisan összeállítható játéktábla biztosítja az alapot, közepén egy központi szakadékkal, számos fontos ponttal (forrás, zsákmány, magányos farkas) és különböző területtípusokkal, amik természetesen a farkasfajokhoz kapcsolódnak. Ha pedig fajok, akkor a játékosok a fajhoz kapcsolódó színben minden akciólapkát, játékostáblát és egyéb elemet (odú, barlang, farkas, alfahím) elvesznek, hogy miután mindenki kiválasztotta a központi szakadék körül a két kezdőterületét, elkezdődhessen a Hold ugatása. 

Farkasok vagyunk

Szó szerint, így vándorolni, szaporodni kell, és persze területet foglalni, miközben a vadászatot sem hagyhatjuk ki a mindennapi repertoárból. A Farkasok egyik legnagyobb érdekessége az akcióválasztás, amire hat darab, kétoldalas lapka biztosítja a lehetőséget. Amennyiben valamelyik akciót akarjuk végrehajtani, olyan lapkát fordítunk át a másik oldalára, amelynek a színe egyezik a földterület típusával, ahova érkeznénk, vagy ahol a célpont, célterület található, és már végre is hajthatjuk a kiválasztott akciót. Egy lapkáért mozgathatunk akár több farkast is, míg két lapkáért magányos farkasokat hívhatunk a falkánkba az üvöltésünkkel, odút építhetünk egy forrás és az alfahímünk szomszédságába, vagy éppen az odúnkat alakíthatjuk át barlanggá. Ezek alapvető akciólehetőségek, amikre a teljes játék során szükség van, már csak azért is, mert minden magányos farkas-jelölő vagy ellenséges farkas/odú, amit leveszünk a tábláról (hogy a helyére egy saját farkast rakjunk fel), a Holdfénytábla következő üres mezejére kerül, ha pedig eljutunk valamelyik holdfázisig, akkor azoknak a területeknek a pontozása következik, amelyekre a véletlenszerűen lerakott régiópontozás-mezők kerültek. 

Pontozásnál minden saját farkas, odú, alfahím és barlang számít, utóbbi kettő nyomja a legtöbbet a latban, avagy fontos, hogy mielőbb uralmunk alá hajtsuk a területeket, amiket meg akarunk szerezni a zsíros pontszámokért. Ehhez pedig néha bizony a másik falkát is meg kell ritkítanunk. Igen, nem véletlenül írtam korábban az ellenséges farkast és odút, ami szintén a Holdfénytáblára kerül, ugyanis három lapka megfordításával (ez a legdrágább akció), dominálhatunk egy ellenséges farkast, ha nincs mellette más, vagy egy ellenséges odút, amivel a sajátunk kerül a táblára, ellenfelünk pedig gyengül. Ráadásul, ha magányos farkast hívunk a csapatba, ha odút vagy barlangot építünk, vagy ha dominálunk, akkor a saját táblánkról veszünk el elemeket, hogy azokat a táblára helyezzük, ezzel pedig azonnali vagy játék végi bónuszokat is szerzünk. Ilyenkor ugyanis növekszik egy-egy akciónk hatásfoka, például több farkas mozgathatunk, vagy messzebbre mehetünk velük, illetve üvöltésünk is messzebbre elér. Ráadásul bónusz tokeneket is szerezhetünk, amikkel egy-egy területlapkát válthatunk ki, vagy extra akciót szerezhetünk az alap kettő mellé. A játék végén pedig minden egyes régiópontozás során kapott győzelmi pont számít, ahogy a levadászott állatok és a táblánkon feloldott jutalmak is csak növelik a győzelmi pontjaink számát. 

Farkastörvények közt élünk vagy meghalunk!

Nos, a leírtakból már talán feltűnt, hogy bár korábban családi játékként is utaltam a Farkasokra, azért a társas semmiképpen sem mentes az interakciótól és a direkt konfrontációtól. Eleve területet kell foglalnunk, amihez vagy túlerőt alkalmazunk, vagy alapból próbáljuk a másikat kiszorítani onnan, ahol már megvetettük a lábunkat. Akár úgy is, hogy domináljuk az egyedül maradt falkatagokat, ami magasan a Farkasok legszemetebb húzása, hiszen ilyenkor akár farkast, akár odút támadunk, az végleg kiesik a játékból. De az egész játék egy hatalmi harc és egy verseny, melynél akár a magányos farkasok bevonását, akár a vadászatot nézzük, nem mindegy, hogy mikor állunk neki, mert könnyen lemaradhatunk, ha más befogja előlünk a vadat vagy a lehetséges falkatagot. Olyankor pedig már késő. Alaposan át kell tehát gondolni, hogy melyik két akcióval élünk a saját körünkben, mely fejlesztéseket használjuk, az bónusz akciókat pedig mikor vetjük be. Már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy valaki egy hosszabb kombóval hirtelen kitölti a Holdfénytáblát, és vagy egyből jön az aktuális pontozás, vagy éppen rögtön a játék vége, miközben pont egy lépésre voltunk attól a céltól, amit elterveztünk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Véletlenül sem mondanám, hogy a Farkasok egy tökéletes társasjáték, vagy olyan, amilyet még nem láttunk, mert ez nem lenne igaz. Nekem eleve fura, hogy egy falkában több alfahím van, amit a mechanika persze megmagyaráz, hiszen így jobban kijönnek az akciólehetőségek és a pontozásoknál is egyszerűbb az ember dolga, de logikailag fura helyzetet állít elő, ha már egyszer a farkasokat formáljuk meg (esetleg úgy van értelme, ha a többi már béta és gamma). Emellett area majority/control játékként nagyon erősen a belépőszintet karistolja, avagy főleg családoknak lenne ajánlott, de ott meg azért kicsit durva, hogy simán kiszórhatjuk a másik fél elemeit a játékból, ezzel számos tüskét okozva. Persze, nem kell ezeket az eseteket sem túl komolyan venni, ahogy a játékot sem, de azért kicsit szemet szúrt a dolog. Egyébként viszont rendkívül jópofa az akcióválasztás, a terület felépítése, ami okosan van elosztva a fajtákra, hogy ezzel is a különböző alfajok dolgát segítse, a játékosokat komoly taktikára és stratégiára kényszerítse, és az egész társas szépen össze van rakva, bőven szerethető és ajánlható. A Pandasaurus-ra jellemző külső és minőség pedig csak dob az összképen. A meeple-ök, az artok, és úgy minden más is önmagáért beszél, minden igényesen van összerakva, ami miatt jó ránézni az asztalon kialakuló játékra, miközben az még élvezetes is. Hogy mindezt ráadásul magyarul kaptuk meg, az pláne nagy dolog és emiatt pláne ajánlott a beszerzése is, főleg akkor, ha még csak ismerkedünk a területfoglalós műfajjal. Már csak azért is, hogy Szöllősi Peti újabb csodákat hozzon el magyarul. Mint a következő nagy dobása, a Ierusalem Anno Domini, ami idén már beírta magát a kedvenceink közé, és aminek így pláne iszonyatosan örülünk.   

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Vagabundnak!)