Egész biztos, hogy 8 év már kellő idő ahhoz, hogy egy újragondolás vagy egy újracsomagolás ne tűnjön elsietettnek, különösen, ha egy klasszikus játékról van szó. A Port Royal pedig ennél csak több, kevesebb viszont nehezen lehet, ugyanis az osztrák Alexander Pfister illusztris karrierjének második, már a megjelenésekor hatalmas sikert arató játéka műfajának egyik slágerterméke, amely méretét, komplexitását tekintve ugyan eltörpül a Pfister pályáját azóta leginkább jellemző összetettebb játékokétól, jelentőségéből azonban nem veszített semmit.

PORT ROYAL: BIG BOX

  • Partner/Kiadó: Vagabund
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív (tartalmaz extra kooperatív játéklehetőséget)
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-50 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,73/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról rendelve 9990 forint

A Port Royal: Big Box nem csupán az alapjátékot és annak kiegészítőjét szuszakolta egyetlen csomagba, de megadja neki azt a vérfrissítést is, amire az elmúlt évek során azért már szüksége volt, mind az elérhetőség, mind a tálalás szempontjából. A Big Box verzió ugyanis teljesen új külsőt kapott, Klemens Franz és Atanas lozanski eredeti, németes rajzstílusát egy sokkal modernebb, színben és részletekben bővelkedő illusztrációcsomagra cserélve, amely, ha nem is feltétlenül hitelesebben, de mindenképpen aprólékosabban kelti életre a Port Royal világát.

A világét, amelynek szabályai mit sem változtak az évek során. A Port Royal ugyanis egy klasszikus, alapvetően kompetitív push-your-luck kártyajáték, melyben a játékosok kormányzók és admirálisok kegyeit lesik, kalózokat bérelnek fel, hajókkal kereskednek, és igyekeznek mindent megtenni azért, hogy elsőként kaparjanak össze legalább 12 hírnévpontot, elhozva ezzel az átlagosan félórás meccs végét. Ehhez (legalábbis az alapjáték) nem használ látványos minifigurákat, jelölőket, kartonkorongokat, csupán kártyákat, abból viszont elképesztően sokat. A Big Box kiadás 300-nál is több lapot suvasztott egy közel sem nagy dobozba, és az azon belül található, rendkívül jó felépítésű inzertbe, amely kártyavédőkkel együtt képes befogadni a paklit.

Játékmenete rendkívül egyszerű: minden játékos adott mennyiségű pénzzel kezd (amit a kártyák hátoldalán található érme képvisel), és a saját körében elkezd lapokat felhúzni a pakliból, feltöltve Port Royal kikötőjét. A húzást két dolog szakíthatja félbe, egyrészt az, ha a játékos maga állítja meg, másrészt pedig, ha esetleg túlvállalta magát. A lapokon alapvetően szereplők találhatók, akik adott pénzért felbérelhetők, valamint különböző színű hajók. Csakhogy ugyanazon színű hajóból nem lehet egynél több a kikötőben, így, ha a húzás során feljönne egy második, sajnos üres kézzel kell távozni, és jöhet a következő játékos.

Ezt elkerülni alapvetően egy módon lehet: kalózok felbérlésével, akik együttes erővel el tudják űzni az erre alkalmas hajólapokat, és így mehet tovább a húzás. Kockáztatni viszont több mint érdemes, hiszen minél gazdagabb a kikötő kínálata, annál több lapból lehet választani a kereskedés és toborzás fázis során, amely a laphúzás befejeztével aktiválódik, és ilyenkor alapjáraton egy lapot lehet a saját készletbe helyezni, kifizetve annak aranyköltségét. Ráadásul, ha 4 különböző színű hajó található a kikötőben, már 2 lap is vételezhető (5 hajószín esetén pedig 3 kártya). Pénzt elsősorban kereskedéssel lehet szerezni, mely során kiválasztunk egy hajót a kikötőből, amit a dobópakliba helyezünk, és bezsebeljük az utána járó pénzt. Utóbbi akár több is lehet, mint ami a kártyára van nyomva, feltéve, ha rendelkezünk az ezen tulajdonságot biztosító különleges szereplővel. Éppen ezért nem csak a rajtuk szereplő hírnévpontért, de a képességeikért is érdemes felbérelni a karaktereket, ahogy azokat is, akik specifikus ikonokkal rendelkeznek. Vannak ugyanis úgynevezett felfedezőlapkák, melyek megszerzéséhez erre van szükség, ezt pedig tetemes mennyiségű hírnévponttal honorálják.

A rendkívül egyszerű szabályrendszer ugyanakkor egy végtelenül izgalmas játékmenetet rejt, ahol már csak a kártyák mennyisége miatt sincs két ugyanolyan parti – hát még a Big Box kiadással érkező kiegészítőkkel. A "Vitorlát bonts" például tovább egyszerűsíti a játékmenetet, kihajítva felfedezőkártyákat, ami elsősorban azoknak kedvez, akik egy teljesen kezdő, vagy nagyon fiatal társasággal akarnak játszani. A másik két fő bővítmény ennél már hangsúlyosabb. A "Csak még egy szerződés" gyakorlatilag a tudatosabb lapszerzésre igyekszik rávenni, ráadásul kompetitív és kooperatív módban egyaránt játszható. Alapvetően befolyáspontokról és pénzszerzésről szól, melyeket úgynevezett szerződéskártyák teljesítésével lehet bezsebelni. Ezek a felfedezőúthoz hasonlóan működnek, csak nem a három főbb ikonból kell szettet építeni, hanem specifikus karaktereket kell felbérelni, de akad olyan szerződés is, amely a inkább a pénzharácsolást honorálja.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A legtöbb helyet és a legtöbb időt mégis az utolsó, "A kaland elkezdődik" modul emészti fel, amely egyszemélyes, kooperatív és kompetitív módban is játszható, és lényegében keretbe foglalja a játékmenetet egy történettel rendelkező kampánnyal. A több fejezetre osztott sztori során küldetéseket kell teljesíteni, és így bezsebelni az utánuk járó jutalmat. A teljes kaland végigjátszásával sem kell elbúcsúzni ezen kiegészítőtől, a 15 küldetéskártyával és specifikus eseménypaklikkal ugyanis egyfajta végtelenített narratíva hozható létre, és így állandó társsá válhat.

Ahogy a Port Royal maga is, ugyanis a modern klasszikus továbbra is műfajának egyik csúcsa, amely végre méltó külsőt és méltó összefoglaló kiadást kapott. Vannak bizonyos játékok, melynek minden gyűjteményben ott a helye, a Port Royal pedig pontosan ezek egyike! 

(A játékot partnerünk, a Vagabund biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát